Premiär för Högberga Rosé

För första gången i historien släpper Högberga Vinfabrik ett rosévin; Högberga Rosé. Av totalt 400 flaskor finns 100 att exklusivt avnjuta på Högberga Gård.

– Idén om att prova på att göra även ett rosévin kom egentligen av att vi ville öka fruktkoncentrationen i våra röda viner. Vätskan/druvjuicen tankas ur redan efter två timmar och sedan har vi låtit vinet jäsa precis som ett vitt vin. Färgen avgörs av vilken druva som använts men också förstås av hur länge saften varit med sitt skal. Alkoholhalten är den samma som i våra röda viner; 13,5 % och som vanligt tillsätts inget socker, berättar vinmakaren Johan Zälle.

– Vi ville inte ha ett sött rosé, snarare ett torrt. Högberga Rosé är robust i sin struktur, fyllig och har stor frukt. Den passar perfekt till lax och skaldjur. Inte helt lättsam. Vinet passar lika bra på hösten som på sommaren, fortsätter Zälle.

Högberga Vinfabrik meddelade även för några veckor sedan att man börjat med egen druvodling på platsen där allting började, på Högberga Gård på Lidingö. Där har 40 plantor av druvan Pinot Noir satts i jorden och därmed inleds ännu en epok i vinfabrikens historia.

Vinfabrikörerna på Lidingö är välkända för att tänja på gränserna för vad som är möjligt. Det började med en galen idé om att skörda druvor i Toscana och frakta dem till Sverige för vinifiering på svensk mark. Ett projekt som dömdes ut av alla, framförallt av italienarna, men som blev mer än lyckat. Idag blomstrar Vinfabriken och vinet exporteras till och med tillbaka till Italien.

vingard
Högberga Vinfabrik tar ännu ett steg närmre kärnan och odlar egna druvor utanför herrgården på Högberga Gård.

Det ger mycket kraft att ha besannat en dröm, det har gett mod att våga satsa på annat som också kan verka omöjligt, säger Johan Zälle, en av pionjärerna bakom Högberga Vinfabrik.

Och nu har alltså nästa ”omöjliga” projekt påbörjats, en odling av egna druvor i trädgården på Högberga Gård. I ett land där solen aldrig står i zenit, där temperaturerna växlar kraftigt mellan årstiderna och där det kan bli riktigt kallt emellanåt.

Det kommer att vara en utmaning att ge plantorna tillräckligt med värme, det gäller att vara underfundig. Det är även viktigt att plantera i väl kalkad jord och vi har placerat odlingen i sydläge för att utnyttja solvärmen från berget optimalt även på vintern. Vidare kommer vi att lägga stenar runt om som alstrar ytterligare värme, säger Johan Zälle.

Den druva man valt att odla heter Blauer Burgunder och är lite tåligare än sina släktingar. Dessutom kan den skördas senare på året vilket även det gör att druvorna kommer att få extra värme från sen sommar- och tidig höstsol. Närheten till havet ska också bidra till värme under kyliga delar av året och herrgårdsbyggnaden ska ge skydd mot nordliga vindar.

Och för skydd mot östliga vindar har vi placerat odlingen i en liten svacka i marken, förklarar Johan Zälle.

Går allt enligt planerna kommer första skörden att ske om tre år. Till att börja med är det ett småskaligt experiment men målet för framtiden är hundratalet flaskor per år.

Men då måste vi utöka antalet plantor och hitta fler speciallösningar för att få optimal värme från berget. Vi får helt enkelt testa oss fram, historien har lärt oss att det är genom att våga misslyckas som man har störst chans att lyckas på lång sikt, säger Johan Hjort, VD på Högberga Gård.

Druvodlingen på hemmaplan kommer nu att få tid att växa och frodas och under tiden fortsätter Vinfabrikens verksamhet som vanligt. I det närmsta åker Vinfabrikörerna, tillsammans med personal från Högberga Gård, till Toscana för att plocka druvor som ska vinifieras till ny årgång av Högberga San, Högberga Blend och Högberga Merlot.

Om Högberga Gård 

hogberga_gard_2016
Foto: Danger Österlin

Med en hisnande utsikt över Stockholms inlopp och med en fantastisk vy över de sista skärgårdsöarna i farleden in till huvudstaden, tronar Högberga Gård. Konferensanläggningen är centralt belägen på Lidingö och byggdes av konstmecenaten Klas Fåhraeus år 1911. Idag erbjuds extravaganta möten i form av konferens, bröllop, weekends och fester. Högberga Gård är både Svanenmärkt och +KlimatPositiv; medlem i Svenska Möten samt i IACC . I september år 2010 öppnade man Sveriges första toscanska vinfabrik.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *