Kreativa geniers dagliga rutiner

Vill du bli nästa stora kreativa geni i stil med Franz Kafka eller Pablo Picasso? Då kan du göra klokt i att studera de rutiner som några av historiens största genier hade. Som jag skrivit i flera sammanhang är de dagliga rutiner av yttersta betydelse för de resultat som vi kommer att få. Även om flera av nedan nämnda personer bevisligen hade talang för det de ägnade sig åt, hade de flesta av dem vissa speciella rutiner som de följde dag ut och dag in.

Som vi kunnat läsa i böcker som Daily Rituals av Mason Currey finns det bland dessa kända genier många olika rutiner. Vissa som t.ex. Haruki Murakami går och lägger sig tidigt och stiger upp redan runt 4-tiden på morgonen. Han är även beroende av att få in ett löppass per dag, något som vi även kunnat läsa om i hans bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning.

Men även nattugglorna finns rikligt representerade bland nedan nämnda kreatörer. Pablo Picasso, Sigmund Freud och Gustave Flaubert var några personer som föredrog att utföra kreativt arbete i skymningen snarare än i dagsljus.

Det är också intressant att studera sömnrutinerna hos dessa personer. Många av dem verkade klara sig på väldigt lite sömn. Voltaire och Charles Darwin var två personer som sägs ha sovit endast 4 timmar per natt, medan Franz Kafka ägnade sig åt endast kortare ”powernaps” på ett par timmar dagtid. Detta kan också förklaras med att han under större delen av sin författarbana även blev tvungen att jobba några timmar dagtid.

Vi ser också att en del av personerna hade andra jobb vid sidan om de kreativa yrken de blev kända för. Flera av personerna hade dock lyckan att kunna undervisa i de yrken som även var deras fritidsintressen, så speciellt vanligt med så kallade 9-17 jobb var det inte bland speciellt många av personerna.

Jag har redan i ett tidigare inlägg lagt upp infografiken överst. Men under detta finns även de jobb- och sömnrutiner som dessa kända kreatörer hade. Dessa två faktorer är speciellt intressanta att studera eftersom det är de två mest avgörande faktorerna för vilka resultat man får.


Want to develop a better work routine? Discover how some of the world’s greatest minds organized their days.
Click image to see the interactive version (via Podio).


Keen to develop better work habits? Discover how some of the world’s greatest minds scheduled creative work into their daily routines.
Click image to see the interactive version (via Podio).

zvc

From early birds to night owls – discover the sleeping habits of some of the world’s greatest minds.
Click image to see the interactive version (via Podio).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *