Nyöppnade At Six är Europas Bästa Hotell

När At Six öppnade den 23 mars tidigare i år var det med ambitionen att återskapa Brunkebergstorgs forna glans. I huset ryms internationell samtidskonst, banbrytande inredningsdesign och ett sprakande restaurangutbud som välkomnar både stockholmare och inresta gäster.

Bara några månader efter öppnandet har Hotell At Six nu mottagit utmärkelsen Europas Bästa Hotell och Bästa Restaurang i ett Hotell, på designgalan The International Hotel and Property Awards i Italien. Utmärkelsen är en prestigefylld titel som röstas fram av både hotellindustrin samt besökare.

Hela hotellsatsningen är den största i Stockholms historia och för Petter Stordalens hotellkoncern Nordic Choice Hospitality Group den mest betydande någonsin. Prisbelönta Universal Design Studio från London är inredningsarkitekterna som varsamt har tolkat byggnad och plats, och skapat en särskild At Six-tonalitet i inredningen. Varje detalj och vinkel har en egen funktion eller designaspekt.

Masterpiece Suite vid hotell At Six. Foto: Andy Liffner
Foto: Andy Liffner

At Six rymmer 343 hotellrum, varav tre nybyggda våningar med panoramafönster och ett 40-tal små och stora sviter. Samtliga rum och sviter är gestaltade för att framhäva såväl form och material som utsikten över staden. Möblemang, material och armaturer är en kurerad blandning av ikoniska föremål i ny tappning. Här möts utvalda klassiker och djärva nya designobjekt, av exempelvis Barber & Osgerby, Cassina, Areti samt svenska Rubn och Kasthall.

Universal Design Studio grundades i London år 2011 av Edward Barber och Jay Osgerby med målsättningen att skapa arkitektur och inredning inom ramen för deras prisbelönta designfolio. De arbetar internationellt med världsledande varumärken och företag för att skapa färgstarka och innehållsrika miljöer.

Standard Room på hotell At Six. Foto: Andy Liffner
Receptionen med konst av Tacita Dean. Foto: Andy Liffner

I nära samarbete med konstkurator Sune Nordgren har arkitekterna utformat platser för hotellets konst, vilken köpts in och beställts löpande under projektets gång. I konstsamlingen ryms verk av bland annat Olafur Eliasson, Sol LeWitt, Richard Long, Tacita Dean, Julian Opie, Marijke van Warmerdam samt svenska Dawid och Kristina Matousch.

At Six signaturverk, en 2,5 meter hög staty placerad mitt i hotellets Hollywoodliknande lobbytrappa, är ett kvinnohuvud i Almeiramarmor av den katalanske konstnären Jaume Plensa. En viktig del av Jaume Plensas praktik är hans offentliga verk. Han vill att hans konst ska upplevas omedelbart och av många.

Han har skapat offentliga verk för parker och byggnader i New York, Chicago, London, för sin hemstad Barcelona och på många andra platser runt om i världen. I Sverige finns hans skulpturer på bl.a. Drottningtorget i Göteborg och lyxiga skiresorten Copperhill i Åre.

Jaume Plensa. Foto: Laura Medina. © Plensa Studio Barcelona

Namnet At Six är en hyllning till hotellets adress, Brunkebergstorg 6. Förutom rum i världsklass, samtidskonst och djärv design innefattar hela hotellsatsningen ett tiotal barer, caféer och restauranger.

Vägen fram till öppningen av At Six var unik i sitt slag. Att väcka liv i ett bortglömt torg mitt i hjärtat av Stockholm, och förvandla ett transportstråk till en levande stadsdel var en komplex utmaning. Brunkebergstorg har länge varit en slumrande historisk knutpunkt i Stockholm. På 1800-talet societetens hemvist; en exklusiv handelsplats med eleganta modebutiker, restauranger, nöjesetablissemang och flanörer. En omtyckt oas för stadens societet att besöka.

Tidigare än så var detta skådeplatsen för slaget om Stockholm, när Sten Sture d.ä. besegrade den danska ”draken” just här. I modern historia har torget varit en plats för kultur, aktivism och finans i skuggan av den neobrutalistiska arkitektur som präglar platsen.

Restaurangutbudet på At Six är sprudlande och varierat. Köksmästare Andreas Askling erbjuder samtida internationella och säsongsbetonade rätter med inspiration från hela världen i Dining Room, som är öppet nästan jämt. I cocktailbaren serveras en rad signaturdrinkar, som tedrinkar på lördagarnas Tipsy Tea och specialiteten Punch Bowls – en annan bortglömd storhet från 1800-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *