15 klassiska brittiska märken du bör känna till

klassiska engelska brittiska märken

Savile Row är sedan tidigt 1800-tal känd som den mest prestigefyllda adressen för skräddare av exklusiva herrkläder och skräddarsydda kostymer. Det finns dock många fler klassiska och anrika märken från Storbritannien än de som samsas på denna gata i Mayfair i centrala London som överlevt modets svängningar genom åren och som förmedlar den lyx och det hantverk man kan förvänta sig av ett riktigt kvalitetsplagg.

Nedan finns några av de mest genuina och klassiska brittiska märken bland kläder, accessoarer och andra tillbehör för gentlemannen.

1.Dunhill

Dunhill grundades år 1893 av Alfred Dunhill och man tillverkade till en början främst kläder till motorsport. Med tiden utvecklade Dunhill en imponerande produktportfölj med allt från pipor, tändare till lyxkonfektion. Numera är Dunhill känt som ett lyxmärke – att stilikoner som Cary Grant och Frank Sinatra ofta gjorde besök till London för att inhämta kostymer från Dunhill har åtminstone inte minskat Dunhills anseende som ett av Englands mest anrika herrmärken.

2. Huntsman of Savile Row

H. Huntsman & Sons eller mer känt som Huntsman of Savile Row grundades 1849 och är en av de mest kända skräddarna på klassiska Savile Row i London. Man erhöll den första av många utmärkelser som hovleverantörer då man 1886 blev tillverkare av ridbyxor till Edvard VII. Huntsman var de som tjänade som inspiration till filmerna Kingsman: The Secret Service och Kingsman: The Golden Circle. Det var också i Huntsmans utrymmen där man filmade scenerna från butiksutrymmena där man provar ut kläderna.

3. Henry Poole

Från Henry Poole & Co. år 1944.

Henry Poole & Co, som även det är beläget på Savile Row i London, grundades 1806 och är känt för att man haft många av Europas kungligheter på sin kundlista genom åren. Henry Poole & Co. var också det företag som tillverkade den första moderna smokingen enligt de önskemål som Prinsen av Wales (senare Edvard VII) gav företaget på 1880-talet. En smokingkavaj som han kunde använda på informella middagsbjudningar på Sandringham. På denna sida finns sammanställt en mängd kända personer från Henry Pooles kundregister.

4. Burberry

Burberry är främst känt för den klassiska beige trenchcoaten och rutmönstret Nova Check i beige, vitt, svart och rött. Burberry grundades år 1856 och är numera hovleverantör både till drottning Elizabeth och Prins Charles.

5. Turnbull & Asser

Sean Connery provar ut skjortor inför sin roll som James Bond i filmen Dr. No hos Turnbull & Asser.

Turnbull & Asser grundades år 1885 och har haft en stor mängd av kända kunder i sitt register genom åren – både verkliga och fiktiva. Till dessa hör bland annat Winston Churchill, Charlie Chaplin och Pablo Picasso. I den allra första Bond-filmen Dr. No bar Sean Connery skjortor från Turnbull & Asser. Sedan 1980 är märket hovleverantör till Prins Charles.

6. Globe-Trotter

Globe-Trotter tillverkar några av de mest ikoniska av alla resväskor på marknaden. Ända sedan företaget grundades 1897 har tillverkningen skett i Hertfordshire i England. Det tar hela 10 dagar att tillverka ett enda bagage som kommer med livstidsgaranti. Winston Churchill är en av de många kända kunder som använt sig av resväskor från Globe-Trotter.

7. Aquascutum

The Bogart Trench Coat som lanserades år 2016 som en hyllning till stilikonen Humphrey Bogart.

Aquascutum grundades av skräddare John Emery 1851. Han var även mannen bakom ett av världens vattentäta tyger. Aquascutum är även känt som de som uppfann trenchcoaten, utvecklat för brittiska militären under första världskriget. Cary Grant och Humphrey Bogart är några av de manliga stilikoner som använt sig av ytterplagg från Aquascutum.

8. James Purdey & Sons

James Purdey & Sons har ända sedan grundandet 1814 varit ledande tillverkare av kläder och accessoarer inom jakt. Det är inte endast klassiska tweedplagg som hör till utbudet, utan märket har en minst lika hög status som tillverkare av högklassiga vapen. Märket är hovleverantörer till det brittiska hovet inom tre kategorier.

9. John Lobb

John Lobb är ett av marknadens lyxigaste skomärkena. Skorna från John Lobb är handgjorda enligt samma traditionella metoder som man använde sig av vid grundandet 1849, med 190 olika steg. Det tar flera veckor att tillverka varje enskilt par vid fabriken i Northampton.

10. Edward Green

Ett annat märke som är en stolt företrädare för den klassiska engelska skotillverkningstraditionen är Edward Green som grundades 1890. Även skorna från Edward Green tillverkas i Northampton av endast de finaste materialen som finns att tillgå.

11. Church’s

Klassiska Oxfordskor från Church’s.

När man är inne på klassiska engelska skomärken kan man inte undvika att nämna Church’s, som grundades 1873 av Thomas Church. Skomakartraditionen inom familjen sträckte sig dock ända tillbaka till 1675. År 1881 blev Church de första att tillverka olikt formade vänster- och högerskor, något som numera är en standard inom industrin. Tony Blair, Pierce Brosnan och Rowan Atkinson är några kända ansikten som setts använda sig av skor från Church’s.

12. Lock & Co Hatters

Lock & Co. Hatters är världens äldsta hattbutik och världens 34:e äldsta familjeägda företag. Företaget grundades år 1676 och var de första att designa den ikoniska Bowler-hatten 1850. I deras butik på 6 St James’s Street finns huvudmåtten inramade och signerade på alla de otaliga kända kunder som man haft genom åren. Hit hör Oscar Wilde, Lord Nelson, Douglas Fairbanks Jr och David Beckham – bara för att nämna några. Lock & Co. Hatters är hovleverantörer till tre personer i det brittiska hovet.

13. Asprey

För den som söker efter lyxiga gåvor bland brittiska märken finns det ett självklart val. Asprey grundades i London 1781 och bland utbudet finns silver-, kristall- och läderartiklar av högsta kvalitet. Asprey har förekommit i flera stora filmer under 2000-talet – halsbandet Heart of the Ocean som förekommer i filmen Titanic från 1997 är designat av Asprey.

14. Smythson

Smythson, eller Smythson of Bond Street, grundades 1887 och tillverkar främst högklassiga läderartiklar för hemmet. Det finns knappast något mer klassiskt brittiskt bland anteckningshäften än de som tillverkas av Smythson.

15. Sunspel

Från den Sunspels The Ian Fleming Collection som lanserades tidigare i år.

Även om Sunspel numera kanske främst förknippas med sina ikoniska badbyxor och polotröjor från 1960-talets Bond-filmer har företaget ett betydligt längre arv än så. Sunspel grundades redan 1860 och blev vida känt när man lanserade boxers i England under 1940-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *