Klassiska böcker varje man bör läsa – del 1

Böcker kan vara en oumbärlig resurs då det gäller att förstå den komplexa omvärlden och människans natur. Speciellt de klassiska romanerna från några av världshistoriens främsta författare vidgar vår syn på berättarkonsten och ger oss en inblick i många eror av människans historia. Kort och gott tillför det oss en extra dimension till vår intellekt, vår karaktär och vår förmåga att fokusera som är svår att uppnå på annat sätt än att låta sig uppslukas av en riktigt bra roman.

Ett förlag som satsat mycket på att få ut översättningar av klassiker på den svenska marknaden är förlaget Modernista som under de senaste åren givit ut många klassiska romaner översatta till svenska. Även under år 2017 kommer flera klassiska romaner av några av litteraturhistoriens mest kända författare att komma ut.

Nedan är några av de klassiska romaner och författare som bör finnas i varje mans bokhylla, varav en del utkom under fjolåret.

1. Bröderna Karamazov – Fjoder Dostojevskij

Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Egon Schiele

Fjodor Dostojevskij (1821-1881) är en av de största romanförfattarna genom tiderna. Hans mest inflytelserika verk är Brott och straff (1866), Idioten (1869) och Bröderna Karamazov (1880).

Med teman som brott och straff, det godas och det ondas kamp, och människans natur, sammanfattar Bröderna Karamazov [1880] det mesta hos Fjodor Dostojevskij, färdigställd bara ett år före hans död. Romanen är uppdelad i två band, varav del ett utkom under fjolåret.

2. Den store Gatsby – Scott Fitzgerald

Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Barry Druxman

F. Scott Fitzgerald (1896-1940) var en amerikansk författare, vars mest berömda romanen var The Great Gatsby från år 1925. Äktenskapet med Zelda Montgomery är legendariskt, så även parets bekantskaper med till exempel Gertrude Stein och Ernest Hemingway och deras livsstil i Paris på tjugotalet.

Den store Gatsby är jazzerans och det dekadenta tjugotalets främsta kännetecken i bokform och den ultimata romanen om “den amerikanska drömmen”. Boken har filmatiserats flera gånger, men det är i bokform som berättelsen om den extravagante Jay Gatsby kommer bäst fram.

3. Stolthet & fördom – Jane Austen

Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Miss Aniela »Portrait with Pigeon & Poultry«

Jane Austen (1775–1817) var en engelsk författare, vars romaner var realistiska skildringar av den engelska överklassen och främst kvinnans roll i den. Hennes mest berömda romaner är Förnuft & känsla (1811), Stolthet & fördom (1813) och Övertalning (1818).

Lika tydlig som Jane Austens viktorianska roman är i skildringen av kärleksrelationer som maktmedel, lika mångbottnade och föränderliga är karaktärerna; lika levande är miljöerna och landskapet. Stolthet & fördom är en av historiens mest lästa och omtalade romaner.

4. Hamlet – William Shakespeare

Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: Carsten Witte

William Shakespeare (1564–1616) är troligen den främste dramatikern genom alla tider, med böcker som HamletRomeo & JuliaMacbethOthello och Kung Lear.

Hamlet är William Shakespeares mest berömda roman och samtidigt världens mest spelade pjäs. Den skrevs omkring år 1600, om mord och galenskap, med den villrådige danske prinsen som brottas med tillvarons allra yttersta fråga.

5. Moll Flanders – Daniel Defoe

Omslagsdesign: Lars Sundh

Daniel Defoe (1660–1731) är en av Englands mest mångsidiga och produktiva författare någonsin: poet, journalist, politisk skribent, reseskildrare och essäist i ämnen som historia och ekonomi. Mest känd är han för romanerna Robinson Crusoe från år 1719 och Moll Flanders från 1722.

Moll Flanders berättar historien om en vacker, intelligent kvinna som vill undkomma sitt öde bland de utfattiga i ­Londons slumkvarter. Som kvinna är hennes möjlighet att gifta sig. När hon inte kan räkna med sin ungdom längre väljer hon brottets väg. Under täcknamn och en rad maskeringar blir hon en av Englands, och världslitteraturens, skickligaste och mest beryktade tjuvar. Daniel Defoes roman från 1722 räknas till den engelska litteraturens stora mästerverk.

6. Svält – Knut Hamsun

Knut Hamsun (1859–1952) var en av 1900-talets mest inflytelserika författare, av många ansedd som den moderna romanens skapare. Debutromanen Svält var en av Franz Kafkas viktigaste inspirationskällor. Stilen i Svält är en föregångare även till den “medvetandeström” som kom att förknippas med författare som James Joyce och Virginia Woolf. 1920 mottog Knut Hamsun Nobelpriset i litteratur.

Henrik Petersens hyllade svenska översättning av Svält är den enda som utgått från originalversionen av romanen från 1890.

Foto: Alvilde Torps / Col: Marina Amaral

7. Ivan Iljitjs död – Leo Tolstoj

Omslagsdesign: Lars Sundh

Leo Tolstoj (1828–1910) är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket. Ivan Iljitjs död (1886) och Kreutzersonaten (1890) hör till de främsta romanerna i hans favoritgenre, kortromanen. Ivan Iljitjs död anses allmänt vara en av världslitteraturens bästa kortromaner. Många har också kallat den en av världens bästa romaner om döden.

8. Slutet på historien – Graham Greene

Omslagsdesign: Lars Sundh

Graham Greene (1904-1991) är en av Storbritanniens största romanförfattare genom tiderna. Greene var vid två tillfällen, 1961 och 1967, en av huvudkandidaterna till Nobelpriset i litteratur. Slutet på historien från 1951 är en tragisk kärleksroman utmynnande i frågan om vad som är större för människan än den enskildes lycka. Boken har filmatiserats två gånger, 1955 och 1999.

Kolorering: Marina Amaral

9. Haren springer – John Updike

Omslagsdesign: Lars Sundh Omslagsbild: William Mackinnon, »Railway Crossing (II)«, 2012

John Updike (1932–2009) var en amerikansk romanförfattare, novellist och kritiker som två gånger belönades med Pulitzerpriset. Många av hans böcker skildrar nutidsmänniskans splittring och vilsenhet med den amerikanska småstaden som spelplats. Haren springer från 1960 var den första i en pentalogi med fristående romaner om »Haren«, vilka var och en gavs ut med ett decenniums mellanrum, mellan 1960 och 2000.

En sextiotalsroman som levt vidare på 2000-talet: omtryckt, översatt, refererad, citerad. Den berömda mening ur boken som citeras i anslaget till hip hop-filmen 8 Mile sammanfattar Updikes perspektiv: »If you have the guts to be yourself, other people’ll pay your price.«

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *