Trendkollen – den höga midjan

Det rådande modet då det gäller mer formella plagg som kostymer får väl ändå sägas vara en slimmad silhuett med okonstruerade axlar, smal passform och låg midja på kostymbyxorna. Det finns dock vissa tecken på att även mer höga midjor på byxorna är på väg in i männens garderober igen.

Ifall man kollar riktigt noga på årets upplaga av Pitti Uomo kommer man säkert att få syn på en del stiliga män med väldigt hög midja på sina kostymbyxor. Egentligen har man kunnat se denna typ av byxor i flera år redan och frågan är om dessa byxor någonsin varit borta ur den typiskt napolitanska garderoben, men av någon orsak har inte modet på allvar riktigt tagit fart här ännu. Med följden att det är rätt svårt att hitta dessa byxor på butikerna här i landet.

Det kan dock vara på väg att ändra redan till vårens och sommarens kollektioner om man tar en närmare koll på utbudet bland flera av de större modehusen. Även sociala mediers spridning gör män mer benägna att pröva på olika alternativ nuförtiden.

Nedan några bilder från napolitanska Orazio Lucianos kollektion för sommaren.

Även för shortsen kan den höga midjan vara en stilig detalj.

Byxa med hög midja från svenska E-F-V Gentlemenswear.

Ur ett modehistoriskt perspektiv är den överhöga midjan dock inget nytt. Här lite bilder från Sears kataloger med mode för hösten och vintern 1939-1940. Dessa byxor som gick under namnet “Oxford Bags” var speciellt populära i England och USA under 1920-talet och ända fram till 1950-talet. Sedan dess har dessa byxor fallit lite ur modet. De byxor med hög midja som vi just nu bevittnar har även en något smalare silhuett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *