Ge kärlek till skorna

Vi har nu kommit in i december och det börjar därför vara dags att fundera lite närmare på julklappar åt nära och kära. På Gentlemannaguiden gör vi vår egen version av julklappstips och listar några klassiska accessoarer som bör finnas i varje mans garderob, ett för varje dag, fram till jul.

Vi börjar med ett verkligt underskattat hjälpmedel i strävan efter att hålla våra kvalitetsskor i bästa möjliga skick, nämligen skoblocken.

Då det gäller skor i allmänhet är det ett gångbart tips att alltid satsa på kvalitet. I varje mans garderob bör finnas minst ett par snygga kvalitetsskor per säsong som man trivs med och som passar till de kläder man använder vid olika tillfällen. Till mina favoriter hör åtminstone loafers till sommaren, brogues till kostymen, ett par kängor med starkt gummibotten till vintern och ett par svarta skor för så kallade ”Black Tie-tillfällen”.

Skofantast som jag är har jag minst 3-4 skor per säsong (vinter och sommar) som jag växlar mellan och som allmän skovårdsregel kan man nämna att det är bra att byta mellan olika skor, helst varje dag. Det är nämligen bra att låta skorna få vila några dagar mellan användningen.

Oavsett hur många par skor man äger är regel nummer ett att satsa på kvalitet då det gäller skor. Det är viktigare än hos något annat plagg i garderoben.

Sedan kommer vi till det som man ofta fuskar med och som avsevärt förkortar livslängden på skorna, nämligen skovården. Rätt vårdade kan nämligen riktiga kvalitetsskor vara en långvarig vän i livet som gör att man sparar in mycket pengar under resans gång.

Förutom putsning och rengöring är det oerhört viktigt att använda skoblock till skorna. Skoblocken har två primära funktioner. För det första att hålla formen på skorna och för det andra att dra till sig den fuktighet som uppstår vid användning. Dessutom bidrar skoblocken till att ta bort den doft som alltid uppstår vid användning, oavsett hur bra skorna andas.

Som material kan cederträ rekommenderas som material. Cederträ är nämligen ett utmärkt material när det gäller att absorbera fukt och det har även antibakteriella egenskaper. Även när det gäller skoblocken lönar det sig alltså att satsa på kvalitet.

2f53b146-88cb-4f3a-9f26-e7e380b5f78b

Mina egna skoblock i cederträ från Loake, som har en behändig ”dragkrok” i hälen som gör det enklare att ta dessa ur skorna. De är även ställbara på längden.

skoblock-benjamin

Skoblock i cederträ från Benjamin Barber. Fördelen med denna modell i jämförelse med mina egna är att man med dessa även kan spänna ut skon på bredden, vilket gör skoblocken mer mångsidiga och anpassbara för olika skomodeller.

Då det gäller rengöring, putsning och insmörjning av skorna finns här en instruktionsvideo från anrika skotillverkarna John Lobb:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *