Lär dig hantera pengar

Oavsett hur viktigt det än är att hitta en källa för att skapa pengar är det ändå själva hanteringen av pengarna som avgör hur rik du kommer att bli i det långa loppet.
Get Your Roll On

Mitt stora intresse för skapande och hushållning med pengar började med att jag läste Robert Kiyosakis böcker för ungefär 5 år sedan. Många av hans idéer påverkar ännu idag mina värderingar för hur jag ser på pengar och hanteringen av dem. Här är några av de viktigaste principerna för hushållning av pengar som delvis tangeras i böckerna och som jag försöker tillämpa i mitt liv:

1. Försök att leva enligt dina tillgångar. Ifall man inte är rik, skall man heller inte ha en rik livsstil. Problemet med de flesta människor nuförtiden är att man imiterar fel delar av rika personers livsstil. Man blir rik genom att följa rika personers förhållningssätt till pengar i form av placeringar och investeringar och inte genom att ta efter deras spenderingsvanor.

2. Först och främst bör man fokusera på att skapa och investera pengarna, sekundärt på att spendera dem. De flesta människor gör tvärtom, vilket även är orsaken till att de flesta förblir fattiga genom hela livet. Att ha materiella ting som motivation för att tjäna pengar kan fungera, men i något sammanhang måste man lära sig hanteringe

3. Betala dig själv den första 10 procenten av det du tjänar varje månaden och utnyttja ränta-på-ränta effekten genom att placera det du sparat ihop. Tillräckligt med besparingar gör det möjligt att göra fynd och ta del av de möjligheter som erbjuds i vår omgivning. Besparingar som täcker utgifter för tre till sex månader gör att man snabbt kommer på fötterna igen ifall något går fel.

4. När du lånar pengar, se till att det är för en produktiv tillgång som antingen ökar i värde eller möjliggör pengaflöden i framtiden. Det är kanske enklare sagt än gjort, eftersom inte ens fastigheter är garanterade att öka i värde i längden. Men själva inställningen är det viktigaste och det är även på denna punkt där det skiljer sig mest mellan fattiga och de rika. Att belöna sig i förtid genom att ta dåliga krediter med hög ränta bara för att ha råd att konsumera är tyvärr ett samhällsfenomen som gör allt fler människor fattiga i onödan.

5. När man investerar i aktier, tänk dig själv som en delägare i det företag som du investerar i och försök dig inte på snabba klipp. Det är det enda sättet att gå tillväga på ifall du själv handhar din investeringsportfölj och inte har tid att sitta framför datorn hela dagarna. Därför bör man lära sig att läsa bokslut och avläsa viktiga trender i omvärlden för att kunna avgöra vilka företag som har en hållbar konkurrensfördel på marknaden. Försök inte att slå marknaden genom att spekulera alltför mycket. Förlita dig på välskötta företags förmåga att leverera avkastning på lång sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *