9 smokingar för julfestsäsongen

Lagom till jul- och nyårsfirandet tar vi idag en närmare titt på smokingen som alternativ. Som vi konstaterat tidigare var smokingen förut betydligt vanligare som festklädsel hos herrar. En klädsel som man traditionellt sett burit efter klockan 18 på alla möjliga tillfällen, som cocktailpartyn, baler eller på helt vanliga bjudningar hemma hos bekanta.

Numera är det betydligt ovanligare att plocka fram smokingen annat än vid speciella tillfällen. Vanligast är det väl numera att man ser smokingen på nyårsfester och speciella fester där det på inbjudan uttryckligen står “klädkod smoking”.

Vid tillfällen där klädkoden anges gör man bäst i att använda sig av traditionella varianter av smokingen, i allt från färgval till hur den är utformad. Handlar det om mer informella tillfällen kan man med fördel låta den egna smaken avgöra. Till dessa informella tillfällen kan jul- och nyårsfester räknas om det alltså inte uttryckligen anges en klädkod för dessa tillfällen.

De senaste åren har det hänt väldigt mycket gällande smokingen som klädesplagg. Numera finns det alla möjliga stilar på smokingkavajer, där traditionella modeller kompletteras med lekfullare varianter. Eftersom smokingens stilnivå anses ligga över kostymens kan detta anses vara det perfekta valet om man vill göra sig lite extra fin till julfestsäsongen och frångå den traditionella kostymen. Speciellt om man i vardagen använder kostym till jobbet kan det kännas bra med annan typ av klädsel.

Benämningen smoking kommer från engelskans “smoking jacket”, alltså rökrock, som vi skrev om i ett tidigare inlägg. I engelsktalande länder används dock inte smoking som uttryck. Där kallas plagget i stället för Dinner Jacket eller Tuxedo.

Idag tar vi alltså en närmare titt på några alternativ bland smokingar för julfestsäsongen. En speciellt välkommen “trend” är att vi numera ser allt fler modeller i sammet. En modell som gränsar till den traditionella rökrocken, men som ändå är riktigt stilig som festklädsel.

Då det gäller just smokingen kanske inte alla vill lägga ut så stora summor på ett plagg som man endast använder vid enskilda tillfällen under ett år. Därför kan man med fördel ta en titt på de sidor som erbjuder mer förmånligt mode, även om man naturligtvis inte får skräddarsytt för priset. Förmånligt behöver inte betyda dålig kvalitet och tvärtom.

En av fördelarna med att söka sig till sidor som exempelvis Asos eller Zalando är att det hos dessa finns märken som erbjuder snillrika och unika alternativ till klassiska silhuetter och detta till mer förmånliga priser. Faktum är att flera av de klädesplagg jag köpt från dessa nätbutiker är några av mina bästa och mest användbara köp. Bäst är det naturligtvis om man är bekant med märket sedan tidigare. Då vet man i allmänhet också vad man kan förvänta sig gällande storlek och passform.

smoking-blue

Smoking från magasinet Esquire Apparel Arts från år 1936. Här med rundade sjalslag som har sitt ursprung från rökrocken.

Klassisk smoking med smal passform från Tiger of Sweden, med namnet Sinatra Tuxedo. Till en smoking med mer slimmad silhuett lämpar sig tunnare sjalslag alldeles utmärkt. Använd helst en äkta smokingskjorta tillsammans med utstyrseln. För denna typ av klädsel är det enligt etikettreglerna främst blanka skor som gäller.

Smoking från J.Lindeberg med aningen mer kontraster i tygvalen, vilket framhäver silkestyget i slaget och i revären längs byxans sidor.

På äkta smokingbyxor skall det alltså längs byxans sidor löpa revärer i silke. Kom ihåg att man inte bär bälte till en smoking, utan hängslen om det behövs för att hålla byxorna på plats.

Midnattsblå smoking från Tom Ford. Den midnattsblå färgen är en av de tre färger som anses anses vara de mest korrekta på smokingen.

Den tredje “korrekta” färgen är den benvita/gräddvita. Satsa alltså hellre på en gräddvit modell, som denna från Hugo Boss, istället för en kritvit eftersom denna inte genast avslöjar alla små fettfläckar. Enligt etikettreglerna bör vit smokingkavaj endast användas på sommaren eller på varmare breddgrader och byxorna bör aldrig vara vita. Numera har man dock sett att allt fler frångått från dessa etikettregler gällande valet på färger på smokingen.

Den riktigt djärve kanske vågar satsa på en kritvit smokingkavaj. Här i en slimmad variant. Asos har annars många förmånliga modeller för den som önskar mer slimmade och annorlunda modeller på sin smoking.

Speciellt till julfesten kan man med fördel använda sig av alternativa färger och material på sin smoking. Här en sammetskavaj från förmånliga Pier One.

Smokingkavaj i en ytterst intressant ull- och cashmereblandning från Drykorn.

Sammetskavaj från anrika Dunhill. Populariteten hos de modeller av smokingkavajer som liknar klassiska rökrockar har ökat under senare år. Något som märks tydligt i de senaste kollektionerna hos flera av de klassiska engelska modehusen.

Mossgrön smokingkavaj med fina detaljer från experterna på formellt mode Jermyn Street-baserade Favourbrook.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *