14 snygga smokingkavajer och rökrockar till festsäsongen

snyggaste rökrockarna hösten 2018
Foto: Brooks Brothers

Inför årets festsäsong med alla jul- och nyårsfester tar vi idag fram några exempel på aftonklädsel för män. Efter rätt många år ute i kylan verkar det som att smokingkavajen fått sig ett rejält uppsving som aftonklädsel på de senaste åren. Det märker man framförallt hos många av de större och mer etablerade modehusen som till de senaste årens kollektioner lanserat allt fler alternativa färger och material på sina smokingkavajer.

Det är en välkommen utveckling eftersom det är ett av de vackraste plagg som en man kan bära. Smokingen har visserligen alltid funnits med på ett hörn som så kallad “Dinner Jacket”, men speciellt hos oss har det mer varit ett plagg som man använder vid speciella utvalda tillfällen som t.ex. nyår. Då oftast också i den mest traditionella av alla färger – svart.

Nu ser vi dock allt fler exempel på smokingkavajer där man lanserat modeller i olika alternativ material, färger och konstruktion. Slagen, där man kan välja breda/spetsiga eller min favorit; de breda och rundade slagen, är bara ett av exemplen på de tillgängliga variationerna. Dubbelknäppning och uppvikta ärmar är andra exempel på möjliga variationer på smokingkavajer.

Sedan kan man även se en förskjutning mot kortare och mer slimmade varianter under de senaste åren – även bland mer traditionella engelska skräddare. Det är inte heller helt ovanligt att man nuförtiden låter vissa element som man vanligtvis förknippar med rökrocken framträda på smokingkavajerna.

Exempel på två olika stilar och färger på smokingkavaj från novemberupplagan av Esquire Apparel Arts från år 1934.

Vi har redan i ett tidigare inlägg rett ut begreppen och skillnaderna mellan en rökrock och en smoking i inlägget om rökrocken. Svenskan är rätt fattig på ord då det gäller formella kvällsplagg. På engelskan finns uttryck som Dinner Jacket och Smoking Jacket för att särskilja ändamålet på dessa två plagg.

Precis som vi konstaterade i det tidigare inlägget finns det ännu de som tillverkar rökrockar med alla de klassiska detaljer som en den skall ha, som uppvikta ärmar, sidenslag och tillräcklig längd för att skydda kläderna under.

Här är några av de snyggaste alternativen till den traditionella svarta smokingkavajen just nu. Efter det 6 stycken snygga rökrockar.

Alternativa smokingkavajer

de snyggaste smokingkavajerna 2018

En smokingkavaj i sammet med stiliga breda och spetsiga sidenslag från engelska Favourbrook. Trots att Favourbrook grundades så sent som år 1990 har företaget ett rikt utbud på klassiska “Dinner Jackets” som man förknippar med tidigt 1900-tal.

Från Kingsman Collection kommer denna smokingkavaj med flera detaljer från en traditionell rökrock, som de uppvikta ärmarna.

En midnattsblå smokingkavaj med runda och smala slag från Hugo Boss.

I en lite liknande midnattsblå nyans kommer denna smokingkavaj från Richard James. En kavaj i smal passform, som är handsydd i Italien.

Från kungen av smokingar, Tom Ford, kommer denna glansiga midnattsblå smokingkavaj.

snygga smokingkavajer 2018

I samma material, men i läcker vindröd färg från samma tillverkare.

snyggaste smokingkavajerna

Från Ralph Laurens lyxlinje Purple Label kommer ett plagg som symboliserar denna lyx mer än något annat – en smokingkavaj i en läckert lila färg som fångar det mesta av det linjen företräder. Kavajen är handgjord i Italien i en ull-sammetsblandning.

Italienska Brioni är känt för sina lyxiga kostymer – det tar hela 22 timmar att tillverka endast en. Då är det inte speciellt märkligt att priset på en kavaj ligger på drygt 40.000 kronor. Innan Tom Ford blev den officiella leverantören av kostymer och smoking till Bond-filmerna var det Brioni som gjorde det till några filmer.

Här har vi en murgrön smokingkavaj i breda och spetsiga slag, med en viss inbyggd axelvaddering.

Rökrockar

de snyggaste rökrockarna

Från amerikanska Brooks Brothers kommer denna läckra rökrock. Det anrika företaget fyllde 200 år i april detta år. Om ni har ärende till New York är ett besök på någon av deras snyggt inredda butiker ett måste.

de snyggaste rökrockarna

Ett av de företag som har ordning på uttrycken och kan konsten att skilt kategorisera sina blazers i Dinner Jackets och Smoking Jackets är engelska Oliver Brown. Här är en riktigt snygg rökrock i klassisk utformning av kortare modell.

snygga rökrockar engelsk stil

New & Lingwood, har några riktigt eleganta rökrockar i sitt utbud. Ändå är det morgonrockarna som företaget är mest känt för.

Amerikanska Smoky Joe’s har specialiserat sig just på kläder och accessoarer för rökaren. Med kunder som bland annat James Brown och Sammy Davis Jr. har man ett rik historia att bygga vidare på. Siden har även det varit ett vanligt material på rökrockar. Ofta har dessa sidenrockar haft fantasirika mönster, precis som på denna rökrock.

En rökrock i silke från Duke & Digham, som även har riktigt snygga sammets- och ullrökrockar i sitt utbud.

Kungen av pyjamas och så kallad “Loungewear”, engelska Derek Rose, har även några modeller av rökrockar i sitt utbud. Här är rökrocken Lincoln II i borstad ull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *