British så in i Norden – Hur Storbritannien påverkat nordiskt mode och livsstil

engelskt herrmode
Festklädda besökare för galoppderbyt på Jägersro, Malmö. Bild: Erik Liljeroth, Nordiska museet

För den som är intresserad av det brittiska modet är utställningen British så in i Norden på Nordiska Museet ett absolut måste. Utställningen som öppnade för ungefär en månad sedan visar hur vi påverkats av brittiska influenser i det nordiska modet och livsstilen – en berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden.

Beröringspunkterna mellan Sverige och Storbritannien är många, och på åtskilliga sätt finns en samsyn. Här visar Nordiska museet hur århundraden av handelsförbindelser med Storbritannien har påverkat nordiskt mode och livsstil.

Kungliga Tennisklubben i Stockholm, Gustav V i mitten. Fotograf okänd, från Nordiska museets arkiv

Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Blommiga tapeter, pyjamas för män och en kopp te. Fotboll, tennis och en skogspromenad i gummistövlar. Det här är delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte längre tänker på varifrån de kommer.

Utställningen British så in i Norden visar flerhundraåriga importerade lyxbroderier och ylletyger. Den tar upp material och mönster, brittiska frilufts- och sportstilar, gentlemannens herrkostym, subkulturer och vanliga vardagsplagg som vi plockat in i nordisk livsstil.

Gentlemannens avslappnade elegans och den tredelade herrkostymen har vi plockat upp från Storbritannien. Bild: Johan Danielson
Golfkostym i ylle. Bild: Peter Segemark, Nordiska museet
Godsherre i tweed. Bild: Peter Segemark, Nordiska museet
Jackett, kostym och punk ur utställningen British så in i Norden. Bild: Peter Segemark, Nordiska museet
Brittiskt på fötterna. En djupdykning i hur brittiska skomärken påverkat skomodet hos oss. Bild: Peter Segemark, Nordiska museet

Som en del av utställningen visas även herrmodekatalogen The Gentleman summer 1922 från Nordiska Kompaniet. Vad få känner till i dagens läge är att NK hade ett engelskt herrskrädderi i början av 1900-talet. Här hämtades naturligtvis in engelska influenser till det svenska herrmodet.

Interiör, engelska herrskrädderiet på Nordiska Kompaniet

Interiör i det engelska herrskrädderiet på Nordiska Kompaniet från år 1929. Nu har NK äntligen satsat för att återfå glansen från deras gyllene årtionden när NK Skrädderi nyligen öppnat. Mer om det i ett inlägg inom de närmaste dagarna. För ett par veckor sedan besökte jag nämligen nyöppnade NK Skrädderi och fick en egen skjorta uppsydd av Sveriges kändaste skräddare Frederick Andersen.

Nedan ytterligare några bilder från modekatalogen The Gentleman Summer 1922. Som bekant användes dessa kataloger i början av 1900-talet som ett sätt hämta idéer för sin egna skräddarsydda outfit.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *