Betydelsen av rutiner

De rutiner som vi har i vårt dagliga liv är underskattade för hur framgångsrika vi kommer att bli. Denna slutsats har jag dragit efter att ha tagit del av otaliga framgångsrika människors levnadsvanor. Framförallt gäller det att inse att ens dagliga rutiner alltid består av en serie olika val som man gör. Detta ämne är i mina ögon så pass intressant att jag i en serie artiklar kommer att göra en djupdykning i några av de rutiner som jag tror att kan hjälpa många av oss att bli mer effektiva och framgångsrika.

Inspiration is for amateurs. The rest of us just show up and get to work.” –John Updike

_______________________________________________

I’ve never believed that one should wait until one is inspired because I think that the pleasures of not writing are so great that if you ever start indulging them you will never write again. -George Gershwin

Ovan nämnda citat åskådliggör på ett bra sätt vad jag tror på när det gäller inspiration och kreativitet, som ju det mesta av all entreprenörskap i slutändan handlar om. Inspiration är nämligen inget som man kan vänta på att skall komma, utan den kommer som ett resultat av hårt arbete, fokusering och bra rutiner. Rutiner som passar var och en av oss. Det är klart att varenda en av oss har stunder när allt flyter på och idéer verkar dyka upp automatiskt. Som huvudregel gäller ändå att kreativiteten är något som behöver underhållas systematiskt och enligt vissa rutiner.

Just på denna punkt tror jag att många lovande författare, företagare, idrottare eller vem som helst som önskar bli framgångsrika inom ett område, misslyckas. Man tror att inspiration är något som bör finnas där hela tiden för att man skall ha förutsättningar att lyckas. Därför blir det lätt att man lämnar sin dröm åt sitt öde vid mer brådskande tider och när vardagen kommer emot. När man haft en tillräckligt lång paus kan steget in i den kreativa zonen kännas väldigt avlägsen och de saker som man en gång älskade att göra kan plötsligt kännas mer som ett måste än som ett kall.

Det finns dock mycket som man kan göra för att förbättra sina rutiner och bli mer inspirerad till att genomföra sina idéer. Mycket handlar om att inse att inspiration handlar lika mycket attityd som kreativa förmåga. Det gäller att lägga ner mycket tid på att hitta de rutiner och arbetssätt som passar en själv bäst och som gör att man trivs med sitt arbete. En naturlig del av detta arbete handlar om att kartlägga vilken tid på dygnet och i vilka miljöer man jobbar som mest effektivt och planera livet därefter.

I några artiklar framöver kommer jag att skriva om framgångsrika personer inom olika yrkesgrupper och deras rutiner. Vi är alla unika och därför behöver det inte betyda att dessa personers arbetssätt är något som man bör eftersträva. Men man kan alltid inspireras och till vissa delar implementera andras rutiner om man känner för det.

Bild: oatsy40

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *