Herrmodet våren och sommaren 1920

herrmodet 1920-talet

Våren och sommaren närmar sig med stormsteg och därför börjar det nu vara dags att ta en närmare titt på vad som gäller inom herrmodet för denna säsong. Vi börjar dock med en återblick till 1920-talets glada dagar och dess herrmode.

Även om man inte såg något revolutionerande nytt hos männens formella klädsel under 1920-talet, blev det uppenbart att man under detta årtionde såg en fortsatt utveckling mot en mer informell etikett gällande klädseln. Medan endast fracken, eller det som man på engelska kallar “Full Dress”, var den enda acceptabla klädkoden tidigare – såg man nu allt oftare män i smoking på olika kvällsevenemang.

Det fanns dock vissa evenemang där fracken enligt etiketten fortsättningvis var det enda riktiga att bära för herrarna. På operan, baler eller formella middagar var det otänkbart att bryta mot de gamla stilreglerna.

Men det var främst i gatumodet man nu såg förändringens vindar. Medan fracken var en vanlig syn i gatumodet i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, blev denna som vardagsklädsel främst förknippad med äldre män under 1920-talet.

Detta var trots allt det glada 20-talet, jazzåldern, då förändringens vindar blåste. Här gick bland annat Hollywoodstjärnor och andra rika och berömda i bräschen för utvecklingen och tillät sig ofta att bryta mot gamla etikettregler för klädseln.

Exempel på traditionell, formell klädsel från amerikanska The P.H. Davis Tailoring Company och deras vår- och sommarkatalog från början av 1920-talet.

I början av 1920-talet hade redan “kavajkostymen” blivit ett mer accepterat plagg hos männen. Under början av 1900-talet användes faktiskt ordet Lounge Suit för att beskriva den helt vanliga kostymen. Även i dagens läge ser man ibland detta ord på inbjudningar, men här menas alltså i allmänhet en vanlig mörk kostym.

Att kavajen saknade midjesöm och därför inte måste följa den individuella bärarens kropp på samma sätt som tidigare plagg gjorde att den inte behövde sys upp hos en skräddare efter personliga mått, utan kunde masstillverkas i fabriker, som så kallad konfektion.

Kavajkostymen blev därmed billigare och tillgänglig för fler bärare, samtidigt som den fungerade i fler sociala sammanhang än de äldre manliga plagg som fracken, bonjouren och jacketten.

Kavajkostymen förknippades kring sekelskiftet med modernitet, både då det var ett nytt plagg i den manliga garderoben och då den tillverkades på ett modernt sätt.

Exempel på kavajkostymer och västar från samma katalog.

Tyget på kostymerna blev också lättare, speciellt till sommaren. Redan i mitten av 1920-talet kunde man se allt fler kostymer med bredare silhuett, men det skulle dröja till en bit in på 1930-talet innan denna trend på allvar slog igenom.

Den något mindre slimmade och mjukare kostymvarianten “Sack Suit” var även populär bland amerikanerna under 1920-talet.

På 1920-talet var det ännu den franska stilen populär, med figursydda kavajer och byxor. Detta syns med all önskad tydlighet i katalogen med höst- och sommarmodet från amerikanska The P.H. Davis Tailoring Company från 1920-talets början. Det är dock lite oklart precis från vilket årtal katalogen härstammar. I albumet från The Costume InstitutetThe Metropolitan Museum of Art har man märkt bilderna med åren 1918-1922. Att detta är den säregna 1920-tals stilen går dock inte att ta miste på.

Något som var speciellt utmärkande med 1920-tals stilen var även de långa kavajerna i kombination med den smala silhuetten – ytterligare ett kännetecken för den franska skräddarkonsten under början av 1900-talet. Men även den engelska skärningen från skräddarna på Savile Row var populära hos amerikanerna.

Nedan finns ytterligare inspirationsbilder från katalogen från The P.H. Davis Tailoring Company. Här finns i detalj beskrivet de modeller på kostymerna som fanns i företagets utbud:

herrmodet 1920-talet
kändisarnas favoritdofter favoritparfymer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *