Inspiration: Nyårsafton

Det är få plagg som känns så självklara att bära under nyåret som smokingen. Trots alla etikettregler som finns gällande bärande av smoking behöver det inte innebära att det blir tråkigt. Det finns ett helt annat svängrum än hos t.ex. fracken. Precis som hos kostymen kan man i både färger och övriga detaljer på smokingen variera dessa i all oändlighet.

Numera finns dessutom ett väldigt bra utbud på alla möjliga modeller både gällande färg, form och kavajslag i alla prisklasser. Detta ger också möjligheten att köpa sig en riktigt fin garderob utan att bränna ett alltför stort hål i plånboken. Även om prislappen i vissa fall ger vissa antydningar om kvaliteten, så behöver detta långtifrån alltid vara fallet. Som vi tidigare nämnt använder sig flera både mer och mindre exklusiva märken sig av samma leverantörer av tyger nuförtiden.

Smoking: Suitsupply 

Fluga: Alexander Mcqueen 

Smokingskjorta: Brioni 

Skor: Hugo Boss 

Klocka: Jacob Jensen 

Parfym: Xerjoff Naxos 

Champagnekylare: Georg Jensen 

Manschettknappar: Skultuna

En bra film att hitta inspiration från till nyåret är The Great Gatsby från år 2013. Anrika Brooks Brothers var författaren F. Scott Fitzgeralds favoritskräddare under 1920-talet och detta var också märket som man anlitade i produktionen till filmen med Leonardo DiCaprio och Tobey Maguire i några av huvudrollerna.

Förutom smokingen är champagne tätt förknippat med drycker till nyåret. Champagne är världens mest kända mousserande vin.

En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns även champagne som enbart görs av en eller två av druvorna, samt champagne som innehåller en större variation av druvor – men i sammanhanget är dessa viner få.

Namnet champagne kommer från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Endast mousserande viner som produceras i distriktet får kallas för champagne. Området är svalt och har en krithaltig jord, vilket ger vinerna en tydlig mineralton med frisk syra och fräschör. Vinerna framställs genom traditionell champagnemetod. I korthet innebär detta att ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Jäsningen ger champagnen sin karaktäristiska brödighet. Vinet får även en riklig mängd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan.

Bland annat österrikiska Riedel som har producerat glas sedan 1756 och är ett familjeföretag i elfte generationen är experter på att ta fram glas som förhöjer känslan av att avnjuta god dryck.

Riedels champagneglas skiljer sig från övriga druvspecifika glas, eftersom champagne enligt tradition görs av tre olika druvor. Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna i drycken och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet.

Den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur dofterna till näsan. Öppningen styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

Tidlöst vacker champagnekylare från danska Georg Jensen. Georg Jensen grundades i Köpenhamn år 1904 och är ett varumärke som står för kvalitetshantverk och tidlös estetisk design. George Jensens livsstilsprodukter spänner över allt från bordssilver och klockor till smycken och heminredning.

Georg Jensens filosofi var att skapa designföremål för alla och att förena skönhet och funktion. Hans hantverksskicklighet och konstnärliga talang var starkt påverkad av dåtidens jugendformer.

Ett annat danskt märke som är känt för sin minimalistiska och stilrena design är Jacob Jensen. Jacob Jensen (1926-2015) var en dansk industridesigner och är mest känd för sitt arbete för Bang & Olufsen. År 1958 grundade han den egna byrån Jacob Jensen Design och designade därefter över 500 produkter innan sin död, däribland telefoner, klockor, vågar, glasögon och radioapparater.

De allra första produkterna som marknadsfördes under varumärket Jacob Jensen var klockorna ovan, herrmodellen Jacob Jensen 510 och dammodellen 520.

Dessa klockor i titan med safirglas kom ut på marknaden år 1985 i samarbete med danska klocktillverkaren Max René. Dessa stiliga klockor som skulle representera kontrasten mellan det mörka och ljus och mellan dag och natt presenterades på Museum of Modern Art i New York år 1986 i deras Design Study Collection.

En mycket stilren klocka som passar utmärkt till nyåret och smokingen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *