Olika modeller av pipor samt modeikoner som piprökare

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on StumbleUponFlattr the authorPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Då det gäller pipor finns det en del klassiska modeller som är vanligare förekommande än andra. I stort sett är man eniga om benämningen på dessa klassiska modeller, även om det förekommer små skillnader beroende på vem man frågar.

Den vanligaste bland de klassiska modellerna är Billiard, som kännetecknas av det lätt rundade huvudet och den runda halsen som är kortare än skaftet. Denna modell finns i olika storlekar och trätyper.

Till de andra oftast förekommande klassiska modellerna räknas även Lovat, Apple, Prince, Bulldog, Pot, Dublin, Canadian, Poker och Bent. Pipmodellerna Rhodesian, Zulu och Churchwarden tar sig ibland även in på listor gällande klassiska modeller av pipor, så helt eniga verkar man ändå inte vara angående vad som är en klassisk modell på pipor.

Det råder även delade meningar om huruvida modellen Bent kan anses vara en skild kategori av pipor eller endast ett uttryck för att pipan faktiskt endast är böjd. Det låter vi dock de lärda tvista om.

Om man vill läsa mer om piporna och vad som kännetecknar de olika modellerna kan man gärna gå in på svenska pipklubbens hemsida där man närmare förklarar skillnaderna.

Pipans beståndsdelar: 1. Huvud 2. Kammare 3. Rökkanal 4. Hals 5. Tapphål 6. Tapp 7. Munstycke 8. Bett 9. Bettkant, klack. Foto: Frotz

Nedan några bilder på några av de vanligaste klassiska modellerna av pipor.

Från detta går vi över till att än en gång kolla in några av kända stilikoner och deras val av pipor. Som vi nämnde i förra inlägget om pipor, fanns det en tid när det pipan var en självklar accessoar bland männen. Varje känd skådespelare från Hollywoods gyllene era verkade ha åtminstone en modell av pipa som accessoar som man visade upp på den vita duken och/eller privat.

Det är kanske att generalisera något, men faktum är att det bland de flesta stilikoner från denna tidsera som vi nämnt här på Gentlemannaguiden i något sammanhang fastnat på bild med en pipa i mungipan.

Nedan är några av dessa personer och de pipmodeller som de bevisligen använde sig av.

Det är allmänt känt att Mark Twain använde sig av pipmodellen Bent. Ett märke som Mark Twain gillade var Peterson. Peterson har även tillverkat en kollektion som går under namnet Mark Twain Collection. På bilden syns Mark Twain med pipmodellen Bent från år 1906.

Foto: John Kobal Foundation/Getty Images

Humphrey Bogart med en klassisk Billiard-pipa från 1940.

Gregory Peck var en flitig användare av pipor och detta finns dokumenterat på mängder av foton där han använder sig av flera olika pipmodeller. Här en ung Gregory Peck från 1944 med vad som förefaller var en “Apple”. Annars är det främst med modellen Bulldog som man förknippar de sågade ringarna som syns på bilden.

Reklam med Gregory Peck för Kentucky Club år 1959.

Gregory Peck i filmen MacArthur från 1977, i filmen om den mytomspunna generalen Douglas MacArthur. På de flesta bilder av Douglas MacArthur syns han med en överdimensionerad majspipa likt denna i mungipan.

Clark Gable som oftast syntes med en Billiard-pipa.

Cary Grant verkade även han föredra modellen Billiard.

Errol Flynn med pipa från 1950. Åtminstone utifrån vad jag kan se verkar det vara en pipa av modellen Prince som han använder sig av.

Den något bortglömda modeikonen Gary Cooper med en Apple-pipa.

Albert Einstein med en Dublin pipa, som kännetecknas av huvudets koniska form.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *