Hur man lär sig tolka sina känslor för att välja rätt väg i livet

hur välja rätt väg i livet

Livet är en lärdomsprocess och vägen ser olika ut för oss alla. Det går helt enkelt inte att berätta åt en annan hur denne skall leva sitt liv för att vara lycklig. Viljan och målsättningarna måste komma inifrån, från ens egna unika drivkrafter till att lyckas.

Allt detta gör det också så mycket svårare. För många av oss är det så otroligt svårt att våga förlita oss på oss själva. Hur kan jag vara säker på att den väg jag väljer är den rätta? Alltför ofta betäms därför ens livsöde utifrån andras synsätt på vad som är ett normalt sätt att leva livet. Det är därför heller inte förvånande att många lever ett liv designat utifrån andras önskemål snarare än ens egna.

Att få lön som anställd från ett jobb som man är likgiltig inför anses normalt. Man jobbar ju för lönen, inte sant? Man måste ju få lön någonstans ifrån är den vanligaste förklaringen till att hålla sig kvar vid ett jobb som man egentligen hatar.

Allt behöver inte ske över en dag och i många fall kan det vara en bra idé att låta tankarna mogna innan man gör drastiska beslut. Man behöver inte genast säga upp sig om man inte trivs på sitt jobb. Det viktigaste är att det finns drömmar och planer för hur man skall uppnå dessa… och att man genast börjar göra något för att uppfylla dessa.

Att endast drömma och hoppas är dock inte en vinnande strategi. Det behöver finnas konkreta planer där man hela tiden gör strategiska framsteg som för en närmare målsättningarna. Annars är sannolikheten stor att man befinner sig i utgångsläget ännu efter 5-10 år. Att lägga hela sitt jobbliv på att längta till nästa semester och att tänka hur mycket man skall få gjort när man äntligen blir ledig är heller inte en vinnande strategi. Tankesättet behöver vara implementerat i det vardagliga livet om man verkligen vill bli fri och nå sina målsättningar.

Det finns såklart många undantag, människor som verkligen älskar sina jobb som anställda. I princip bygger ju hela samhället (åtminstone traditionellt sett) på att att det finns fler anställda än företagare. Alltför dock ser man dock människor som är likgiltiga inför sina jobb. De gör det plikttroget utan att känna desto större glädje att vakna upp och påbörja dagen.

Om så är fallet är det dags att tänka om. Livet är för kort för att inte känna glädje och inspiration varje dag för det jobb man utför. Jag säger inte att allt behöver vara lustfyllt. Vad man än jobbar med kommer uppgifter som bara måste skötas undan oavsett om man gillar dessa eller inte. Men då borde det iallafall finnas en längtan om att snabbt vilja få undan detta så att man får göra det man älskar att göra.

På tal om detta, dvs. känslor – vilka är de känslor som säger att man valt rätt i livet och att man jobbar med det man borde jobba med? Just känslorna är inte att underskatta eftersom många förknippar jobb med det ord det härstammar från – något jobbigt. Man har helt enkelt svårt att tro på att ett jobb kan vara något lustfyllt. Då är det väl en hobby?

Det är precis detta synsätt alla som inte redan har det måste ändra på. Hur känner du när du gör det du helst av allt vill göra? Troligen har du energi, du har en motivation som gör det lätt att stiga upp på morgonen. I många fall är du så ivrig att påbörja dagen att du har svårt att sova på morgonen. Lite som ett barn på julafton.

Du har dessutom en motivation som gör att du gärna följer upp dina framsteg och din utveckling. Kort sagt, du är noggrann med hur du lever ditt liv för att lyckas med dina målsättningar. Det är därför inte svårt att förstå varför en person som brinner för det hen gör i allmänhet också lyckas.

En sådan person fokuserar nämligen också oftast på lösningen snarare än på problemen. Det enda som räknas är att nå målen och då är de små problem och misslyckanden som kommer på vägen faktiskt av mindre betydelse. I bästa fall är de en värdefull lärdom och något att undvika i framtiden.

Med andra ord, ge akt på dina känslor när du gör upp målsättningar för din karriär och din framtid.

Här är en så kallad checklista för hur du borde känna dig om du valt rätt i jobblivet:

  1. Känner du det lustfyllt att vakna på morgonen. Ser du fram emot dagens utmaningar?
  2. Är du ivrig att komma igång med dagen?
  3. Har du en vilja att utvecklas som gör att du gärna planerar genom att skriva upp målsättningar och strategier?
  4. Gör du detta regelbundet och kommer detta inifrån, utan att känna att du behöver bevisa det för andra? Gör du detta för din egen skull?
  5. Känns det som att tiden bara försvinner när du jobbar? Att det är så mycket du vill hinna med varje dag, men att dagen ofta slutar halvvägs? Motsatsen är att jobba och hela tiden kika på klockan i hopp om att jobbdagen skall ta slut.
  6. Känns jobbet som en hobby? Älskar du det du gör så mycket att du även skulle göra detta på din lediga tid?
  7. Är resorna och semestrarna snarast en lyx i tillvaron än något du går och längtar efter varje dag? Om du älskar det du gör skall en stor del av årets dagar kännas som en semester.
  8. Finns en äkta vilja att utvecklas? ”Går du igång” på dina målsättningar och känner en äkta glädje när du tänker dig in i en situation där du redan uppnått dessa?

Med andra ord skall det man jobbar med i idealfallet alla dagar i veckan kännas som att man bedriver sin hobby. Något som man skulle göra oavsett om man tjänar pengar på det eller inte. Det är i dessa fall de bästa förutsättningarna för att lyckas skapas. Då lägger man oftast också in de timmar som krävs för att bli en mästare inom det man vill lyckas med.

Men bry dig inte om Malcolm Gladwells 10.000-timmars regel. Ofta finns en övertro i samhället på att mängden är avgörande då det handlar om prestationer. Betydligt viktigare är viljan och passionen. Precis som Anders Ericsson och Robert Pool skriver i boken Peak : vetenskapen om att bli bättre på nästan allt, handlar det inte om mängden timmar vi lägger på en sak. Det handlar om att göra rätt saker, det som de i boken benämner medveten träning. Det handlar alltså om att göra rätt saker snarare än att endast fokusera på upprepningar och mängden jobb.

Om man har passion och en vilja att utvecklas hittar man i allmänhet de metoder som behövs för att nå resultat. Det handlar helt enkelt om att kanalisera rätt typ av energi.

Hur kommer du då igång redan idag?

  1. Ta alla tillfällen i akt att planera för din framgång. Skriv upp målsättningar på kort och lång sikt. Var inte ödmjuk och försiktig inför dig själv. Det kan du spara till omgivningen.
  2. Följ upp hur det går åtminstone en gång i veckan. Regelbundenhet är oerhört viktigt även här och inte bara i det du vill bemästra. Genom att hela tiden fundera över din situation på ett bredare plan kommer du igång med den kreativa processen för att hitta lösningar på det livspussel som alltid behöver lösas på ett eller annat sätt.
  3. Var positiv. Om man jobbar med något som man älskar att göra är man ofta också mer positivt inställd till livet. Även om man inte kommit till detta stadie ännu skapar redan känslan att ha funnit något man brinner för en livstro – något att sträva efter.
  4. Lita på dig själv och var proaktiv. Skapa dina egna möjligheter istället för att vänta på att någon annan skall planera för ditt liv. Om du passivt väntar på tillfällen kommer du att få ett liv som andra vill att du skall ha och alltså ett liv uppbyggt efter deras förväntningar och vilja.
  5. Omge dig redan idag med personer som har samma drömmar och som skapar de rätta förutsättningarna till att lyckas. Om du inte har rätt stöd bland dina närmaste, hitta de människor som tror på dig och som ger dig rätt stöd. Människor som vill ditt bästa ger dig alltid ditt stöd och tror på dig. Detta behöver inte betyda att de alltid är ja-sägare och alltid säger det du vill höra. Men det behöver finnas en omtanke. Man behöver känna att de har en genuin vilja att tänka på ditt bästa, snarare än vad som är praktiskt ur deras egen synvinkel. Samtidigt behöver du också tänka på din egen roll i sammanhanget – är du själv denna typ av person? För att kunna förvänta sig denna behandling behöver man även själv ha en förmåga att tänka på andra bästa.
  6. Om det finns en vilja så finns det alltid en väg. Livet är tufft och kommer att ge en många smällar. Lita dock alltid på att allt löser sig och ge aldrig upp. När man har tuffare perioder finns det dock skäl att ibland ta det lite att ta det lugnare ett tag för att kunna komma starkare tillbaks igen. När man väl vilat upp sig kommer man ofta att märka hur mycket piggare man är att ta itu med sina planer. Många glömmer att hjärnan även är en muskel som kräver jobb varvat med återhämtning för att utvecklas.
  7. Var noga med hälsan. Träna, ät nyttigt och sov tillräckligt. Det har ingen betydelse att många framgångsrika entreprenörer säger att de sover 4 timmar per natt. Det stämmer visserligen att man klarar sig på mindre sömn om man brinner för det man gör och ifall man lever nyttigt. Men för lite sömn kommer alltid att behöva betalas tillbaka i något skede och därför är det bra att vara proaktiv även på detta område.

Här var några förslag på hur man genom att tolka sina känslor enklare kan uppnå sina målsättningar, inte bara i jobblivet, utan i de flesta områden i livet. Livet är för kort för att gå runt och vara missnöjd med sin situation. Men som tur kan man själv påverka sitt öde på många sätt om man tar tag i sin situation redan idag.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *