10 filmklassiker för gentlemannen

Vi fortsätter på gårdagens tema med några riktiga klassiker på vita duken. Filmer kan vara mycket inspirerande både då det gäller herrmode och gentlemannamässigt beteende. Det finns många filmer som kommit att bli riktiga klassiker, med huvudkaraktärer som inspirerat flera generationer av män både inom stil och etikett.

När man gör upp denna typer av listor kännetecknas de alltid av en stor dos av subjektivitet och i denna ligger fokuset främst på gamla filmer, i vilka några av filmhistoriens största ikoner inom manligt mode finns med.

Nedan är 10 filmklassiker med några av filmvärldens största ikoner inom herrmodet.

1. Mr. Deeds Goes to Town (1936)

mr-deeds

En av de män som i dagens läge får alltför lite utrymme för sin roll som stilikon är Gary Cooper (1901-1961). Hans långa karriär som skådespelare sträckte sig från år 1925 till 1960, av vilka han spelade huvudrollen i 84 filmer. Han var en av Hollywoods största stjärnor under slutet av stumfilmseran och ända till slutet av det som man kallar Classical Hollywood Cinema, ett allmänt vedertaget namn på de filmer som gjordes i Hollywood mellan åren 1916 och 1960.

Trots att Gary Cooper var med i många Westernfilmer under sin karriär väljer jag här ut filmen Mr. Deeds Goes to Town från år 1936 som min favorit. En föregångarna bland alla klassiker inom manligt mode på vita duken.

2. Roman Holiday (1953)

roman-holiday-3

En skådespelare som hör hemma på varje lista där man vill inspireras av klassiskt herrmode är Gregory Peck. I denna film spelar som jag skrev om igår, spelar Gregory Peck en reporter vid namn Joe Bradley, som visar sig vara en riktig gentleman. En man som väljer kärleken framför karriären.

3. North By Northwest (1959)

i-sista-minuten

Att Cary Grant är en av de största stilikonerna från förra seklet har väl inte undgått någon och det är svårt att välja ut endast en av hans filmer. I hård konkurrens med bland annat How to Catch a Thief väljer vi dock North By Northwest där han i rollen som reklamaren Roger O. Thornhill visar upp 1950-talets herrmode när det var som bäst.

4. The Great Gatsby (1974)

the-great-gatsby-2

Stilmässigt väljer vi definitivt denna version av F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby, framför den som gjordes med Leonardo DiCaprio i huvudrollen från 2013. Härliga 1970-tals vibbar kombineras med mode från det glada 1920-talet.

5. Dr. No (1962)

dr-no-1962

Den stiligaste av alla Bond-filmer, med den stiligaste av alla Bond-karaktärer ryms naturligtvis med på en lista över klassiska filmer för gentlemannen. Filmen var början på det långvariga samarbetet med anrika Turnbull & Asser på Savile Row och de välskräddade kostymerna kommer väl fram i filmen.

6. The Thomas Crown Affair (1968)

the-thomas-crown-affair

Steve McQueen finns alltid med på listor över de största stilikonerna från förra seklet. Oftast företräds han då av en ledigare stil som t.ex. i filmen Bullett. Jag väljer dock filmen The Thomas Crown Affair från 1968, där Steve McQueen visar att han var minst lika stilig i tredelade kostymer.

7. Gone with the Wind (1939)

gone-with-the-wind-1939

Clark Gable är mest känd för sin roll i Gone With the Wind från 1939. Gable fick sitt stora genombrott i filmen A Free Soul år 1931 och var med i nästan 70 filmer under sin karriär. Inom några år var Clark Gable en av USA:s populäraste skådespelare och han fick en Oscar för huvudrollen i Frank Capras It Happened One Night 1934. 1937 utsågs han till “King of Hollywood” och 1939 släpptes alltså den film som kom att bli Gables paradroll då han spelade Rhett Butler i Gone With the Wind. En film som blev en av filmhistoriens största succéer.

Oavsett om man gillar hans sneda, mustaschprydda leende går det inte att bortse från hans roll som en av de större förebilderna inom manligt mode från förra seklet.

8. The Sting (1973)

the-sting-ar-1973

Att en film med Paul Newman finns med i sammanhanget borde inte vara någon större överraskning. Precis som med Steve McQueen hade han en förmåga att göra de filmer han medverkade i till stilklassiker oavsett vilken typ av film det rörde sig om. Här ackompanjeras han av Robert Redford för att göra The Sting till en inspirerande film för den som gillar kritstrecksrandiga, dubbelknäppta kostymer och motsvarande klädesplagg från gangstervärlden.

9. Pillow Talk (1959)

pillow-talk

Trots sitt något tragiska livsöde och en tuff start som skådespelare, blev Rock Hudson (1925-1985) en av sin tids mest framgångsrika skådespelare. Med sina oklanderligt skräddarsydda kostymer och charmiga sätt var han urtypen för den klassiska gentlemannen under sina glansår som skådespelare.

10. Casablanca (1942)

casablanca-1940s

Casablanca har rankats som en av de bästa filmerna genom tiderna och Humphrey Bogart som en av de bästa skådespelarna. Humphrey Bogarts roll som en av de större stilikonerna inom filmhistorien är likaså rätt odiskutabel. I denna film visar han bland annat hur man bär upp en trenchcoat och en vit smokingjacka på bästa sätt.

acqua-di-parma-ambra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *