De snyggaste stilarna för våren och sommaren: Tidlös elegans med piké

Till våren och sommaren utmanar vi er att klä er tidlöst och klassiskt. Inspirationen hämtar vi från 1930-talets gyllene tidevarv gällande herrmodet. Till glädje för alla som gillar det modet har många modehus till denna säsong lanserat många snygga plagg som gör det möjligt att få till denna tidlösa stil.

I detta inlägg fokuserar vi främst på ett plagg som gjort en stark comeback på modescenen de senaste åren – pikétröjan. För att få till den klassiska “looken” kan man med fördel använda sig av en scarf runt nacken.

Den mångsidiga pikétröjan passar även väldigt bra under kavaj. Under 1930-talet var detta en utpräglad så kallad “Resort Wear” eller “Sports Wear” som användes t.ex. under golfrundor. I dagens läge går det bra att använda denna klädseln även till kontoret eller kvällens äventyr om så önskas – om etiketten inte påvisar annat.

Här syns en finstickad jerseypiké från brittiska John Smedley. Denna är tillverkad av Sea Island bomull och kommer från Care of Carls Brittiska avdelning.

Här ett exempel på hur man på ett elegant sätt kan kombinera en sval vår- och sommarkostym i linne med pikétröjan. Kostymen kommer från Oscar Jacobson.

Här syns ett stil- och tygprov med av piké från Esquire Apparel Art 1934.

När man väljer en piké för en klassisk look är detaljerna viktiga. Välj gärna en stickad och avskalad modell, utan knappar och andra detaljer. Anrika italienska Gran Sasso har flera snygga klassiska modeller av pikétröjor.

En riktigt klassisk pikétröja i frottétyg är modellen Terry från Orlebar Brown. Den har inspirerats av den modell som Sean Connery använde i Bondfilmen Goldfinger från 1964. Denna piké kan även med fördel användas tillsammans med simbyxorna för att återskapa 1960-talskänslan.

Annars är det väl brittiska Sunspel som anses ha de mest ikoniska bland pikétröjor med sin Riviera Polo-kollektion. En piké som har sina rötter från 1950-talet. Här syns en “Camp Collar-modell” av piké som lanserades ifjol som en del av kollektionen Ian Fleming™ Collection.

Hur kombinerar man då övriga plagg med pikétröjan för att få till den klassiska 1930-tals looken? Precis som på bilden ovan är ett par byxor i en linne- och bomullsmix med frontveck från italienska Lardini ett utmärkt val. Den höga midjan med inspiration hämtad från Ghurka-byxorna är en vintage-detalj som verkligen sticker ut.

Som vi sett ovan passar både loafers, italienska Tod’s Gommino bilskor och sneakers till denna outfit. Dessa sneakers får dock gärna vara av den modell som syns ovan på en av bilderna, alltså en avskalad och traditionell modell.

Gällande denna modell av byxor är det ändå Rubinaccis modell Manny som regerar. I utbudet bland dessa fantastiskt snygga byxmodeller finns såväl byxor i linne och tyngre bomullstyger. Även shorts finns i denna ghurka-inspirerade modell.

Det finns gott om snygga scarves till denna vår- och sommarsäsong. Bland engelska Drake’s är känt för sina högkvalitativa scarves och slipsar. Ta även och kolla in Etons senaste kollektion av bandanas och scarves. Bilden ovan är från Etons senaste sommarkollektion.

Exempel på så kallat resemode från Esquire Apparel Arts 1934. Längst ned till höger piké med scarf och chinos.

Ännu ett exempel på så kallad “Resort Wear” från Esquire Apparel Arts 1934. Även här har gentlemannen packat ned en pikétröja med chinos i sin resväska. Glöm heller inte smokingen och en kostym i lättare tyg på resan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *