6 tips för hur man bygger ett drömkök inom budgeten

tips att bygga kök

Ett nytt kök behöver inte kosta en förmögenhet. Det viktiga är att man skaffar sig en förståelse för vilka delar som kommer att ha störst påverkan på det slutgiltiga priset, så att du kan anpassa sina val till budgeten. De flesta kommer att behöva kompromissa under resans gång, och då är det viktigt att veta vilka val som har störst påverkan på det slutgiltiga priset.

Här har Kvik, som i över 30 år levererat dansk design till hemmen, sammanställt en lista med 6 tips för dig som ska planera ett köksprojekt och vill hålla priset nere.

1. Lita på någon med erfarenhet

Ta hjälp av en professionell kökskonsulent som kan planera och rita upp köket. Denna tjänst är gratis och kommer både göra att du undviker misstag i planeringen och hjälpa dig att göra smarta val för att hålla budgeten. Att rita och planera på egen hand kan bli kostsamt när du i det färdiga köket upptäcker lösningar som inte är perfekta.

2. Tänk igenom vilka vitvaror du behöver.

Kommer du verkligen använda de allra mest avancerade funktionerna, eller räcker det med de mer grundläggande funktionerna i bra kvalitet? Valet av vitvaror kommer att ha en stor påverkan på det slutgiltiga priset.

3. Ta en funderare över skåpen.

Köp endast det antal skåp du verkligen är i behov av och välj rymliga skåp – fundera över vad du har i dina köksskåp och hur mycket plats detta tar. Bonustips! Väljer du primärt skåp i stället för lådor kan du också hålla priset nere.

4. Tänk smart kring materialval! 

Bänkskivan ska både vara snygg och tålig, oavsett budget. Keramik och natursten är vackra, men dyra material. Laminat är både tåligt och betydligt mer prisvänligt och det finns numera ett stort utbud i flera olika tjocklekar.

5. Är du händig och beredd att investera en del tid? 

Då kan du montera och installera köket själv. Men kom ihåg att ett kök är ett omfattande projekt, det är inte som att skruva ihop en byrå. En gyllene mellanväg som sparar pengar är att köpa färdigmonterade stommar men själv montera luckor och installera köket.

6. Fundera noga över planlösningen.

Att flytta vatten och avlopp innebär betydligt större kostnader än att på bästa sätt optimera befintlig lösning i rummet. Det är viktigt att du alltid använder professionella hantverkare för el- och VVS-arbeten samt om planlösningen ska ändras med väggarDin kökskonsulent hjälper dig att planera köket optimalt, baserat på befintliga förutsättningar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *