Rökrockar – var hittar man dem?

Ända sedan inspirationsartikeln om rökrockar förra hösten har jag fått en hel del förfrågningar om var man hittar rökrockar i Sverige. Intresset verkar med andra ord vara väldigt stort för detta stiliga, men något bortglömda plagg.

Som jag konstaterade i det tidigare inlägget är det en utmaning som heter duga att hitta rökrockar i svenska butiker – oavsett om det handlar om fysiska butiker eller nätbutiker. Om ni hittat något får ni gärna höra av er med förslag. Bland de alternativ som jag hittills hittat rör det sig mest om smokingar som inte uppfyller de kriterier som man kan förvänta sig av en gammaldags rökrock.

Ett av dessa kriterier är passformen. För att uppfylla det viktigaste av rökrockens syften, nämligen att skydda kläderna, bör den vara designad så att man kan ha en kavaj under den. Ett annat kriterium som jag fäster mig vid är designen. Ett av de kännetecknen på en äkta rökrock är dess överdimensionerade sjalslag i silke, som helst skall vara quiltad/vadderad.

På en äkta rökrock finns det oftast heller inte knappar, utan av praktiska orsaker har de flesta modeller snörning. I den mån det finns knappar eller andra sätt för att sluta en rökrock på har de oftast vackra utsmyckningar kring dessa. Även här är rymligheten i fokus.

De vanligaste materialen på en rökrock är sammet eller silke, med uppåtvända manschetter i samma design som sjalslagen.

Det är alltså inte det enklaste att hitta rökrockar. Speciellt inte om man söker billigare modeller och ändå vill ha en viss kvalitet på sin rökrock. I detta inlägg har jag ändå gjort ett försök att hitta några alternativ för den som inte vill bege sig till någon av de exklusiva butikerna på Savile Row i London. I dessa fall får man också räkna med att betala mellan 10.000-30.000 SEK för sin rökrock.

Innan vi går in på dessa alternativ börjar vi med lite historia samt inspirationsbilder på rökrockar genom historien.

Rökrocken härstammar från morgonrockar i silke från 1600-talet. Det var vanligt att låta sig porträtteras i målningar medan man bar dessa. De flesta illustrationer och bilder där rökrockar figurerar är dock från mitten av 1800-talet och framåt där rökrocken var ett informellt plagg, designat för avkoppling i hemmet. Den typiska rökrocken var gjord av sammet, fin bomull eller silke. Ofta var rockarna dekorerade med vackra designelement runt knapparna och med bred sjalkrage samt uppåtvända manschetter.

Illustration från modemagasinet West-End Gazette från mars 1873, där två olika versioner av rökrockar presenteras.

Illustration från Gentleman’s Magazine of Fashion från 1974, där en tidstypisk rökrock med tillhörande fez presenteras på gentlemannen längst till höger.

Efter middagen gick kvinnorna till sängs, medan männen bytte till sina rökrockar och -mössor (även kända som Fez) för av avnjuta sina cigarrer tillsammans med drycker i gott sällskap.

I slutet av 1860-talet skulle Edvard VII, prinsen av Wales, anlita Savile Row-skräddaren Henry Poole & Co. för att göra en blå rökrock i silke i en kortare modell som han kunde använda på informella middagar vid sin lantgård i Sandringham.

Detta är också Edvard VII som sägs ha haft störst inflytande på att rökrockar i kortare modeller blev populära.

Oscar Wilde fotograferad med rökrock år 1882.

William Gillette (1853-1937) var en amerikansk skådespelare och manusförfattare och en av de första som spelade Sherlock Holmes på film år 1916. Här syns Gillette i en längre modell av rökrock som snarast påminner om en morgonrock.

I en annan scen från samma film bär Gillette en rökrock i kortare modell i sammet ovanpå sin frack.

1920-talets största stilikon Rudolph Valentino i rökrock. Här i filmen Beyond the Rocks från år 1922.

En av J. C. Leyendeckers (1874-1951) klassiska illustrationer för företaget Arrow Collar med en man i rökrock. Leyendecker var den mest framträdande illustratörerna i början av 1900-talet och gjorde mängder av illustrationer inom reklam och för tidningar som t.ex. The Saturday Evening Post i början av 1900-talet.

Clark Gable i rökrock i sin mest kända filmroll som Rhett Butler i Gone with the Wind från 1939.

Rökrockarna förblev i mode långt in på 1900-talet, där bland annat Dean Martin, Fred Astaire, Frank Sinatra och Clark Gable ofta sågs bära rökrockar. På 1960-talet verkade det dock som att rökrocken började tappa i popularitet och följde därmed i fotspåren på andra klassiska accessoarer för gentlemannen, som t.ex. hatten.

Fred Astaire i rökrock. Han sägs även ha blivit begravd i sin favoritrökrock.

Hercule Poirot i rökrock.

Var hittar man då prisvärda rökrockar nuförtiden? Det är alltså inte det enklaste, men här finns i alla fall några snygga klassiska och relativt förmånliga alternativ för den som önskar beställa sin rökrock på nätet.

Från tidigare nämnda Duke & Digham kan man hitta snygga rökrockar med priser från $70-$450, vilket blir 570-3700 SEK i dagens kurs. Denna rökrock i lila med snygga svarta quiltade sjalslag från Duke & Digham kostar $299, vilket alltså blir ca. 2.452 SEK.

Vinröd rökrock i siden från Smoky Joe’s Clothing. Märket Smoky Joe’s är ett ikoniskt märke från USA som grundades i slutet av 1930-talet. Bland deras kända kunder på 1950- och 1960-talet var Sammy Davis Jr. och James Brown.

Hos Smoky Joe’s finns alla de klassiska modellerna av rökrockar i brokadtyg eller sammet. Även Paisley-mönster finns bland rökrockarna.

Från Smoky Joe’s Clothing kommer även denna röda rökrock i sammet med elegant svart sjalkrage. Samtliga av Smoky Joe’s rökrockar har ett pris på $447, vilket blir ca. 3.666 SEK.

Hos Regency New York finns en modell med vadderad sjalkrage i flera olika snygga färger. Priset på denna modell ligger på mellan $149-$199, vilket blir 1225-1637 SEK i dagens kurs.

Hos Historical Emporium finns en del klassiska modeller av rökrockar som man kan välja bland i sammet, bland annat denna modell i vinrött/burgundy. Priset på dessa rökrockar ligger på $129, alltså ungefär 1061 SEK.

Sedan kommer vi in på ett outforskat område gällande kläder. Från sajten Aliexpress hittar man flera snygga modeller där ett företag som heter AnnieBritney finns angett som tillverkare.

Det verkar dock som att de bilder som finns representerade är inlånade från andra märken och att beställningen på snarlika modeller därefter görs direkt från den kinesiska (?) tillverkaren. En chansning med andra ord. Å andra sidan är priset på dessa modeller på beskedliga $70-$100, vilket alltså blir runt 570-900 SEK.

Jag har visserligen goda erfarenheter av handel via Aliexpress, men måttsydda kläder är ännu ett obeprövat koncept för mig. Intressant att pröva på, men man kanske inte skall förvänta sig snarlika modeller eller kvalitet på tygerna som på bilderna för dessa priser.

Här syns en svart rökrock med stiliga röda slag. Samtliga modeller nedan är från samma märke. Fina modeller som inspiration, men läs alltså på ordentligt och kontakta gärna leverantören innan ifall ni besluter er för att beställa.

Brun rökrock i sammet för $106 eller 871 SEK
Grön rökrock i sammet för samma pris.

Rökrock med stiliga sidenslag för $78 eller 640 SEK.

Lila rökrock med silkesslag för $74 eller 606 SEK.

Midnattsblå rökrock i sammet för $106 eller 871 SEK.

exklusiva parfymer för män och kvinnor jul 2017

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *