Boktips till påsken: Ekonomi

Vi står snart inför en av årets långhelger, påsken. Då passar det utmärkt att sätta sig ner med sin favoritwhisky och en bra bok för att njuta av tillvaron. I detta inlägg tipsar jag om några av de mest läsvärda ekonomiböckerna som jag läst det senaste året.

Här är några bra böcker jag vill tipsa om:

1.  Världen 99 bästa investerare: Hemligheten bakom framgångarna – Magnus Angenfelt

Om man bortser från de stavfel och halvdana översättningar som finns i boken är detta faktiskt en av de mer intressanta böckerna gällande placeringar jag läst på senare tid. Förutom att det är mycket intressant att läsa om vilka strategier de personer som lyckats berika sig på sina placeringar använt sig av, så kan boken även användas som lexikon över alternativa placeringsstrategier.

2. Hur tolv privata placerare blivit rikta på aktier – Guy Thomas

Lite i samma tema, men ändå en helt annorlunda bok. I denna bok beskriver den brittiske författaren Guy Thomas i detalj tolv privata placerare och hur dessa gjort för att bli rika på aktier och alltså kunna lösgöra sig från sina jobb och endast leva på sina aktieplaceringar. Mycket intressanta personskildringar!

3. Tradingguiden: Allt du behöver veta om finansmarknaden – Jonas Bernhardsson

Boken är skriven redan år 2001, men ändå är den lika aktuell ännu idag och en av de bättre böcker som skrivits inom ekonomiområdet. Trots namnet på boken lär man sig på ett intressant sätt det mesta man behöver veta som placerare, allt från ekonomisk historia till teknisk analys. Mycket nödvändig kunskap i dagens utmanande omvärld.

4. Cashflow Quadrant: Rich Dad’s Guide till finansiell framgång – Robert T. Kiyosaki

Inga kan leverera självklara sanningar på ett mer enkelt och läsvärt sätt än Robert Kiyosaki. Alla hans böcker inom Rich Dad-serien är mycket intressanta oavsett om man är intresserad av ekonomi eller inte. Om man bor i Sverige lönar det sig dock att ta hans råd med ett visst mått av försiktighet med tanke på utvecklingen av bostadspriserna.

5. Investeringsguiden för guld & silver – Michael Maloney

Ni som läst några av mina senaste inlägg vet att jag är intresserad av placeringar i guld och silver för tillfället. För alla som delar mitt intresse är denna bok något av en bibel, som innehåller det mesta man kan tänkas behöva för att investera i dessa ädelmetaller.

6. Vad hunden såg och andra äventyr – Malcolm Gladwell

Malcolm Gladwell torde vara bekant för de flesta av oss. Till skillnad från många andra anser jag dock att hans berättelser gör sig bättre i form av kort essäer snarare än i bokform. Hans böcker tenderar att bli en lång rad av upprepningar för att bevisa några påståenden, medan en kort essä oftast räcker för att bevisa hans ståndpunkter. Därför tycker jag att denna bok är den bästa hittills av Gladwell eftersom den innehåller några av hans mest uppmärksammade och inflytelserika artiklar från tidningen The New Yorker.

7. Kapitalet i tjugoförsta århundradet – Thomas Piketty

I den omgivning vi nu befinner oss i gör alla gott i att investera lite tid i omvärldsforskning och vilka konsekvenserna kan tänkas bli av bland annat för mycket fokusering på tillväxt. Denna bok är ett av de bättre sätten att förbereda sig på möjliga scenarier.

8. Den globale entreprenören – Richard Branson

En av de bättre böckerna om entreprenörskap som jag läst. Det är omöjligt att inte påverkas av det driv som Richard Branson besitter. Om man kan ta till sig ens en del av de visdomar han delar med sig av i boken finns det stora möjligheter att lyckas med sina målsättningar i livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *