50-års jubileum för Mazdas rotationsmotor

mazda cosmo sport

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer.

För 50 år sedan lanserade Mazda sin första sportbil, Cosmo Sport (modellen hette 110s utanför Japan), som nu mera är ett åtråvärt samlarobjekt. Den slanka, tvåsitsiga sportkupén var också försedd med Mazdas första serieproducerade rotationsmotor med dubbla rotorer och 110 hk, och som endast tillverkades i 1167 exemplar.

Rotationsmotorn som ursprungligen uppfanns av Felix Wankel har en förhållandevis liten cylindervolym och en varvvillig, vibrationsfri gångkultur som passar fint i sportiga bilar. Den tyska bil och motorcykeltillverkaren NSU, som ägde rättigheterna till Wankelmotorn sålde licensrättigheter att utveckla rotationsmotorn till ett dussintal andra tillverkare, men bara Mazda fick en större framgång.

En milstolpe i Mazdas historia av rotationsmotorer var när märket vann Le Mans 24-timmars år 1991. Modellen hette Mazda 787b och hade en fyrskivlig rotationsmotor på 2.6 liter och utvecklade strax över 700 hästkrafter. Konceptet var framgångsrikt då motorn både är mindre och lättare än motsvarande konkurrenter, vilket resulterade i att Wankelmotorer förbjöds i Le Mans 24-timmars redan året efter.

Utvecklingen av rotationsmotorn ligger till grund för Mazdas utmanaranda och vilja att skapa annorlunda och spännande produkter. Rotationsmotorn byggdes till exempel i nästan två miljoner exemplar och hade stora försäljningsframgångar i Mazdas sportbilar RX-7 och RX-8. Mazdas vilja att gå sin egen väg har också skapa andra stora framgångar som t.ex Mazda MX-5, världens mest sålda öppna, tvåsitsiga sportbil och SKYACTIV-bensinmotorer med ovanligt hög kompression, vilket ger en förbättrad bränsleeffektivitet.

Mazda RX-7 från 1978.

Mazda RX-7 från 1987.

Mazdas RX-7 från 1991.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *