Är vi i en finansiell bubbla?

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Nu är resultatredovisningstiderna förbi och jag har äntligen möjlighet att återvända hit till bloggen. Det har varit några ovanligt bra år på börsen och optimismen avspeglar sig också på börsbolagens utdelningar nu på våren. Genom kostnadsinbesparingar har man kunnat göra goda resultat, vilket även resulterar i goda utdelningar i form av dividender.

Det som jag hade tänkt reflektera över lite i detta inlägg är huruvida vi är i en finansiell bubbla för tillfället. Bostadsmarknaden i Sverige har utan vidare mängder av indikatorer som visar på att värdena blåsts upp till onaturliga höjder på grund av nollränta och den för svenska marknaden unika amorteringsfriheten. Jag kommer dock här att fokusera på aktiemarknaden och dess risker för tillfället.

När man ser på aktiemarknaden och dess historia kan man konstatera att denna brukar ha en 7 år lång uppgång med åtföljande korrigeringsrörelse nedåt. Under slutskedet av dessa perioder brukar spekulationen tillta och kurserna därför stiga väldigt snabbt över en kort tidsperiod. Det leder även till att korrigeringen nedåt blir dramatisk när alla sedan i panik skall sälja.

Hur ser det ut just nu då? Är vi i en bubbla eller finns det orsak att tro att vi ännu har flera goda år framför oss på aktiemarknaden?

börsutveckling sverige usa

Det faktum att vi nu börjar vara 7 år sedan senaste stora bubbla på finansmarknaden borde i sig få varningssignalerna att ljuda. Speciellt eftersom uppgången på aktiemarknaden varit så snabb de senaste åren.

Vi kan börja med att ta en titt på den intressanta diskussionen i videon nedan. Där argumenterar domedagsprofeten Peter Schiff för att vi befinner oss i en enorm finansiell bubbla som riskerar att brisera när som helst. Faktum är att han förutsett denna bubbla att spricka under detta år, alltså under år 2015.

Det är inte så svårt att hålla med Schiff eller övriga personer som argumenterar för att vi befinner oss i en bubbla. Framförallt är det ju ett känt faktum att Fed (Federal Reserve) och ECB (Europeiska Centralbanken) genom nollränta och en expansiv penningpolitik på ett avgörande sätt bidragit till att aktiekurserna ligger där de ligger idag. Denna politik har haft för avsikt att få fart på konsumtionen och investeringarna, men hittills har pengarna istället hamnat på aktiemarknaden medan företagen skjuter på sina investeringar.

Men det hjälper inte oss investerare speciellt mycket att vara medveten om att vi befinner oss i en ovanlig situation. I denna situation finns det ytterst få alternativ med skälig avkastning och ingen vill missa möjligheten att vara med och göra enkla pengar på börsen.

Det som man dock bör vara medveten om är riskerna som är förknippade med denna utveckling och att själv utarbeta en strategi utifrån sina egna livssituation och sin egen tolerans för risk. Därför finns det några saker som jag skulle råda småspararen att göra i denna situation utifrån olika scenarier.

Om man varit med i flera år på aktiemarknaden:

Om man varit med i flera år på aktiemarknaden finns det en stor chans att man blivit van vid en avkastning på 30-40 % de senaste åren. Speciellt om man inte varit med om tidigare bubblor finns det då en stor risk att man tror att detta är normalt. Det igen kan göra en girig och riskbenägen.

Det gäller dock att inte glömma de långsiktiga målsättningarna med sitt sparande och där är nivåer på 10-20 % mer realistiska. Därför skulle åtminstone jag plocka hem en del av vinsten i detta skede och eventuellt hålla den ursprungliga insatsen. Om jag skulle ha en stark tro på att nollräntan och penningstimulanserna ännu gör att kurserna stiger i ett eller ett par år, skulle jag åtminstone försäkra kapitalet med någon form av bear-certifikat och lägga in en tillräckligt stor hävstång för att täcka upp eventuella förluster vid en nedgång. Faktum är att det finns bear certifikat med en så stor hävstång som x15 för t.ex. omx-indexet. Något som gör att man med en väldigt liten insats kunde köpa sig en försäkring mot kursnedgång.

Största problemet med dessa certifikat är dock att pricka in dem på rätt tidpunkt. En stark uppgång på börsen följt av en nedgång gör ju att effekten inte räddar ditt kapital i samma utsträckning som det annars skulle göra.

Om man kommer med på aktiemarknaden just nu:

Om man påhejad av banker och media nu beslutar sig för att börja spara i aktier och fonder finns det ännu större risker förknippade med placeringarna. Den som lärt sig något av historien vet att det är de som hoppar på tåget för sent som gör de största förlusterna. Det är också de personerna som några år senare bittert konstaterar, ”Jag prövade på att placera i aktier en gång, men jag förlorade bara på det. Aldrig mer!”

Därför skall man definitivt inte lägga ut hela sparkapitalet på aktiemarknaden för tillfället. Istället gör man klokast i att månadsspara i mindre rater, så att man istället kan köpa billigare när marknaden så småningom kraschar. Det skulle jag som privatplacerare göra i olika ETF:s för att slippa onödiga avgifter för fondförvaltning. Kom ihåg att fondförvaltare först och främst är försäljare och att avgifterna för deras fonder äter upp en stor del av dina eventuella vinster.

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *