9 Klassiska böcker om herrmode

Det kan finnas många användningsändamål för böcker. Förutom att det naturligtvis är roligt att läsa dem, kan det vara en källa till inspiration ifall det finns snygga illustrationer och bilder i dessa. Detta gäller speciellt med böcker om mode och kläder. Dessa böcker kan även vara väldigt snygga inredningsaccessoarer som komplement till en välsorterad gentlemans garderob.

Här följer några tips på några klassiker som både är riktigt underhållande att läsa samt inspirerande att bläddra i för den som är intresserad av herrmode.

1. Gentleman – Bernhard Roetzel

En riktig klassiker som för första gången publicerades i Tyskland 1999. Originalversionen har översatts till 19 språk och den nu aktuella versionen blev uppdaterad år 2009. Ett måste för alla män som gillar det klassiska herrmodet och en rik källa för information om alla de klassiska klädesplagg och accessoarer som hör till en gentlemans garderob.

2. Dressing the Man – Alan Flusser

Alan Flusser från New York är något av en “stilguru” i USA och har varit med och utformat klädseln till filmer som Wall Street från 1987. Detta mästerverk har för många blivit något av en stilbibeln när det gäller klassiskt herrmode. Boken är välfylld med illustrationer och bilder, med tips över hur man kombinerar olika färger och material. I boken finns även några av historiens mest ikoniska män och deras kläder.

3. The Perfect Gentleman – James B. Sherwood


För den som är intresserad av den tidlösa elegans som London och dess klassiska skrädderier representerar är denna den perfekta boken. Här finns allt man behöver veta om de personer som var med och skapade det som hela världen man nu associerar med brittisk skräddarkonst. I en speciell referenssektion presenteras också de platser som Londons gentlemän traditionellt vistats på, med allt från shoppingstråk till klassiska hotell.

4. The Allure of Men – Francois Baudot

Här får man samlat de mest beundrade männen i historien då det gäller manlig stil. En berättelse om stiliga män och de kläder som de burit genom åren. En bildresa i elegans och stil som borde inspirera alla som gillar det klassiska och tidlösa herrmodet.

5. The French Riviera in the 1920s – Xavier Girard

Det är få platser i världen som är så mytomspunnen och fascinerande som den franska rivieran då det gäller semesterorter. Detta kan anses ha fått sin början på 1920- och 1930-talet då platsen blev en tillflyktsort för många av den tidens artister och författare. I denna bok får man återuppleva många av de fascinerande berättelserna, som t.ex. om Scott och Zelda Fitzgerald och Picasso. I boken finns ovanliga fotografier som är tagna ur personliga arkiv som återger den livsstil och den konst som några av den tids mest framstående artister blivit kända för.

6. 20th Century Fashion – Alison A Nieder, Jim Heimann

Jag har alltid fascinerats av de fantastiska illustrationer som gjordes i reklamändamål under förra århundradet. I boken 20th Century Fashion tar man oss med på en historieresa i text och bild som börjar från det Viktorianska tidevarvet och avslutas på 1990-talet. Mest är det med hjälp av reklambilder som man förevisar några av århundradets mest klassiska klädesplagg.

7. Icons of Men’s Style – Josh Sims

I boken Icons of Menswear går man på djupet in på de klassiska klädesplaggen för männen. Hur de skapades och de män som var med och påverkade hur vi ser på herrmodet idag.

8. Snyggt: En stilguide för män – Per Nilsson

Då det gäller svenska böcker inom ämnet, så finns det väl inte alltför många som man kan benämna klassiker. Per Nilssons bok Snyggt: En stilguide för män har dock funnits med ända sedan 2001 och är ett bra uppslagsverk inom det mesta som gäller manlig stil och etikett. En av de första böckerna gällande herrmode jag införskaffade vid sidan om Bernhard Roetzels Gentleman.

9. Välklädd – Christian Quaglia

En relativt ny bok som har många inspirerande bilder och som erbjuder många bra tips för kläder och accessoarer. Man får även tillfälle att titta in hos flera intressanta tillverkare av kläder och accessoarer i Sverige i form av intervjuer. En framtida klassiker då det gäller svenska böcker för herrmode.

Tags from the story
,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *