Allt man behöver veta om klockor samlat i en bok

Det finns få accessoarer som är lika fascinerande som klockor. Inte nog med att många av tillverkarna har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Det är också en hel vetenskap att hålla reda på alla egenskaper som de olika modellerna av klockor har. Nu har en ny bok släppts som både skall hjälpa till att reda ut begreppen, samt även bidra med tips både vid köp av klocka och skötseln av dessa.

Klockor är boken av Thomas Denke som vänder sig både till den inbitna klocknörden och den nyblivna klockentusiasten. Boken samlar all information man behöver om olika märken och modeller, från specifika kultklockor, armbandsurets historia och om hur man bäst tar hand om sin klocka.

För mig har de senaste tio åren varit en rejäl resa, från att ha varit lite allmänt intresserad av klockor till att bli helt besatt och att helt nörda ner mig i klockträsket. Det som varit roligast är att jag har varit fokuserat på olika typer av klockor under olika perioder och jag har haft förmånen, och besattheten, att kunna prova mig igenom ett stort antal olika klockor i alla möjliga prisklasser och av en mängd olika märken. Här ligger också en stor del av tjusningen i att ha ett nästan osunt intresse för armbandsur – variationen är enorm oavsett budget. Det finns spännande och kul klockor att samla på för alla, säger Thomas Denke.

Författaren Thomas Denke. Foto: Åsa Siller

Klockor presenteras både klassiska och mer oväntade modeller, prisvärda såväl som mer exklusiva armbandsur, men fokus ligger inte främst på de lyxigaste uren. Boken innehåller tips på vad man ska tänka på när man köper en klocka, liksom vilka fällor och fallgropar man bör akta sig för och vilka armbandsur man faktiskt inte bör samla på.

Boken vänder sig till den som har klockor som hobby, oavsett om man precis har börjat intressera sig för armbandsur eller har samlat ett tag. Författaren Thomas Denke, en av grundarna till Klocksnack.se, har skrivit en översiktlig bok om klockornas spännande och komplicerade värld.

böcker för klockentusiaster

I en avslutande utförlig ordlista förklaras termer som tourbillon och foudroyante, och man får lära sig att när det kommer till klockor är en komplikation inte något att oroa sig för.

Utdrag ur boken:

“Under många år var fickuret den enda möjligheten för män som ville och hade råd att bära med sig sin egen personliga mätare av tid. Detta stod sig ända fram till första världskriget. Dessförinnan, främst under 1800-­talet, var det inte helt ovanligt att kvinnor i de högre stånden bar armbandsur. Dessa hade i första hand karaktären av smycken och ansågs inte alls vara något för män. Det kanske mest kända exemplet på detta är Napoleons syster Caroline Bonaparte som 1812 fick ett armbandsur av tillverkaren Breuget, enligt deras egen utsago. Detta ur anses av de flesta bedömare vara ett av de absolut första armbandsuren.” — ur boken

Thomas Denke är medgrundare till Klocksnack.se, Skandinaviens största klockcommunity, och en av programledarna i podden Watchout – Klockpodden. Thomas har tagit sig igenom den mest intensiva fasen av klocknörderiet och fokuserar nu istället på en liten samling obskyra och billiga vintageklockor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *