Den exklusiva doften Oud

oud dofter parfymer

Den starka och exklusiva ingrediensen Oud har blivit alltmer populär i parfymer den senaste tiden. Parfymråvaran Oud har använts i parfymtillverkning i tusentals år och är speciellt uppskattad i Mellanöstern för sin djupa, nästan animaliska och träiga doft. Oud är en värdefull och sällsynt ingrediens, som ger parfymen en förnimmelse av fulländad lyx.

Oud är en olja eller harts som utvinns ur örnträdet Aquilaria agallocha om det är smittat med svampen Phialophora parasitica. Ju längre tid ett träd är smittat ju djupare och mörkare blir oljehartset. Aquilaria agallocha är ett vintergrönt träd som växer i nordöstra Indien,  Bhutan, Vietnam, Kambodja,  Filippinerna,  Indonesien och Papua Nya Guinea.

Eftersom den är kostsam att utvinna är den en av de allra dyraste ingredienserna i parfym och har ofta ersatts med en syntetisk motsvarighet. Enligt International Journal of Pharmceutical and Life Sciences kan ett kilogram oud-olja kosta drygt 20,000 pund, vilket blir runt 260,000 kronor.

De senaste åren har dock råvaran fått ett uppsving bland de stora parfymtillverkarna, ofta i en modern västerländsk tolkning. En väldigt populär blandning i ouddofter är läder.

Nedan några exklusiva och lyxiga Oudparfymer för herrar som finns på marknaden.

1. Xerjoff Oud Stars Mamluk EdP

exklusiva oud dofter

Unisexdoften Mamluk från lyxiga italienska parfymhuset Xerjoffs orientaliska serie Oud Stars lanserades år 2012. Detta är en djup doft med söta och fylliga noter av blommor, honung och karamell som blandas med vanilj, mysk och träiga noter.

2. Amouroud Midnight Rose EdP

När man pratar om oud-dofter måste naturligtvis New York-baserade Amouroud nämnas. Amouroud  innehar en unik samling av dofter som alla bottnar i en bas av rik, djup och intensiv oud. Amouroud lanserade samtliga sina dofter år 2016 och fick snabbt erkännande för sin höga kvalitet på sina råvaror. Amouroud Midnight Rose EdP har blommiga toppnoter och tyngre basnoter av oud, ambergris och labdanum.

3. Penhaligon’s AS Sawira EpP

lyxiga oud parfymer

Engelska Penhaligon’s har alltid varit ett av de mest spännande bland parfymmärken, med en anrik historia samt spektakulär design på sina parfymflaskor.

Penhaligon’s AS Sawira är en kryddig unisexdoft som ingår i deras exklusiva Trade Routes Collection. Doften lanserades år 2015 med Christian Provenzano som ”huvudarkitekt”. Det är en lätt rök doft med noter av mysk, vanilj, myrra och naturligtvis oud.

4. Boss Bottled Oud

Den anrika serien Boss Bottled utkom med sin första doft år 1998 och fick genast en stor genomslagskraft på marknaden. Ännu idag är detta en av de riktiga storsäljarna på marknaden. Numera ingår 10 dofter i Bottled-familjen. Boss Bottled Oud utkom år 2015 och innehåller 100 % naturell Oud.

5. Versace Pour Homme Oud Noir EdP

Pour Homme Oud Noir EdP har toppnoter av pomerans, neroli och svartpeppar som gifter sig samman med hjärtnoter av kardemumma, saffran och olibanum. Parfymen landar sedan i basnoterna patchouli, oud och läderträ. En oemotståndlig helhet.

6. Tom Ford Oud Wood EdP

Tom Fords parfymer kännetecknas av deras exotiska och distinkt dofter. Ingen av parfymerna är mer exklusiv än Oudvarianten. Exotiskt rosenträd, oudträd och kardemumma ger en rökig blandning av sällsynt örnträd, sandelträd och vetiver. Tonkabönan och ädelsten gör doften varm.

7. Creed Royal Oud EdP

lyxiga oud parfymer

Väljer man en doft från parfymhuset Creed kan man vara säker på att det alltid är högsta kvalitet på parfymhantverket. Det kan mängder av kungligheter och kändisar som varit kunder hos parfymhuset i århundraden intyga. Creed Royal Oud skapades år 2011 på kundernas begäran. Royal Oud är en stilig och varm fougéredoft som inte lär göra anhängare av Creeds parfymer missnöjda.

8. Acqua di Parma Colonia Oud EdC

Acqua di Parma Colonia Oud EdC är en sofistikerad uppdatering av Colonia Intensa med toppnoter av apelsin och bergamott från södra italien kombineras med intensiva hjärtnoter av amyris, örnträd och koriander och avslutas med aromatiska träiga noter med inslag av mysk, läder och patchouli. Om man är nyfiken på andra dofter än den klassiska och tidlösa Colonia EdC från Acqua di Parma är detta ett bra val.

9. Floris Leather Oud EdP

Leather Oud är en kraftfull doft och något så ovanligt som en Eau de Parfume från det anrika parfymhuset Floris. Parfymen har inspirerats av doftkombinationerna som uppstår när Floris får in nya doftoljor. Oljorna är förpackade i läderbehållare och när dem öppnas blandas doften av läder med oljorna.

10. Molton Brown Oudh Accord & Gold EdT

En varm mjuk doft med noter av kanel och muskot som blandas med elemi, myrra och tea för att avslutas med en bas av söt honung, rökig tobak och träig oud och vetiver.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *