Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer.
På Näsby Slott i Täby har en omfattande men varsam renovering ägt rum. Slottet har återfått sina vackra färger och miljöer från förra sekelskiftet samtidigt som man även har adderat en rockigare sida – ett inredningskoncept som förhöjer slottets identitet och som gästerna ska minnas och vilja återvända till.
Näsby Slott var i början av 1900-talet en av konstnärselitens självklara samlingspunkter och man anordnade otaliga fester, bröllop och middagar i slottets salonger. Känslan av det glada 20-talet sitter fortfarande kvar i väggarna och det är inte för intet det fortfarande kallas för festernas slott. Historien låter man nu leva vidare genom 24 Hour Party, ett nytt inredningskoncept där punk möter Art Nouveau.
Konceptet bygger på att slottet ska leva dygnet runt – 24 Hour Party – och är en mix av slottets flärdfulla art nouveaustil och moderna rockiga detaljer. Bakom konceptet står arkitektbyrån Tengbom genom Nadia Tolstoy, Katya Högberg och Sandra Wall.
– Vi ville förstärka slottets identitet. Vi vill att konceptet ska sticka ut och har kryddat slottets Art Nouveaustil med en gnutta punk. Inspiration tog vi från den klassiska art nouveaukonstnären Alfons Mucha och modefotografen Tim Walkers gränsöverskridande bilder. Art nouveau möter moderna rockiga detaljer. Visionen var en backdrop som förhöjer det mest romantiska bröllopet, glittrigaste festen och även konferensen med jobbet i jeans, säger Nadia Tolstoy och Katya Högberg på Tengbom.
– Vår vision är att bjuda världen på Livets Goda. Med Näsby Slotts nya designkoncept vill vi skapa vår egen historia med ambitionen att skapa ett festslott och en mötesplats som är allt annat än standard. Vi vill att Näsby Slott ska vara en självklar plats för livets alla glädjestunder, ett andra kontor för möten och konferenser och en naturlig samlingsplats för en After Work med vänner eller en utflykt med familjen, säger Torbjörn Blomqvist, ägare av Stockholm Meeting Selection.
Arbetet med Näsby Slotts renovering och ombyggnad tog sin början redan hösten 2015. Då påbörjades utredningar och programhandlingar på Brunnberg & Forsheds arkitektkontor där Maria Mattsson arbetar. Maria har varit uppdragsansvarig och handläggare för projektet. Hon har stor erfarenhet av ombyggnationer och renoveringar av Q-märkta fastigheter och har dessutom arbetat med just Jugend och Art Noveau i tidigare projekt.
– Jag har jobbat i nära samarbete med Ola Kolmert på Niam samt antikvarie Per Nelson för att hitta ett sätt att både lyfta det hårt slitna, okänsligt renoverade och delvis helt eftersatta rummen i Näsby slott till sin forna färgstarka prakt som när det återuppbyggdes efter branden vid förra sekelskiftet. Samtidigt som det över 100- åriga slottet nu skulle anpassas för ett större publikt tryck och därmed tillgänglighetsanpassas, säger Maria Mattsson på Brunnberg & Forshed.
Bakgrundshistorien kring slottet är i korthet att det gamla slottet från 1600-talet brann ner i slutet av 1800-talet och endast källaren och några väggar på entréplanet sparades.
Paret Lamm köpte fastigheten och lät bygga upp slottet igen precis i början av det nya seklet. Man använde de gamla exteriöra ritningarna och byggde direkt på källarvalven från 1600-talet.
Interiört var man modigare och gjorde ett för tiden supermodernt slott med elektricitet , WC/badrum och typiska ingredienser för dåtidens gällande stil, det vill säga Art Noveau. Dessa ingredienser är bland annat den vackra taklanterninen med originalarmaturer, nakna glödlampor och förgyllda blomblad som än idag finns kvar. Fantastiska dörrtrycken (handtag) som är skulpterade i form av kvinnor med böljande tyger kring kroppen, konstverk i form av skogstema på väggen målad av Brun Liljefors, en vinterträdgård med fontän och dörrtrycken av Milles, en praktfull salong med en rund takmålning av Zorn.
Med hjälp av en konservator har originalkulörer skrapats fram och de nya kulörerna utgår till största del från dessa undersökningar. Gult och grönt med accentkulörer i engelskt rött var färgerna på modet i början av 1900-talet, och så även på Näsby slott.
Art nouveau/Jugend på Näsby slott.
”Den nya stilen”, Art nouveau eller Jugend som man också kallar den, var den stil man eftertraktade när man återuppbyggde Näsby Slott efter branden. Detta gjorde interiören för tiden supermodern, både vad det gäller installationer så som badrum, men också estetiskt. Paret Lamm var konstälskare och ville inreda sitt slott i stil med den då gällande stilen.
Stiliserad natur och med slingrande och böljande former i stramare ramar var idealet tillsammans med en färgskala som dominerades av dova toner i gult och grönt i och detaljer i tegelrött och blågrått.
Taklanterniner var högsta mode och att specialdesigna dörrtrycken som små konstverk lika så. Konstnärerna vid tiden höjde den romantiska bilden av naturen i konstverken direkt på väggar och tak i samma färgskala. Allt detta ser man spår av på Näsby Slott idag och man kommer även fortsätta återskapandet så slottet och dess konstverk åter kommer i rätt kontext.
En oanvänd del i källaren från 1600-talet som varit skyddsrum under militärens tid på slottet i mitten av 1900-talet hade endast varit förråd för trädgårdsmöbler under lång tid. Den har varsamt renoverats till vinkällare som kommer vara tillgänglig för slutna sällskap. Duktiga hantverkare har i stor utsträckning bidragit till det fina resultatet man ser i dag.
Näsby Slott ingår i Stockholm Meeting Selection som driver 10 unika och profilstarka hotell, slott och mötesplatser i Stockholmsområdet. Restaurang Hantverket, som blev Årets Arbetsplats 2017, ingår också i familjen.