Hur du hanterar en annans olycka

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on StumbleUponFlattr the authorPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tokyo: People Spotting
Creative Commons License photo credit: Yiie

För de flesta av oss är en annans olycka och diskussioner med den drabbade något som man helst vill undvika. Oftast är det i dessa situationer nästan helt omöjligt att veta vad man skall svara och det blir nästan alltid fel när man försöker. Därför är det helt enkelt bäst att man låter bli och helt enkelt inte säger något, åtminstone inte innan man tänkte igenom sitt svar ordentligt.

Hur tokigt det än låter finns det faktiskt de som i sådana situationer är såpass nyfikna och till och med skadeglada att de i dessa situationer börjar ställa nyfikna frågor av den drabbade. Det är en dödssynd för en gentleman.

Exempel:

När gentlemannens vän meddelar att han eller hon skall skilja sig efter ett långt äktenskap (eller att ett långt förhållande tagit slut)

En gentleman säger inte följande:

“Vem har haft en affär?”

“Vem får bostaden?”

“Jag sa ju att det inte skulle hålla!”

“Jag vet någon som skulle vara perfekt för dig!”

Istället säger gentlemannen:

“Jag är ledsen att höra det/beklagar. Hur mår du?”

I dessa och motsvarande situationer gör gentlemannen bäst i att inte försöka fixa problemet. Vännen är i denna situation väldigt känslig och det är mycket enkelt att det blir fel ifall man säger för mycket. Det enda gentlemannen skall göra är att visa medkänsla och erbjuda ett lyssnande öra. En gentleman skall även in i det längsta försöka undvika att välja sida ifall det är möjligt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *