15 klassiska skomodeller för herrar

höstens snyggaste skor för män 2018

I en tidigare artikel med inspiration från ett så kallat Bachelor’s Country House gav vi exempel på hur en gentlemans välutrustade garderob med dess skoutbud kunde se ut på 1930-talet.

Som repetition kommer här en komplett skokollektion för män från den ikoniska modetidningen Esquire Apparel Arts – en tidning som alltså hade sina glansdagar under 1930-talet.

Skorna är uppifrån och ner, från vänster till höger:

 1. Patent leather opera pumps
 2. Brown calf monk front shoes for spectator sports wear
 3. Reversed calf shoes on a town last for spectator sports, country, or very informal town use
 4. Brown calf Norwegian brogues for country and spectator sports
 5. Black calf town shoes with undecorated toe cap
 6. Brown wing tipped brogues with overhanging tongues for golf or country wear
 7. Brown calf town shoes on the new square lasts with perforated toe caps
 8. Black calf shoes with cloth button tops for formal and semiformal day wear
 9. Patent leather evening oxfords
 10. Buckskin house slippers
 11. On the floor Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort
 12. Brown calf field boots for country and park riding.

Som vi konstaterade redan i denna artikeln är det knappast så många av oss som kan matcha detta skoutbud i våra garderober. Medan många säkert har ett stort antal skor hemma, blir det ofta så att man kör på lite samma typ av skostilar inom vilka man har sina favoriter.

Ett märke som jag allt oftare vänt mig till under senare år när jag söker skor är Rizzo. Märket grundades år 1977 och har numera 13 fristående butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. I Stockholm säljs Rizzos skor bland annat på NK.

I Rizzos sortiment finns skor och accessoarer i klassisk stil från såväl det egna och externa varumärken. Det som gör att jag personligen kan rekommendera märket är kvalitet/pris förhållandet som enligt mig är ett av det absolut bästa på marknaden för tillfället.

Nedan är några skor för hösten och vintern främst från egna märket Rizzo – klassiska skomodeller som de flesta män har användning av i sin garderob.

Vi börjar med derbymodellen Armando från Rizzo, med cap toe, gjorda helt i skinn med gummiförstärkt yttersula. En klassisk allroundsko som passar bra både till arbete och fest. Finns även i svart färg.

Skon som syns på bilden överst är Oxfordskon Carmelo tillverkad  i skinn. En klassisk oxfordsko hör till varje mans garderob, oavsett om det handlar om en cognacfärgard modell eller en klassisk svart.

På den lite dyrare änden av prisskalan hittar man dessa snygga oxfordskor från engelska John Lobb.

En skomodell som faktiskt inte fanns med på ovan nämnda bild från Esquire Apparel Arts var Jophurs. Här är ändå riktigt stiliga ankelhöga skinnboots från Rizzo med snyggt jodhpur-inspirerat spänne på sidan och dragkedja på insidan för smidig på- och avtagning.

En skomodell som jag personligen blivit alltmer förtjust i under senare år är så kallade Monk Straps. Dessa Monk straps från Rizzo är av klassisk modell med mandelformad tå och munkspänne framtill samt låg klack baktill. Insida samt innersula gjord i skinn. Yttersulan är gjord i gummi.

Om man önskar snarlika Monk Straps som de på bilden från Esquire Apparel Arts kan man satsa på dessa från franska lyxmärket Berluti. Men då är ju priset naturligtvis något helt annat.

Brogueskor i skinn från Rizzo, med en stilren och elegant design med sula i samma ton som skinnet.

Så kallade operapumps är inte det enklaste att hitta i dagens läge, men å andra sidan finns också betydligt mer praktiska modeller på marknaden. Om man väljer att festa i smoking under detta års jul- eller nyårsfestligheter är dessa stiliga lågskor i lackat skinn, Modellen Abdone perfekta med dess klassiska utformning, som mandelformad tå och låg klack baktill.

Det är ytterst sällsynt med denna typ av damaskliknande “Button Boots” på marknaden för tillfället. Italienska Enzo Bonafé har ändå några riktigt snygga modeller i sitt utbud – något som vi konstaterade redan tidigare i inspirationsinlägget om Orientexpressen.

Klassisk och elegant modell av Chelsea boots i skinn från Rizzo.

Den modell som man ovan kallar “Norwegian Brogues” finns hos Rizzo bland annat i mocka.

Som alternativ till ridbootsen ovan kan man mycket väl överväga dessa boots från R.M. Williams.

Bootsen Cataldo i klassisk design som är fodrade med lammull för att klara de kalla månaderna. Eleganta brogue-detaljer vid tån och längs med resåren i sidorna. Skorna är tillverkade i Portugal och gjorda i skinn med en grov yttersula i gummi.

Klassiska lädertofflor för hemmabruk från engelska Derek Rose.

Loafers i skinn från Whyred, som är tillverkade i Italien. Det kanske inte riktigt är den rätta säsongen för denna typ av skor, men för utlandsresor passar det utmärkt även vintertid.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *