Apparna som hjälper dig att spara och investera

appar för investering

Det är enklare att tjäna pengar på börsen än vad många tror. Även om det är skakigt på världens börser ibland är den långsiktiga avkastningen mycket god. Du kommer långt genom att spara regelbundet, satsa på vinstdrivande bolag och ha en väldiversifierad portfölj.

Nu är det enklare än någonsin att investera sina pengar. Teknikutvecklingen och användandet av smartphones har gjort att det dykt upp flera spännande appar som hjälper dig att spara och investera. Vi ska ta en titt på några av de största:

Opti

Opti är en mobilapp som hjälper dig att spara på börsen. Det är en så kallad fondrobot som gör det mesta av arbetet åt dig. När du skaffat Opti får du svara på ett antal frågor. Beroende på din sparhorisont och dina riskpreferenser väljer sedan appen vilka fonder som dina pengar ska investeras i. Portföljen kan bestå av aktier, räntepapper och råvaror. Det ger en god riskspridning som gör att sparandet känns tryggt även vid sämre börstider. Dessutom balanserar Opti om innehaven regelbundet och per automatik. Ställ in Opti på att månadsspara så drar appen automatiskt en vald summa från ditt bankkonto varje månad.

Dreams

Det finns flera bra appar som håller koll på ekonomin. Dreams är en av dem. Skaparna pekar på att människor är känslomässiga varelser medan att spara är ett rationellt beslut. Denna app tar hjälp av beteendevetenskap för att få oss att spara regelbundet och disciplinerat. Det som gör att Dreams skiljer sig från andra appar inom denna kategori är möjligheten att investera sparpengarna i en fond. Dreams använder sig av Ålandsbanken Premium 50 Placeringsfond, som är en global blandfond. 

Fundler

Appen Fundler tar hand om ditt månadssparande genom att köpa aktiefonder och räntefonder åt dig. Precis som för Opti ställer Fundler ett antal frågor innan appen bygger upp din fondportfölj. Fundler tar hänsyn till din riskvillighet och sparhorisont och genomför en regelbunden rebalansering av portföljen. Fundler kan ställas in i tre lägen. Utgångsläget är för dig som precis kommit igång med dina investeringar. Det andra läget ger dig lite fler valmöjligheter och passar om du kan en del om investeringar men vill att någon annan gör jobbet. Slutligen finns ett expertläge som är till för dig som kan mycket om placeringar och vill använda appen för att hitta maximal riskjusterad avkastning.

Spira

Spira är en app som låter dig månadsspara i Stockholmsbörsens sju största investmentbolag. Att köpa aktier i investmentbolag har visat sig vara en enkel men kraftfull strategi. Denna typ av bolag investerar i andra aktier. Man kan nästan likna dem vid fonder, men med den stora skillnaden att investmentbolaget har ett eget intresse i att det ska gå bra för innehaven. Dessutom presterar investmentbolag ofta bättre än börsen på sikt. Till skillnad från fonder är det inte någon förvaltningsavgift i investmentbolag. På samma sätt är det noll kronor i förvaltningsavgift hos Spira. Istället betalar du 25 kronor varje gång du köper eller säljer aktier.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *