Snygga kostymer till studenten

Det börjar snart vara dags studentfirande för många svenskar. Om man själv är student finns det en stor chans att man står inför valet av sin första riktiga kostym, medan alla övriga involverade kanske även funderar på att införskaffa nytt ifall man närvarar vid festligheterna.

Vilken typ av kostym skall man då satsa på när det handlar om just studentfirandet? Delvis beror det naturligtvis på budgeten. I denna ålder har man troligen en lite mer begränsad budget för införskaffande av sin studentkostym än då det gäller de kostymer som man införskaffar när man jobbat i några år. Därför är det kanske den vanligaste prisklassen runt 2 000-3 000 kr för en kostym i denna ålder.

Något skräddarsytt får man ju inte för den budgeten, med det finns ändå många kvalitetsmässigt goda alternativ även i denna prisklass nuförtiden. Det gäller bara att hitta den rätta modellen just för den egna kroppsformen. Oavsett vilken prisklass man söker sig till bör man alltså fundera på färgen, modellen och vilka plagg och accessoarer man tänkt kombinera kostymen med. Det kan vara en bra idé att satsa på mer tidlösa färger som blå eller grå för att ha en kostym som håller stilen länge.

Då det gäller modellen är det ju kroppsformen som styr rätt långt, men då det gäller yngre män i normalvikt kan det vara skäl att söka sig till en slimmad silhuett på kostymen. Även längden på kavajen får därför gärna vara lite kortare än normallängd. Då det gäller just denna modell på kostymer får den också med fördel vara antingen helt utan struktur, eller endast delvis uppbyggd.

Nedan finns några snygga kostymer till studenten, tillsammans med några andra tips gällande övriga plagg.

Ett exempel på en snygg kostym som är användbar i många sammanhang är denna eleganta, klassiskt blåa kostym från Riley. Blazern liksom byxorna är i superslim passform och speciellt för en ung man är blazerns korta längd en modern detalj som kan löna sig att satsa på. Speciellt om man har korta ben och vill ge ett stiligare intryck.

The Stanton Suit är annars en av Brothers klassiker och den mest slimmade kostymen i deras sortiment.

Samma modell på kostym, men i grått. Grå är alltså även en mycket användbar färg, inte minst till kontoret, och kan därför vara en färg att satsa på om man vill ha en klassisk kostym som inte går ur modet.

Ännu en kostym i superslimmad passform i ull och vävd dobbystruktur från tidigare omskrivna The Tailoring Club. Skräddad tradition i modern tappning är ledorden hos The Tailoring Club och den här kostymen lever verkligen upp till det. Själv gillar jag kostymer som har en något elastisk struktur på tyget som formar sig efter kroppen. Tack vare halvcanvas-konstruktionen formar sig både kavajen och byxor efter kroppen och gör dem bekvämare.

Då det gäller skor finns det många åsikter om vilken modell man borde välja och huruvida strumporna får vara synliga när man bär kostym. Min personliga åsikt är att detta är upp till var och en och vad man tycker att är snyggt. Speciellt om man väljer en kostym med en väldigt slimmad silhuett tycker jag att det inte stör speciellt mycket att ha en kortare benlängd och visa strumporna.

Generellt kan man dock säga att, desto högtidligare tillfälle, desto större orsak är det att använda sig av mer traditionella mått, modeller och färger på sina kläder.

På tal om skor och skofärg, så finns det enligt mig heller ingen orsak att känna ett tvång att hålla sig till konventionella klädregler. Många är av den åsikten att svarta skor hör till de festligare tillfällena. Dessa regler har dock mjukats upp med åren och numera kan jag tycka att färger som cognac och mörkbrunt kan tillföra helt andra dimensioner till kostymen än traditionellt svarta.

Här ett par mycket snygga handgjorda så kallade double monkstrap-skor i färgen cognac från engelska Loake. Loake är kända för sitt utmärkta hantverk och sina skor av fint kalvläder med gummisulor från Goodyear.

Snygga, randhydda mockaskor från Loake.  Mycket snygga till grå kostymer, men även användbara till jeans oavsett årstid. Trots att jag är mycket förtjust i olika varianter av loafers till sommaren, känns det mer ”rätt” med mer traditionella skomodeller med snörning till högtidliga tillfällen. Kanske främst eftersom jag gärna är barfota till loafers och det känns kanske inte helt rätt att blotta sina anklar under dessa tillställningar.

Ännu ett fantastiskt hantverk från Loake i form av dessa Mahogny-färgade skorna.

Om vi flyttar oss uppåt en prisklass men ändå håller oss med marginal under 10 000 kronorsstrecket, så har vi kommit till denna kostym från Oscar Jacobson. Att tillföra lite glans till tyget på en marinblå kostym gör den mycket elegant till vilken festlighet man än önskar delta i. Kostymen är tillverkad i fin ullkvalitet från italienska Vitale Barberis Canonico, vilket ger en gedigen, exklusiv känsla.

Ungefär i samma prisklass rör sig kostymerna från alltid stilsäkra Tiger of Sweden. En helsvart kostym är även den mycket användbar i de flesta festligare sammanhang, som t.ex. studentfester. Personligen gillar jag inte att använda svarta kavajer eller kostymer dagtid, men till kvällens evenemang är den mycket användbar.

De blå varianterna på kostymer är föga överraskande en av mina favoriter till festligare tillställningar. Genom en något ”metallisk” struktur på tyget i kombination med rätt färg får man fram helt ny dimension på kostymen. Här en marinblå variant från Tiger of Sweden.

Då det gäller övriga plagg och accessoarer att kombinera med studentkostymen är det alltid ett säkert kort att köra på en vit eller ljusblå skjorta med cut away-krage. Det finns många utmärkta varianter av dessa typer av skjortor på t.ex. Eton. Då det gäller slipsar är alltid enfärgade sidenslipsar i mörkblå navy säkra kort. Även med små vita prickar är dessa riktigt stiliga. Då det gäller slipsar finns det dock mer utrymme för en personlig touch.

En personlig favorit bland slipsfärger är den bruna som gör sig väldigt bra tillsammans med en ljusblå skjorta. Även med vit skjorta blir det till en väldigt stilig helhet. Här en brun fiskbensmönstrad sidenslips från Eton i 100% siden.

1 Comment

  • Viktor skriver:

    En sak som är värd att nämna är också att det inte kostar mer än dryga 400 kronor att både sy upp ärm och ben. Jag köpte en kostym på Volt från deras egna märke för 3.000, inklusive en skjorta och en slips (Vilket ändå får räknas som ett förmånligt pris) och lät sy upp den i deras butik för 380.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *