5 underbara vinterparfymer

Nu när vintern är här vill många ha tyngre och kraftigare parfymer som motvikt till sommarens lättare, mer citrusaktigare dofter. Detta är helt naturligt, både med tanke på hur parfymerna reagerar på kroppsvärme och även på hur vi upplever dofter under de olika årstiderna.

Vad karaktäriserar en bra vinterparfym? Vad man gillar för typ av dofter är naturligtvis högst personligt, men då det gäller vinterdofter gillar jag att ha en mer mångsidig parfymgarderob än på sommaren för att i högre grad kunna byta vid olika tillfällen. På sommaren använder jag i högre grad samma typ av parfymer oavsett tillfälle och tidpunkt på dagen.

Generellt kan sägas att parfymer med inslag av läder, trä och ambra är typiska vinterdofter tack vare sin kryddiga och varma karaktär. Även de som man kallar Fougère- och orientaliska dofter är starka och djupa dofter som kommer väl fram till vintern.

Det kan vara väldigt utmanande att välja sin favorit bland det utbud som finns. Det kan också bli rätt dyrt om man som mig önskar ha en mångsidig parfymgarderob med dofter för alla möjliga tillfällen.

Nedan har jag sammanställt en lista på 5 utmärkta parfymer för vintern som jag använt mig av en längre tid och som blivit återkommande favoriter i min egen parfymgarderob.

1. Burberry London for Men EdT

Burberrys London for Men EdT är en tidlös signaturdoft för den moderna gentlemannen som lanserades år 2006. Det är en kryddig och orientalisk doft, med mellan- och basnoter av läder och tobak. Detta är en doft som det kan löna sig att låta verka en tid på huden innan man ger den sitt omdöme eftersom nämnda ingredienser skiljer sig rejält från toppnoterna.

Detta gäller i och för sig för alla parfymer, men speciellt för denna doft har jag märkt att hudtypen har en avgörande roll för hur doftegenskaperna utvecklas under dagen. En modern klassiker som är väldigt omtyckt bland många och som lämpar sig utmärkt speciellt dagtid under vinterhalvåret.

2. Paco Rabanne 1 Million EdT

Även om denna parfym hör till kategorin Eau de Toilette, är det en mycket stark doft som håller väldigt länge. Jag har inte genomfört några empiriska undersökningar gällande populariteten hos doften, men har ändå kunnat konstatera att den varit ovanligt populär bland kvinnor. Det har även bekräftats av min sambo som jobbat inom branschen en längre tid; många kvinnor önskar denna doft till sina män.

Paco Rabanne 1 Million lanserades år 2008 som en doft som skulle utstråla makt, rikedom och lyx. Med flaskan som är avbildad som en guldtacka ville man frambringa de egenskaper som guldet har i vårt samhälle, nämligen dess unikhet, sällsynthet och varaktighet. Dessa egenskaper har man även lyckats frambringa i doften med dess väldigt kryddiga karaktär som alltså behåller sina doftegenskaper över en lång tid.

3. Calvin Klein Euphoria Intense Men EdT

När det gäller personliga favoriter som även verkar gillas bland det motsatta könet, så hör Calvin Kleins Euphoria Intense definitivt till denna kategori. Även om det inte är något självändamål, jag väljer väldigt sällan parfymer utifrån andras åsikter i frågan, så är det naturligtvis trevligt med komplimanger för hur man doftar.

Detta är en väldigt unik doft som inte liknar något annat som finns på parfymmarknaden. En sensuellt söt och orientalisk doft, vars djupa toner av myrra, patchouli och ambra beblandar sig väl med de något träiga egenskaperna hos vetiver-doften. Även denna doft lanserades år 2008 som en djupare och intensivare version av Euphoria For Men som lanserades några år tidigare.

4. Armani Code for Men EdT

Till vintern hör det även till att ha en utpräglad kvällsparfym. Code for Men EdT är en riktig klassiker då det gäller kryddiga och orientaliska dofter som passar väl till dessa tillfällen. Doften lanserades 2004 och fick några år senare motta utmärkelsen för Fragrance of The Year Men’s Luxe (FiFi Award).

Denna parfym med basnoter av läder, tobak och tonkabönor har en väldig stilfull framtoning som passar utmärkt till exempel till nyåret och andra högtidligare tillfällen.

5. Giorgio Armani Acqua di Gio Profumo

Då det gäller parfymer som kunde benämnas moderna klassiker hör Acqua di Gio som Giorgio Armani skapade för 20 år sedan definitivt till denna kategori. Nästan 20 år senare, år 2015, lanserades en ny version av denna klassiker som gick under namnet Acqua di Gio Profumo.

Till skillnad från sin föregångare är detta en mer aromatisk och kryddigare version, som därmed lämpar sig bättre till vinterhalvåret. Likt Armani Code är detta en doft som lämpar sig perfekt till kvällens äventyr med sina träiga och kryddiga framtoning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *