Inspiration: 1980-tals Yuppiens återkomst

Den 19 oktober 1987 benämns den svarta måndagen, en dag då världens börser föll dramatiskt. Bland annat gick Dow Jones Index ned med 22,6 procent under denna dag. Idag är det alltså lite drygt 30 år sedan detta hände.

I samband med detta har klädmärket Suitsupply lanserat en ny Jort-kollektion som inspirerats av 1980-talet och några av de mest ikoniska karaktärerna på bioduken – American Psychos Patrick Bateman och Wall Streets Gordon Gekko. Kollektionen är signerad Suitsupplys skräddarhistoriker Jort Kelder och bär namnet Revenge of the Yuppies. Detta för att fira återkomsten av The Young Urban Professional, som alltså ordet Yuppie är en förkortning av.

Yuppie blev ett begrepp under 1980-talet i samband med framträdandet av en ny välbetald yrkesgrupp, framför allt inom finanssektorn. Ordet lånades in till det svenska språket och blev ett begrepp som hängde ihop med en viss livsstil. Det handlade om att klä sig på ett speciellt sätt med kläder i strikt kontorsmässig stil och gärna i dyrbara märken.¹

I samband med att en internationell lågkonjunktur utbröt i början av 1990-talet började denna livsstil tonas ned något. Frågan är om det nu är dags att på allvar förklara Yuppiens återkomst, som Suitsupply deklarerar i sin nyaste kampanj?

Nedan lite mer om bakgrunden till kollektionen från Suitsupply:

Detaljerna på bilden ovan:

Kostym: Suitsupply Skor: Santoni Parfym: Drakkar Noir EdT Hängslar: Brooks Brothers Klocka: Casio  Portfölj: James Purdey & Sons Slips: Emma Willis Skjorta: Brooks Brothers

Inspirationen: Några bilder från den senaste kollektionen från Suitsupply – Revenge of the Yuppies.

I kollektionen har man hämtat inspiration från bland annat karaktären Gordon Gekko i filmen Wall Street från 1987.

I boken Perfume: A Century of Scents benämns Drakkar Noir Edt som “The Yuppie Perfume”. Vid sidan om parfymer som Cacharel, CK One Obsession och Giorgio Beverly Hills är det den doft som kanske klarast representerar de aromatiska fougére dofterna som var så populära på 1980-talet.

Drakkar Noir från märket Guy Laroche lanserades år 1982 och vann FiFi Award år 1985 som den mest framgångsrika parfymen för män.

Nedan är den härligt tidstypiska reklamlåten för Drakkar Noir.

Den som under 1980-talet ville visa upp sin nyvunna förmögenhet satsade kanske främst på en Rolex-klocka. De klockor som dock klarast av alla representerar 1980-talet och dess tekniska framsteg var ändå de digitala versionerna med inbyggd kalkylator. Kungen av dessa måste väl ändå vara Casio Data Bank. Denna klocka var mer än endast en kalkylator. I klockan kunde man spara upp till 50 namn och telefonnummer.

Här är en nutida version av Casios klocka Data Bank, som numera hör till deras populära retro kollektion. Data Bank CD-40 var den första versionen som lanserades år 1984. Det var en av de första digitala klockorna under 1980-talet som gjorde det möjligt för användaren att spara information. Numera finns naturligtvis ännu fler funktioner inbyggd i klockan, men på flera av modellerna har man bibehållit samma design som den hade när den lanserades.

Det finns även flera snygga, mer formella modeller av den typen som syns överst i kollaget.

Brooks Brothers grundades redan år 1818 och är ett märke som sedermera blev synonymt med New York och Yuppie-stilen från 1980-talet. Bland några av deras mest kända kunder finns Abraham Lincoln, Clark Gable och John F. Kennedy. Det lönar sig verkligen att besöka någon av de 5 butikerna i New York om ni har vägarna förbi.

¹Wikipedia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *