Trendkollen: Ugly Christmas Sweater

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on StumbleUponFlattr the authorPin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

På fredag den 15 december firas Ugly Christmas Sweater Day (eller Christmas Jumper Day) runtom i världen. Officiellt fick den sin egen dag år 2011 och sammankopplas numera delvis med välgörenhetsorganisationer som “Save the Children”, där man uppmanas att samla in pengar genom att bära en jultröja under denna specifika dag.

Under de senaste åren har fenomenet spridit snabbt över världen och i Sverige firar man numera Ugly Christmas Sweater Day bland annat på arbetsplatser och på olika typer av fester runtom i landet.

Då det gäller julhelgen i övrigt är detta en helg som kanske inte i så hög grad förknippas med några speciella klädkoder. Det är en helg då man främst umgås med släkt och vänner i informella tecken. Följaktligen föredrar många då att klä sig bekvämt, även om det naturligtvis även finns de som föredrar en mer städad klädsel.

Ett klädesplagg som dock allt mer kommit att förknippas med julen är just den stickade tröjan med en design i teman som anknyter till julen. På engelska använder man orden Christmas Jumper eller nämnda Christmas Sweater för denna tröja. Enligt “etiketten” används en Christmas Jumper mellan den 1 till 31 december varje år.

Jultröjan sägs ha fått sitt genombrott i samband med att TV-personligheter som Gyles Brandreth och Timmy Mallett på 1980-talet började använda dessa på julhelgerna under sina shower. Även den på 1980-talet så populära TV-serien The Cosby Show där Cliff Huxtable ofta syntes i färggranna stickade tröjor hade säkert sin andel i populariteten hos denna tröja.

För att finna orsakerna till att den stickade jultröjan och specifikt den fula jultröjan blivit något av en ikon bland klädesplagg bör man främst söka sig till den ännu idag så populära julfilmen Ett päron till farsa firar jul från 1989 med Chevy Chase i en av huvudrollerna. Filmen har blivit ett traditionellt inslag i TV-tablån kring juletid i många länder, däribland Sverige.

Chevy Chase som Clark W. Griswold i filmen “Ett päron till farsa firar jul” från år 1989.

Även filmen Bridget Jones Diary från 2001 (bilden överst) har gjort sitt till för att odla myten om den “töntiga”, men samtidigt charmiga jultröjan.

Numera finns Christmas Sweaters eller Holiday Sweaters, som man även kallar dem, bland många olika sajter inom herrmode. Även exklusiva modemärken som Burberry och Jil Sander har under de senaste åren lanserat flera olika modeller av denna tröja.


Jultröja från märket Speechless.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *