Ny utställning visar hur vi påverkats av det brittiska modet

modeillustration 1940-tal
Foto: Nordiska museets arkiv

I en ny modeutställning som öppnar 29 mars lyfter Nordiska museet fram hur Nordens mode, klädstil och livsstil påverkats av Storbritanniens kreativa industri.

Många av de plagg som vi omger oss av nuförtiden är så vanliga att vi inte ens tänker på varifrån de kommer. Bland dessa kan nämnas cardigan, jumper, trenchcoat, pyjamas och Doc Martenskängor. Även inom andra områden kan nämnas de blommiga tapeterna, te, fotboll och tennis.

Med Brexit runt hörnet visar Nordiska museet hur århundraden av handelsförbindelser med Storbritannien har påverkat nordiskt mode och livsstil. Beröringspunkterna mellan Sverige och Storbritannien är många, och på åtskilliga sätt finns en samsyn.

Modeteckning från från Nordiska Kompaniets herrskrädderi Foto: NK-arkivet.

 Nordisk design har historiskt influerats av stilar från såväl Japan som Frankrike, Tyskland och USA. Just Storbritanniens kulturella påverkan märks väldigt tydligt i vår vardag och utbrett över samhällsklasserna. Många har nog en cardigan, jumper, regnjacka eller pyjamas hemma, säger Helen Persson, curator för utställningen och chef för Nordiska museets Center för dräkt och mode.

Utställningen British så in i Norden visar flerhundraåriga importerade lyxbroderier och ylletyger. Den tar upp material och mönster, brittiska frilufts- och sportstilar, gentlemannens herrkostym, subkulturer och vanliga vardagsplagg som vi plockat in i nordisk livsstil.

Journalisten Jolo (1920–1974) hade brittiska gentlemannen som modeideal. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Den speglar också hur människor och designers i Norden tolkar och gör det brittiska ”på nordiska”. Till exempel hur stilbildare som Josef Frank och Karin och Carl Larsson färgades av Arts and Crafts-rörelsen, och hur ylle, Harris Tweed och Libertytyger både historiskt och idag importerats och använts i såväl folkliga plagg som modedesign.

Några nyckelföremål och höjdpunkter i utställningen:

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Blus i paisleymönstrat Libertytyg från Morris Stockholm/Liberty & co. London, 2018. Både historiskt och idag används brittiska tyger i nordisk modedesign.

Foto: Carl Öst Wilkens

Dellenkilt av Mikael Öst från 2016. Skräddad i skotskt ylle med rutmönster inspirerat från hälsingska dräkter. Mönstret står med i Skottlands tartanregister.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Brudklänning i vitt siden från 1854. Buren av Svea Beata Myhrman (1816-1910). Det blev alltmer populärt att gifta sig i vitt efter drottning Victoria av Storbritanniens bröllop år 1840.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Golfkostym i ylle från Ströms Herrekipering 1932. Golfbyxor i plus four-snitt, för rätt häng över knäet.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Reformdräkt i ylle, 1890-tal, av norska Kristine Dahl, förespråkare av en dräktreform för kvinnor inspirerat av det nya estetiska modet i Storbritannien utan korsett och turnyr.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Nätbrynja och byxa av Per Götesson från 2017, Londonskräddad svensk design som kombinerar skandinavisk funkis och brittiskt punk. 

Utställningen är baserad på Nordiska museets dräkt- och modesamling och ett fåtal inlån. Det äldsta föremålet i utställningen är från 1340-talet och det yngsta kommer ur en höst- och vinterkollektion för 2018. De flesta plagg ur museets samling har en berättelse om personen som bar dem knuten till sig.

Ur Reformdrägten. En bok för quinnor skrifven af qvinnor. Foto: Nordiska museets arkiv

British så in i Norden öppnar den 29 mars 2019 på Nordiska museet i modegalleriet på plan 3. Utställningen beräknas pågå under minst ett år.

Hasse var punk 1982 i egendekorerad läderjacka över Sex Pistols-t shirt och rutiga byxor från London. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

FAKTA

Visste du att:

  • På 1560-talet bar Vasaprinsessorna de modernaste klänningarna från England
  • Sporter och friluftsaktiviteter som fotboll, tennis, golf, ridning och jakt och dess klädkoder har tagits in från Storbritannien och blivit en del av nordisk livsstil och klädstil.
  • Den klassiska vita brudklänningen blev fashionabel och spreds i samhällsklasserna tack vare drottning Victoria av England under 1800-talet. Hennes val av “enkel” vit brudklänning, som ansågs mer borgerligt än kungligt, signalerade att hon prioriterade att vara hustru framför regent.
  • Josef Frank använde tyger från brittiska textil- och tapetföretaget GP & J Baker i sina möbelkreationer för Svenskt Tenn
  • Sjömanskostymen blev populärt barnmode efter att drottning Victorias äldste son, prins Albert Edward, blev porträtterad i en sjömanskostym år 1846, då 4 år gammal.
  • Den brittiska designern Stella McCartney använder svensk certifierad gran i viskostygerna för sina modekreationer.

Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna. Det allra första föremålet var en yllekjol. Idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textil, skor och accessoarer. Samlingen är den största i Norden, sträcker sig över fem århundraden och är unik eftersom både det vardagliga och det fashionabla modet är representerat och att det finns en personlig berättelse knuten till de flesta föremål.

Center för dräkt och mode på Nordiska museet lyfter fram dräktsamlingen och dess personliga berättelser under ledning av dräkthistorikern Helen Persson, chef för Nordiska museets avdelning Kunskap och förmedling. Helen Persson har lång erfarenhet inom området från bland annat Victoria and Albert Museum i London och Metropolitan Museum of Art i New York.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *