Studentkalasen är på kommande – tänkvärt inför valet av kostym

Det stiligaste en man kan bära är en snygg kostym. Trots många försök till att hitta surrogat innehar kostymen fortsättningsvis första platsen bland herrkläder som förstärker din attraktivitet. Ifall du inte tror på påståendet är det bara att fråga första bästa kvinna som råkar befinna sig i din närhet.

Dessa regler är inte att förakta eftersom vissa grundregler bör gälla för att t.ex. tyger skall fungera optimalt och även för att en stor del av männen faktiskt uppskattar de mått som kännetecknar ”det klassiska herrmodet”. Trots det har jag märkt att det finns en stor okunskap, framförallt hos skräddare och expediter, för att kunna gå ifrån de traditionella synen på hur en kostym skall se ut till att faktiskt få det att passa bäraren till kostymen.

Trots att det finns en stor mängd information om vad som man bör tänka på vid sökandet efter den perfekta kostymen så är det inte alldeles enkelt att sortera bland denna och finna vad som är relevant för de egna preferenserna och den egna kroppsformen. Problemet är oftast att de instruktioner som gjorts upp endast berör så kallat ”klassiskt herrmode” vilket innebär att de är gjorda under antagandet att samtliga män borde klä sig enligt vissa regler.

Det enklaste exemplet på detta är unga mäns val av kostymer. Trots att vi från år till år har sett att studentkostymerna fått en allt mer kroppsnära siluett och med en kortare kavaj ser vi fortfarande i allt för hög grad unga män som bär kostymer i traditionellt snitt. Oavsett hur snyggt kostymen än sitter riskerar detta att få personen att se ut som om han bär sin pappas gamla kostym. Förmågan att anpassa kostymen enligt sin kroppsform och sin stil bör ingå i varje gentlemans kunskapsregister.

Passformen

Passformen på ett plagg är alltid den enskilt viktigaste detaljen att beakta med tanke på helhetsintrycket. Speciellt viktigt är detta för kostymer. Ingen färgkombination, mönsterkombination eller material kan rädda en dåligt sittande kostym. En välsittande kostym förmedlar medvetenhet och taktkänsla av dess bärare, medan en kostym som sitter illa har rakt motsatt effekt. Det förmedlar snarast att du ännu är hemmaboende med en snäll pappa som lånat sin kostym till dig.

IMG_4197.jpg

Att välja kostym som passar ens kroppsform är inte det enklaste även om det finns tonvis med litteratur och guider i ämnet. Det största misstaget som de flesta gör är att de väljer måtten på sin kostym enligt de traditionella etikettreglerna som gäller för kostymer, utan att ta hänsyn till helhetsintrycket på bäraren. Inget fel med det ifall man endast använder kostymen endast under mer formella tillfällen som t.ex. bröllop och dop. Problemet är att de traditionella reglerna för passform är att de är lite väl formella och inte tar tillräckligt hänsyn till kroppsform och till vad som faktiskt är snyggt.

Det bästa är naturligtvis att välja antingen en måttsydd kostym, eller skräddarsydd kostym om man har råd. Det behöver inte vara mycket dyrare än en konfektionskostym.

De klassiska etikettreglerna för passformen bör i min mening främst tas i beaktande då det gäller att välja längden på ärmarna på kavajen och hur kavajen sitter mot kragen av skjortan. Under 1900-talets modehistoria har kostymerna berikats med fenomen som axelvaddar och byxor med en passform som påminner om harem-byxor. Även om t.ex. axelvaddarna finns kvar bland moderådgivare som ett sätt att täcka upp sluttande axlar finns det i min mening inga ursäkter för att välja kavajer med axelvaddar. Förutsatt att du inte är på väg på maskerad med 80-tals tema.

De flesta bär sin kavaj med för långa ärmar. Några centimeter av skjortärmen bör synas nedanför kavajärmen när man står med ärmarna rakt ner. Det är därför viktigt att man provar kavajen med en skjorta som är av rätt proportioner. Ärmarna på skjortan bör sträcka sig över hela handleden och inte en millimeter kortare.

En annan viktig detalj att tänka på är hur kavajen sitter över axlarna. En kavaj som är för bred över axlarna kommer att förminska ditt huvud medan en kavaj som är för liten förstorar ditt huvud. Detta är en svår balansgång eftersom det alltid bör finnas ett litet slag som garanterar rörelsefriheten med armarna.

En skräddarsydd eller måttsydd kostym är det bästa sättet att få rätt passform

 

När passformen blivit allt tajtare och konsumenten i allt högre grad börjat köpa sina kavajer på H&M och andra lågpriskedjor har det dykt upp ett annat problem som man ofta ser. Kavajens längd och dess axlar är ofta i rätt proportion för att ge ett bra helhetsintryck. Skillnaden på en bra skräddarsydd kostym och en kavaj som är inköpt utan hänsyn till personens proportioner framkommer ofta när man knäpper fast kavajen. När man knäpper den översta knappen (på en kavaj med två knappar får aldrig båda knapparna vara fast) bör det på sin höjd formas ett lätt veck bredvid knäppningen. På en kavaj som är för tajt blir vecket i form av ett kryss. Eftersom en kavaj är snyggast som fastknäppt är detta en detalj som kan göra att en kostym blir helt oanvändbar.

När det gäller längden på kavajen bör kavajen enligt de traditionella reglerna sluta längs med knogarna så att den utan problem täcker stussen. En annan riktlinje är att ryggen bör sluta precis på halva vägen mellan kavajens krage och byxornas slag. Ärmarna bör räcka precis ned till handloven. Problemet med denna riktlinje är att vi alla är olika byggda med olika längder på armarna. Personer med lång överkropp och följaktligen för långa armar i proportion till benen riskerar att få en alltför lång kavaj sett till helheten.

Det är här som de flesta i min mening stjälper hela sin kostym. Medan nästan samtliga expediter går efter dessa mått när de ger expertråd åt dig som kund blir det i 90 % av fallen så att kunden slutar med en alltför lång kavaj. Detta leder till att du kommer att se ut som att du lånat din pappas kostym oavsett ifall du köpt kostymen för 10.000 kr eller för 100 kr.

Dessutom bör regeln att kavajen skall täcka stussen tas med en nypa salt. Oavsett ålder på bäraren kan det konstateras att en kavaj som slutar på halva stussen i 90 % av fallen ser bättre ut på bäraren än en kavaj som täcker hela stussen. Detta är naturligtvis bara sant ifall kostymen i övrigt är av en kroppsnära modell, eller sk. tight fit.

Matcha rätt

Om passformen är det viktigaste på kostymen så är förmågan att matcha rätt med mönster det näst viktigaste. Det går faktiskt att matcha de flesta av alla färger bara man behärskar förmågan att använda rätt mönster på kostymen, skjortan och slipsen.

Ett vanligt fel som många gör är att man helt sonika kastar på sig det första bästa som man tycker att är snyggt utan att desto mer tänka på helheten och vilka mönster som passar ihop. Det är viktigt att förstå vissa grundregler över vilka mönster som passar ihop för att få en lyckad helhet på sin outfit.

Grundregel nr 1 ifall man använder en slips eller kavaj med tydliga mönster är att man isåfall bör matcha denna med en enfärgad skjorta och tvärtom. Ifall man vill använda mönster på både skjorta och slips bör skjortans mönster i så fall vara mindre framträdande.

Användning av en slips med diskret mönster fungerar alltid, även med mönstrad skjorta

Att ha mönster på alla tre plagg, dvs. på kavajen, slipsen och skjortan är inte att föredra. Det har en tendens att skapa en rörig helhet. Ifall kavajen har mönster bör skjortan helst inte ha det eftersom det det sällan går att kombinera mönstren på ett vettigt sätt.

Enklast löser man problemet genom att helt enkelt alltid utgå ifrån att man använder slips utan mönster ifall skjortan har det och tvärtom. Genom att tillämpa denna regel går det sällan fel även om färgkombinationen ännu ger utrymme för misstag.

Beiga och bruna detaljer passar utmärkt till grå kostym
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *