Några tidlösa sommarstilar från klassiska filmer

Idag hämtar vi inspirationen från några av de mest klassiska filmerna gällande herrmodet och huvudkaraktärerna i dessa. Då det gäller sommarstilar finns det naturligtvis många alternativ att låta sig inspireras av, men några klara kandidater är definitivt filmen North by Northwest från 1959 med Cary Grant i huvudrollen när man väljer sin sommarkostym och Bondfilmerna Goldfinger och Thunderball med Sean Connery i huvudrollen gällande strandmodet.

Sommarkostymen:

Style Cary Grant North by Northwest year 1959

Kostym: Paul Smith Slips: Brioni Skjorta: Charvet Skor: George Cleverley Solglasögon: Moscot Klocka: Jaeger-LeCoultre

Cary Grant och hans stil i filmen North by Northwest är definitivt en av de mest återkommande när man söker efter ikoniska stilförebilder. I de filmer som han medverkade använde han sig ofta av ton-i-ton mellan färgen på slipsen samt kostymen. I nämnda film var det oftast grått som gällde, men man såg också honom ofta i olika blå varianter både på slips och kostym. Till kombinationen ovan har vi valt en ljusblå sommarkostym från engelska Paul Smith samt en lyxig sidenslips i samma färgton från italienska Brioni.

Cary Grant fick förresten oftast själv välja sina kläder till de filmer han medverkade i och klädde sig alltså ofta på samma sätt även i vardagen. Bland de skräddare som han ofta anlitade var engelska Dunhill. Han syntes ofta med Cartiers Tank på handleden. Till bilden ovan har vi dock valt en annan klassisk kostymklocka – Jaeger LeCoultres Reverso.

Cary Grant style North by Northwest 1959

En av de mer klassiska solglasögonmodellerna från filmens värld är den modell som Cary Grant använde sig av i North by Northwest. Trots att många försökt reda ut vilken märke han använde sig av har detta förblivit ett mysterium. Om man dock vill ha en liknande modell med sköldpaddsmönster och rundade bågar har det anrika amerikanska företaget Moscot flera snygga modeller att välja bland.

En dag på stranden:

Piké: Orlebar Brown Badbyxor: Orlebar Brown Espadriller: Castañer Solglasögon: Garrett Leight Väska: Connolly Klocka: Breitling Navitimer 01

Som nästa klassiska sommarstil har vi valt temat “En dag på stranden”. Här finns det få filmer som kan konkurrera med den outfit som Sean Connery använder sig av i filmerna Goldfinger från 1964 och Thunderball från 1965.

Det är också från dessa filmer som inspirationen till Orlebar Browns pikétröja Terry i frotté och de badbyxor som Sunspel lät ta fram år 2011 härstammar. Till bilden ovan har vi dock valt en annan modell av badbyxor som även de har en Bond-historia bakom sig. Det var nämligen till filmen Skyfall (2012) som Orlebar Brown lät ta fram en ljusblå variant, lite kortare variant av de badbyxor som syns ovan.

Sean Connery i ett par slimmade ljusblåa badbyxor från Bond-filmen Thunderball från år 1965. En tidlös modell som lämpar sig i de flesta sammanhang. I filmen använder sig Sean Connery av tre olika modeller av badbyxor från amerikanska tillverkaren av badkläder, Jantzen, vars logo föreställande en dykande kvinna syns på bilden till höger.

sunspel james bond thunderball swim shorts

År 2011 lanserade alltså brittiska Sunspel denna modell som var inspirerad av den ikoniska modell av badbyxor som Sean Connery bar i filmen Thunderball.

Det var dock alltså inte märket Sunspel som Sean Connery använde i filmen Thunderball, utan Jantzen. Här en av många klassiska reklamillustrationer från Jantzen i Saturday Evening Post i juninumret från år 1946.

Orlebar Brown hämtade inspirationen från Bond-filmen Goldfinger och Sean Connery för att ta fram denna pikétröja. Just pikétröjor i mjuk bomullsfrotté är ett utmärkt sätt att återskapa 1960-tals känslan på semestern.

Sean Connery i filmen Goldfinger från år 1964.

breitling navitimer james bond thunderball

En av de klockor som Sean Connery syntes med på stranden i filmen Thunderball var Breitlings Navitimer Ref. 806, som är en modell som först lanserades år 1952. Navitimeruret är en kronograf som var specialdesignad för piloter som kunde användas för att förbereda flygningar, kontrollera flygrutter och beräkna hastigheter samt bränsleförbrukning. Detta kraftiga mekaniska ur är mycket intressant för samlare idag.

Navitimer är ett bra exempel på Breitlings yrkesskicklighet. Uret erbjuder inte endast en kronograf, utan också en räknesticka på urtavlans utsida, som alltså gör den väldigt användbar för piloter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *