Gangsterattityd och 70-talsinspiration hos Oscar Jacobson i höst

Att Oscar Jacobson är ett av Sveriges mest anrika och intressanta klädmärken inom herrkonfektion råder det ingen tvekan om. Oscar Jacobson grundades för 114 år sedan. Då var det främst arbetskläder man inriktade sig på, nuförtiden är det herrmode. Ända sen starten har företagets filosofi utmärkts av en passion inför det gedigna hantverket, snillrika detaljer och tidlös stil.

Idag bygger Oscar Jacobsons design på tre huvudelement: anglosaxiskt kulturarv, italiensk skräddarkonst och skandinavisk enkelhet. Till höstens kollektion har designteamet hos Oscar Jacobson än en gång tagit fram en intressant kollektion som inspirerats av de typiska Brownstonehusen i Brooklyn och sjavigt vackra gangsterdandys när de designat höstens kollektion.

På 70-talet var Oscar Jacobson det dominerande märket på den svenska marknaden för kostymer, men sedan väntade några årtionden med vikande försäljningssiffror. Kanske främst beroende på bristen på förnyelse. Det var år 2009 som Oscar Jacobson inledde en resa för att återta positionen som nordens ledande varumärke för män. Företaget genomförde en lyckad ompositionering och revitalisering som resulterade i mer stilfulla och personligare kollektioner. Även ett nytt och modernt butikskoncept introducerades, som nu fullt ut landat hos slutkonsumenten.

Oscar Jacobson har haft en fin tillväxt och resultatutveckling under de senaste åren och företaget växer nu i alla kanaler såväl egna butiker, e-handel och genom återförsäljare i Sverige, Storbritannien och övriga Norden. Varumärket Oscar Jacobson marknadsför två skilda kollektioner OJ Man och OJ Sport inom vilka man idag erbjuder ett fullsortimentskoncept innehållande främst kostymer, blazer, byxor, skjortor, stickade plagg, skor och ytterplagg.

Då det gäller den allra nyaste kollektionen till hösten 2017 har designteamet hos Oscar Jacobson inspirerats av de typiska Brownstonehusen i Brooklyn och sjavigt vackra gangsterdandys. I säsongens material kashmir, alpacka och ull, hittar man trots materialens renhet, aviga strukturer. Gatans kung bär säsongens signaturprodukter; raglanrocken, pälskragen och den stora rutan med attityd.

New Yorkområdets tegelhus med skitiga fasader, har inspirerat till okonstruerade och boxiga siluetter även lager på lager och en lätt uppdaterad 70-talskänsla kännetecknar kollektionen.

Mjuka dubbelknäppta ullrockar i urban sportig look, är det perfekta ytterplagget i höst på Oscar Jacobsons mörka gangster. Ett par ankelboots ger höstens gangsterlook det rätta stiliga uttrycket.

Hösten hos Oscar Jacobson är ruffigare än en bakgata i Brooklyn och kampanjen frontas av modellen Dylan Hartigan, som fångar kollektionens rätta sinnesuttryck.

Ett av säsongens signaturplagg, den så kallade Raglanrocken med stora rutor samt pälskrage. Raglanrocken kännetecknas av att rocken saknar en distinkt axelsöm. Det är ett plagg som åter dykt upp i kollektionerna hos flera av de större modehusen.

Ännu en ytterrock med attityd som för tankarna till Loro Pianas lyxiga urval av ytterrockar.

Bland säsongens material syns kashmir, alpacka och ull. Här en ytterrock i alpackaull, med dess ruggiga och aviga struktur.

Alpackaullet är mycket fint och mjukt med lite längre silkesglänsande fibrer. I jämförelse med fårull är alpackaull mjukare, varmare, starkare och glansigare.

Ännu en bild på en ytterrock i alpackaull i en annan färgnyans.

Retroinspirerade glasögon.

Till en gangsterlook hör västar med dubbelknäppning.

Till varje riktig höstkollektion hör även kavajer i kraftigare tyger med denimliknande struktur och stora rutor.

Oscar Jacobsons kostymer och kavajer i deras karaktäristiska mjuka bomull är alltid sköna på kroppen oavsett årstid.

De ljusa färgerna har kommit allt starkare även till höst- och vinterkollektionerna.

Beige tillsammans med den naturvita färgen är alltid en snygg kombination. 1970-talet gör sig påmind genom manchesterbyxan med en smal silhuett.

En modell av klädesplagg som var populär på 1970-talet var den som man ofta kallade ”Leisure Suit”, bestående av en kavaj/ytterrock med 5 knappar. Här en av Oscar Jacobsons ytterrockar från höstens kollektion med tydliga 70-tals vibbar.

Ännu ett par plagg från Oscar Jacobsons höstkollektion med den tidstypiska polotröjan till kavajen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *