Pipan – Gentlemannens bortglömda accessoar

Idag tar vi oss an en ”accessoar” som även den kan benämnas en av gentlemannens bortglömda accessoarer, trots att det ännu idag finns en del piprökande gentlemän. Detta tack vare ett tips från en av er läsare igår. Tack för det! Fortsätt tipsa mig om intressanta ämnen att skriva om!

Det är kanske inte den hälsosammaste av aktiviteter, men det är svårt att förbise denna accessoar bland gentlemän om man kollar i historien bland kända modeikoner. Det är allmänt känt att personer som Edvard VIII av Storbritannien, Albert Einstein, Jacques Cousteau och Cary Grant regelbundet använde pipa, bara för att nämna några kända personer. Man bör heller inte glömma Sherlock Holmes och hans inverkan på vår syn av den piprökande mannen.

Bland många är nämligen den piprökande gentlemannen synonymt med engelsmän klädda i rutiga Tweedkostymer. Oavsett vad som dyker upp i ens sinne när man hör ordet pipa, finns det alltså mängder av orsaker till att titta lite närmare på pipan som accessoar.

I detta första inlägg fokuserar vi främst på några märken samt kända piprökande modeikoner. Lite senare blir det även mer om själva piprökandet, olika modeller av pipor och vad som skiljer dessa åt. Då kommer vi även att få bekanta oss med några svenska märken bland piptillverkare.

Numera är det kanske inte så vanligt att röka pipa, även om piprökning är den äldsta kända formen av tobaksrökning. Det sägs att det var Sir Walter Raleigh (1552-1618) som introducerade rökningen och framförallt piprökningen till västvärlden. Något han verkade ha lärt sig av indianfolket Ewaipanoma som han skrev om i boken The Discovery of Guiana från 1596.

Illustration av Sir Walter Raleigh från boken Stories of the Three Americas och kapitlet English Explorers in the new world från år 1890.

Trots att piprökningen efter det spred sig över världen har denna framförallt kommit att förknippas med det typiskt brittiska. I regel anses också kvalitetspipor komma från de brittiska öarna, där tillverkare som Dunhill är det mest eftertraktade märket bland samlare. I vissa fall kan kvalitetspipor från Dunhill betinga väldigt höga priser, men i utbudet verkar finnas alla möjliga kvalitéer och prisnivåer.

Pipan Dunhill Amber Root Magnum Pipe som kostar hela 6,435 dollar.

Några övriga kända och klassiska engelska märken är Charatan, Parker & Barling och Falcon, bara för att nämna några. Även irländska Peterson of Dublin är ett klassiskt märke, vars Sherlock Holmes kollektion numera är deras populäraste på marknaden.

Richard Carleton Hacker benämner i boken The Ultimate Pipe Book även märket Sasieni som ett av de verkligt klassiska märkena bland pipor. Familjeägda Sasieni tillverkade pipor mellan åren 1919 och 1979 och är hett eftertraktade bland samlare tack vare deras unika design och kvalité på piporna. Edvard VIII av Storbritannien, även känd som Duke of Windsor, en av våra största stilikoner var känd som en av användarna av Sasienis pipor.

Edvard VIII av Storbritannien med pipa.

Reklam för pipor från Sasieni från år 1926.

Det finns naturligtvis även märken från andra länder som är värda att nämnas i sammanhanget. Italienska Savinelli grundades år 1876 och har ett gott rykte för sin kvalitet bland piprökande gentlemän.

Cary Grant med en pipa från Dunhill med dess kännspaka vita prick. Förutom den vita pricken har Dunhill, till skillnad från de flesta andra tillverkare av pipor, även en stämplad kodning på sina pipor. Något som gör det möjligt att spåra tillverkningsdatum på varje enskild pipa. Även det är något som uppskattas bland samlare.

Kramer’s Blend for Cary Grant, som är en typisk engelsk blandning av aromer med lite irländska aromer för sötma.

Om Cary Grant verkade gilla Dunhills pipor, så är det också känt vilken piptobak han åtminstone i vissa delar av livet gillade att använda sig av. Kramer’s Pipe & Tobacco grundades i Beverly Hills år 1949 och bland deras kunder fanns en viss Cary Grant. Utifrån det kundregister man tillhandahållit genom åren har man utarbetat blandningen Kramer’s Blend for Cary Grant.

Klassisk illustration av Sidney Paget från boken The Memoirs of Sherlock Holmes av Sir Conan Doyle från år 1894, med en piprökande Sherlock Holmes tillsammans med Dr. Watson.

Illustration av en piprökande Sherlock Holmes från The Valley of Fear som var den sista boken med Sherlock Holmes som publicerades för första gången i the Strand Magazine år 1914. The Strand Magazine är idag mest känt för att vara tidskriften som publicerade Arthur Conan Doyles historier om Sherlock Holmes, med illustrationer av ovan nämnda Sidney Paget. 

Reklam för tobak i Saturday Evening Post från 1920, från en tid när det var mer rumsrent att göra reklam för tobaksprodukter.

Källor:

Wikipedia

Stories of the Three Americas (1890)

The Discovery of Guaiana – Sir Walter Raleigh (1596)

Gentleman: A Timeless Guide to Fashion – Bernhard Roetzel (2009)

2 Comments

  • mr Jakob Pontywood skriver:

    Mycket trevligt initiativ med en artikelserie om pipans betydelsefulla roll i gentlemannens liv. Jag ser fram emot fortsatt läsning. En iaktagelse så här långt bara; även om det tydligen inte anses vara känt vilket pipmärke Cary Grant föredrog håller han i vart fall på bilden i artikeln i en Dunhill med den klassiska vita pricken på munstyckets ovansida.

    • Gentlemannen Gentlemannen skriver:

      Vad roligt om det är uppskattat! 🙂 Även om jag läst mycket om Dunhill och deras pipor, verkar just denna detalj ha undgått mig. Tack för att du uppmärksammade mig om detta! Jag har rättat detta avsnitt i texten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *