Storytelling inom marknadsföring från 1915

storytelling inom marknadsföring gammaldags reklam

Storytelling har blivit en allt vanligare metod för att föra ut sitt budskap inom marknadsföringen och idag använder många företag berättelser för att bygga upp ett varumärke och få kunderna att välja just deras produkter.

Till stor del handlar det om att vädja till människans benägenhet att handla utgående från känslor istället för förnuftet. En bra berättelse bör därför helst beröra och skapa engagemang för att vara lyckosam och bidra till handling. En bra berättelse kan också bidra till att förtydliga företagets mål, visioner och värderingar och kan därför även vara bra för att få medarbetare att arbeta mot samma mål.

Det här med storytelling är dock inget nytt under solen. Ett exempel på detta finns i en reklamfilm från 1915 som företaget Reklamkontoret AB Svenska Biografteatern sammanställde i regi av Maria Ekman. Här finns dock flera olika företag representerade i kortfilmen och även formatet är väl aningen längre än vad som skulle vara möjligt att förevisa i dagens reklam.

Inspelningen ägde rum i Stockholm och var alltså en ren reklamfilm för ett antal affärsinteriörer i staden. Trots detta kom filmen att få en biograflansering på normalt vis och premiärvisades den 13 december på Vinterpalatset i Stockholm under titeln ”Kal Napoleon Kalssons bondtur”.

Kort om handlingen; i systrarna Toras och Lisas lilla hem i Stockholm blir det stor uppståndelse när Toras fästman Gunnar kommer rusande med ett telegram från sin morbror Kalsson som vunnit högsta vinsten och anmäler sin snara ankomst. Morbror Kalssons första handling i Stockholm blir att inkassera sin vinst och sedan blir det en sällan skådat shoppingrunda hos några av de för reklamfilmen betalande kunderna.

I rollerna ses Sigurd Wallén, Erik Taube, Magda Englund och Edith Wallén.

Se filmen nedan:

kändisarnas favoritdofter favoritparfymer
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *