14 snygga smokingkavajer och rökrockar till festsäsongen

eleganta smokingar till julfesten
Bild: Oliver Brown (https://www.oliverbrown.org.uk)

Inför årets festsäsong med alla jul- och nyårsfester kommer här exempel på elegant festklädsel för män. Efter rätt många år ute i kylan har smokingkavajen fått sig ett rejält uppsving som aftonklädsel under de senaste åren. Det märker man framförallt hos många av de större och mer etablerade modehusen som till de senaste årens kollektioner lanserat allt fler alternativa färger och material på sina smokingkavajer.

Det är en välkommen utveckling eftersom det är ett av de absolut mest eleganta plagg som en man kan bära. Smokingen har visserligen alltid funnits med på ett hörn som så kallad ”Dinner Jacket”, men speciellt hos oss har det mer varit ett plagg som man använder vid speciella utvalda tillfällen som t.ex. nyår. Då oftast också i den mest traditionella av alla färger – den svarta.

Nu ser vi dock allt fler exempel på smokingkavajer där man lanserat modeller i olika alternativ material, färger och konstruktion. Slagen, där man kan välja breda/spetsiga eller min favorit; de breda och rundade slagen, är bara ett av exemplen på de tillgängliga variationerna. Dubbelknäppning och uppvikta ärmar är andra exempel på möjliga variationer på smokingkavajer.

Sedan kan man även se en förskjutning mot kortare och mer slimmade varianter under de senaste åren – även bland mer traditionella engelska skräddare. Det är inte heller helt ovanligt att man nuförtiden låter vissa element som man vanligtvis förknippar med rökrocken framträda på smokingkavajerna.

Exempel på två olika stilar och färger på smokingkavaj från novemberupplagan av Esquire Apparel Arts från år 1934.

Vi har redan i ett tidigare inlägg rett ut begreppen och skillnaderna mellan en rökrock och en smoking i inlägget om rökrocken. Svenskan är rätt fattig på ord då det gäller formella kvällsplagg. På engelskan finns uttryck som Dinner Jacket och Smoking Jacket för att särskilja ändamålet på dessa två plagg.

Precis som vi konstaterade i det tidigare inlägget finns det ännu idag de som tillverkar rökrockar med alla de klassiska detaljer som den skall ha, som uppvikta ärmar, sidenslag och tillräcklig längd för att skydda kläderna under.

Här är några av de snyggaste alternativen på marknaden just nu från några av världens främsta märken inom klassiskt herrmode, för den som söker alternativ till den traditionella svarta smokingkavajen.

Alternativa smokingkavajer

Favourbrook

En smokingkavaj i sammet med stiliga breda och rundade sidenslag från engelska Favourbrook. Precis som sig bör har denna typ av smokingkavaj även uppvikta ärmar i siden. Trots att Favourbrook grundades så sent som år 1990 har företaget ett rikt utbud på klassiska ”Dinner Jackets” som man förknippar med det tidiga 1900-talet. Med denna smokingkavaj i färgen burgundy kommer du garanterat att vara i festens blickpunkt!

Här har vi ytterligare en smokingkavaj från Favourbrook i färgen British racing green (”brittisk tävlingsgrön”). Ja, det är faktiskt en färg som numera ses som synonymt med djupt gröna färgnyanser eftersom färgen traditionellt sett använts på brittiska bilar inom motorsporten. Denna kavaj har breda och spetsiga slag som väl kan anses vara det vanligaste alternativet bland smokingkavajer.

The Kingsman Collection

Prince of Wales check dinner jacket

Från Kingsman Collection kommer en smokingkavaj i klassiskt rutmönster kallat Prince of Wales check. Det känns nästan som att man behöver gå tillbaka till herrmodets gyllene dagar på 1930-talet för att hitta män som bar smokingkavajer i detta eleganta mönster.

Ralph Lauren Purple Label

Medan vi ändå är inne på klassiska rutmönster, så erbjuder Ralph Laurens allra mest exklusiva linje Purple Label denna mörkgröna variant av smokingkavaj i en bomull/sammetsblandning.

Morris Heritage

Denna dubbelknäppta smokingkavajen har även den fått ett uppsving bland gentlemän runtom i världen de senaste åren. Från Morris Heritage kommer en denna dubbelknäppta modell i mjuk bommullssammet med smal passform och bred sjalkrage.

Paul Smith

paul smith dinner jacket

Under smokingens gyllene årtionde på 1930-talet och framförallt i mitten av detta årtionde var faktiskt den midnattsblå färgen vanligare hos smokingkavajer än den helsvarta. Lyckligtvis har vi nu sett allt fler modehus komma med smokingkavajer i denna eleganta färg. Brittiska modehuset Paul Smith har till denna säsong bidragit med en av de mest eleganta midnattsblåa smokingkavajerna i sammet.

Hugo Boss

En av de mest klassiska färgerna på en traditionell rökrock är den lila färgen. Här är en smokingkavaj från Hugo Boss i denna klassiska färg.

Brioni

Italienska Brioni är känt för sina lyxiga kostymer och det tar hela 22 timmar att tillverka endast en. Då är det inte speciellt märkligt att priset på en smokingkavaj ligger på nästan 50 000 kronor. Innan Tom Ford blev den officiella leverantören av kostymer och smokingar till Bond-filmerna var det Brioni som stod för leveranserna till den kända agenten. Här har vi en murgrön smokingkavaj med rundade sjalslag.

Tom Ford

tom ford midnight blue dinner jacket tuxedo

På tal om Tom Ford, så går det naturligtvis inte att förbise märket i detta sammanhang. Så stort avtryck har Tom Ford ändå haft på det klassiska herrmodet under det senaste årtiondet – inte minst då det gäller att lyfta aftonklädseln till en helt ny nivå. Lyxiga material och klassiska snitt är det som kännetecknar kungen av smokingar. Här är kanske den mest klassiska av alla varianter på listan. En midnattsblå smoking med starkt kontrasterande svarta, breda sidenslag. Om du endast skall satsa på en smoking i livet (och har råd) är detta absolut ett alternativ.

Rökrockar

Brooks Brothers

Från det klassiska amerikanska märket Brooks Brothers kommer denna läckra rökrock. Det anrika företaget fyllde 200 år ifjol. Om ni har ärende till New York är ett besök på någon av deras snyggt inredda butiker ett måste.

Oliver Brown

de snyggaste rökrockarna

Ett av de företag som har ordning på uttrycken och kan konsten att skilt kategorisera sina blazers i Dinner Jackets och Smoking Jackets är engelska Oliver Brown. Här är en riktigt snygg rökrock i klassisk utformning av kortare modell.

New & Lingwood

snygga rökrockar engelsk stil

New & Lingwood är kanske främst för sina lyxiga morgonrockar i siden, men det engelska märket har även några riktigt eleganta rökrockar i sitt utbud. Tidigare i år fick New & Lingwood stor uppmärksamhet när de lanserade världens dyraste morgonrock tillsammans med The Rake.

Smoky Joe’s

Amerikanska Smoky Joe’s har specialiserat sig på kläder och accessoarer för rökaren. Med kunder som bland annat James Brown och Sammy Davis Jr. har man ett rik historia att bygga på. Siden har varit ett vanligt material på rökrockar. Ofta har dessa sidenrockar haft fantasirika mönster, precis som på denna rökrock.

Derek Rose

Kungen av pyjamas och så kallad ”Loungewear”, engelska Derek Rose, har även några modeller av rökrockar i sitt utbud. Här är rökrocken Lincoln II i borstad ull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *