Reservoarpennan – gentlemannens accessoar

Det är något speciellt med att hålla en riktig kvalitetspenna som en reservoarpenna. Vikten och den lyxiga spetsen, allt detta förmedlar en lyx som är svår att förmedla i ord eller bild. Det måste upplevas, precis som när man pratar om en riktig kvalitetsklocka likt Officine Panerais klockor.

Även om skrivkonsten inte är vad den brukar vara och pennan därmed inte lika frekvent använd som tidigare har en elegant penna fortfarande sin plats – både för spontana anteckningar och underskrifter. Det finns knappast en elegantare penna för detta ändamål än en reservoarpenna med en spets i rent guld.

Då det gäller olika former av reservoarpennor har dessa alltid varit populära samlingsföremål. Kanske mer i länder som Italien än i Sverige, men även här finns det de som samlar på dessa vackra pennor.

Till skillnad från kulspetspennan, är reservoarpennan en bläckpenna där bläcket förvaras inne i pennkroppen och kommer ut till ritstiftet i ena ändan av pennan genom en kombination av gravitation och kapillärkraft. Kulspetspennan har en behållare med trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till papperet när man skriver.

Sir Arthur Conan Doyle med reservoarpenna.

Föregångare till dagens reservoarpenna har en lång historia men dagens pennor går tillbaka till konstruktioner från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Stiftet på pennan kan vara avgörande för hur skrivkänslan är. Det finns stift som är gjorda av stål, silver, guld och till och med glas. Det finns olika sätt som reservoarpennor kan fyllas med bläck. Vanligast numera är att man har bläckpatroner, medan det förr var mer populärt med pennor vars stift skulle doppas i bläck varpå man sög in bläcket genom att klämma på en gummisäck som finns i behållaren. Det finns även pennor med andra metoder, såsom pumpar och kolvar, för att fylla pennan med bläck.

[pullquote]

“My two fingers on a typewriter have never connected with my brain. My hand on a pen does. A fountain pen, of course. Ball-point pens are only good for filling out forms on a plane.”

– Graham Greene

[/pullquote]

Vissa pennor är mer eftertraktade och klassiska än andra. En av fördelarna med reservoarpennan som samlingsobjekt är att denna är rätt begränsad, med endast en handfull märken på marknaden som erbjuder klassiska och anrika modeller av reservoarpennor. Bland dessa märken finns Waterman, Parker, Aurora, Conklin, Sheaffer, Cross och Montblanc.

Det är inte endast samlare som gillat reservoarpennan. Även som arbetsredskap bland några av våra mest kända författare har denna penna varit populär. Mark Twain var en förespråkare av det för svenskar rätt okända märket Conklin och deras reservoarpenna Crescent Filler.

Roy Conklin var den första som lyckades göra konceptet med en komprimerbar gummisäck inne i pennkroppen till en kommersiell framgång då han 1903 patenterade sin Crescent Filler. Detta gjorde i form av en halvcirkelformad struktur som stack ut på sidan av pennan. För att undvika att man komprimerade gummisäcken av misstag så var den säkrad med en låsring.

Reklam från Saturday Evening Post med Conklin. Mark Twain användes flitigt i reklam för märket och de ord som han uttalade år 1903 användes i dessa sammanhang:

“I prefer it to ten other fountain pens, because it carries its filler in its own stomach and I cannot mislay even by art or intention. Also, I prefer it because it is a profanity saver; it cannot roll off the desk.”

Till skillnad från många andra som tyckte att den utstickande halvmånen gjorde det svårt att hålla pennan bekvämt, tyckte alltså Mark att det snarast var en fördel då pennan inte rullade av skrivbordet när man lade den ifrån sig.

Foto: MariusOrion

Världens första patent på en reservoarpenna tilldelades av den Franska regeringen till den rumänske uppfinnaren Petrache Poenaru 25 maj 1827.

Ett annat väldigt populärt märke bland samlare är amerikanska Waterman som grundades år 1884. Här är ett patent från grundare Lewis E. Waterman med det som innan Conklins uppfinning var det vanligaste och enklaste systemet för att fylla på en reservoarpenna – alltså via pipett direkt in i pennkroppen.


Reklam för Waterman’s reservoarpenna i The Busy Man’s Magazine år 1906.

Parker är ett välkänt märke även på den svenska marknaden och finns hos många bokaffärer runtom i landet. Här förevisat av Parkers variant av en självfyllande penna, en så kallad Buttonfiller i tidningen St. Nicholas år 1915.

Parker Pen Company ett amerikanskt företag grundat av George Safford Parker 1888. Företaget grundades i Janesville, Wisconsin och speciellt i slutet av 1800- och i början av 1900-talet var företaget det i särklass största i världen inom området.

parker-pen-3

Reklam från The Saturday Evening Post och deras upplag 17:e december 1910. På reklamen syns grundare George Safford Parker och några av föregångarna till Duofold-serien, nämligen The Black Giant som lanserades år 1905. George Safford Parker fick sitt första patent på en reservoarpenna år 1889.

Bland Parkers kända pennor är Duofold-serien (lanserad 1921) och Parker 51 (lanserad 1941), Jotter (lanserad 1954) och Parker Vector (1986). Företaget är också känt för sitt bläck, Quink.

parker_duofold_centennial_reservoar_black

Reservoarpenna från Duofold-serien och deras Centennial-utgåva. Nämnda Duofold är en av de mest mytomspunna bland reservoarpennor. Detta var bland annat den penna som Sir Arthur Conan Doyle skrev med när han skrev Sherlock Holmes.

Parkers reservoarpenna Duofold var även en favorit hos den engelska författaren Grahan Greene.

 

Montblanc är ett märke som hållit sig väldigt väl framme i marknadsföringen de senaste åren med sina lyxprodukter. Montblance är ett tyskt företag som är väkända bland annat tack vare sina pennor. Även deras klockor och smycken är populära lyxvaror.

Ingenjören August Eberstein började tillverka reservoarpennor i Berlin 1906 och sålde dessa till handlare i Hamburg och Berlin. Varumärket “Montblanc” registrerades 1910 och från 1913 pryddes pennorna av symbolen. Symbolen ser ut som en sexuddig stjärna med rundade spetsar men ska symbolisera berget Mont Blancs sex dalar.

År 1924 lanserades reservoarpennan Meisterstück, en penna som är en storsäljare ännu idag.

Varje år sedan 1992 har Montblanc gett ut en limiterad kollektion som heter Writers Edition, med vilken man hyllar de största ikonerna inom litteraturen. Denna penna i art déco-stil hyllar 1920-talets glamorösa dagar och har dekorerats med underskriften från F. Scott Fitzgerald. Pennan lanserades år 2002. Det framgår dock inte om författaren själv använde sig av pennor från Montblanc, trots att han på bilden överst skriver med just en reservoarpenna.

Vad som dock är säkrare är att Sir Winston Churchill använde sig av pennor från Montblanc.

Italienska tillverkarna av lyxpennor Montegrappa har nyligen släppt en serie tilläggnad Ernest Hemingway.

Under första världskriget var Hemingway stationerad i närheten av fabriken i Bassano del Grappa där man tillverkade Montegrappas pennor. Därigenom kom han att använda sig av flera modeller av Montegrappas pennor under sin livstid.

Montegrappa grundades år 1912 och innehar flera accessoarer inom lyxsegmentet i sin produktportfölj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *