Kom ihåg farsdagen med något speciellt

I år 2016 infaller Fars dag söndag den 13 november. Fars dag är ett bra tillfälle att visa omtanke om din far och för att underlätta i ditt val av farsdagspresent har vi här samlat några tips på klassiska produkter som säkert uppskattas. Det kan nämligen vara bra att redan nu börja fundera ut en bra present och inte vänta till sista stund och därmed riskera att det blir ett stressköp.

Kort om Fars dag

Fars dag instiftades i USA under tidigt 1900-tal för att komplementera Mors Dag. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng.

Det firades lite här och där i olika delstater och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det tog några år innan det blev en tradition som sen kom att sprida sig över hela världen och det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Idag firar man alla pappor i de flesta av jordens länder. Till Sverige kom firandet först 1931. De allra flesta har förlagt firandet till 3:e söndagen i juni. Det var också den dagen som man firade Fars dag i Sverige till en början men denna har flyttats det till andra söndagen i november. Det är också den dag man i Norge och Finland firar Farsdag.

Den absolut vanligaste farsdagspresenten är en slips. Ungefär hälften av alla pappor får en blå, röd eller randig slips på fars dag. Skjortor, strumpor och böcker hör också till de mest förekommande gåvorna. Vuxna barn som ger gåvor till sina pappa väljer whiskeyflaskor, herrparfymer eller kanske en deodorant.

Med tanke på att dagen infaller i november och hösten börjar göra sitt intåg är det också vanligt att man ser mössor, tofflor eller långkalsonger i paketet.

Här följer några förslag på klassiska och tidlösa farsdagspresenter.

Proraso Classic Shaving Set

proraso-shaving-kit

En härlig presentask från Proraso packad med klassiska rakprodukter i doften Refreshing Eucalyptus. Produkterna innehåller uppfriskande eukalyptusolja som har en styrkande, renande effekt och mentol som verkar uppfriskande. Prorasos produkter innehåller inga artificiella färgämnen.

42e22d16-9b2d-4edf-8d55-ba848a0e9637

Proraso är ett av de mest klassiska märkena inom rakning, med produkter som står sig genom tiderna, trotsar trender och förblir klassiker. Det var år 1948 som en ung Piero Martelli i ett litet laboratorium experimenterade med nya formler till det som skulle bli världens första Preshave och senare After Shave Cream. Under detta tidevarv börjar allt fler raka sig hemma och efterfrågan på Prorasos produkter växte därför explosionsartat.

Med friskheten i Prorasos ikoniska doft eucalyptus, tar det lilla företaget Italiens barberare med storm och skapar ett helt nytt sätt att se på rakning. Proraso ägs ännu idag av familjen Martelli och formlerna, baserade på naturliga och pålitliga ingredienser berikas och förbättras för att vinna nya beundrare världen över.

Paco Rabanne Pour Homme EDT

paco-rabanne-pour-homme

En klassiker bland herrparfymer som vi uppmärksammat redan tidigare här på Gentlemannaguiden. Paco Rabanne Pour Homme var en revolutionerande parfym när den lanserades 1973, då den inte tog inspiration från feminina ackord och heller inte fokuserade på citrusnoter. Detta skapade en otroligt manlig, träig och elegant herrparfym som passar utmärkt för den mogna mannen. Även tobak och tvål kan skönjas i denna ytterst manliga doft.

27adb60e-250a-4ae7-835d-63258844ad00

Reklam med Paco Rabanne Pour Homme från 1980-talet. Francisco “Paco” Rabaneda y Cuervo är mannen bakom märket Paco Rabanne. Han är en basisk-fransk arkitekt men också modeskapare som gjort sig känd för sina prêt-á-porter kollektioner och parfymer med exklusiv känsla. Paco har sagt att “Design handlar inte om att förföra, det handlar om att chockera”, något som återkommer i hans skapelser och något som även synts i Paco Rabannes tidvis vågade reklamkampanjer.

Mühle Rytmo Fusion Shaving gift set

muhle

RYTMO Fusion Shaving Gift Set  är ett komplett rakset som innehåller allt som din pappa kan behöva för rakningen. De härligt retroinspirerade, mintfärgadet handtagen på rakborste och rakhyvel gör dessa till ett snyggt inslag i badrummet. Rakhyveln med 5-bladiga rakblad är kompatibel med Gilette Fusion rakblad. Allt är förpackat i en snygg trälåda, vilket gör den extra fin att ge bort som en present.

Ifjol firade detta klassiska tyska märke 70 år inom branschen. Mühle Shaving gjorde sina första rakborstar år 1945 i Stützengrün, Tyskland. Hans-Jürgen Müller var pioniären med de stora visionerna som i liten skala byggde Mühle till det är idag. Christian and Andreas är tredje generationen som driver Mühle som idag är ett av världens största inom rakning.

Det som började med rakborstar är idag ett komplett utbud av produkter för våtrakning. Rakhyvlar och accessoarer för grooming är alla produkter av högsta kvalité från ett varumärke som har lagt sin själ i hantverket.

Antica Barbieria Colla doftserie 1904

antica-2

Mannen bakom det exklusiva märket Antica Barbieria Colla barberaren Dino Colla öppnade år 1904 sin egen barbershop i Milano där han rakade och klippte enligt gammal tradition. Barbershopen är i dag en av stadens äldsta och det är deras egna produkter, tillverkade enligt gammal tradition men med en modern twist, som man hittar i denna kollektion. Denna doftserie består av siffrorna som bildar årtalet 1904, det år Dino Colla grundade sitt varumärke.

Några av hans groomingtekniker har gjort historia, till exempel att använda varma handdukar i ansiktet efter rakningen och klippa håret i koniska frisyrer med hjälp av ljus.

Chrome Atomiser parfympump

parfympump-sliqhaq

Om man söker efter ett sätt att applicera Antica Barbieria Collas parfymer, som ju saknar spraymunstycke, är denna pumpflaska ett bra val. För vissa kan nämligen det spill som onekligen förekommer vid applicering av parfymer utan spraymunstycket vara ett problem. Speciellt när det handlar om exklusiva parfymer vill man ju hushålla med dessa.

I detta fall är till exempel denna pumpflaska under namnet Chrome Atomiser det perfekta sättet att sätta på sig sin favoritparfym eller aftershave. Det är bara att med hjälp av tratten fylla i behållaren med parfymen och använda pumpen. Atomisern ger en bra spridning och dimmar doften eller aftershaven. Det är även en härlig vintagepryl att ha hemma i toaletten.

Notch Ullslips Piotr

ullslips-notch

Den absolut vanligaste farsdagspresenten är alltså en slips. Om man önskar gå den traditionella vägen kan vi rekommendera det svenska märket Notch och deras härliga kollektioner med ullslipsar som passar utmärkt nu när det börjar bli kyligare.

wool-tie-oscar-jacobson

Inspiration från Oscar Jacobsons höstkollektion 2014 The Personal Gentleman och hur man på ett snyggt sätt kombinerar en ullslips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *