Vad man skall tänka på vid köp av kläder – Undvik dessa vanliga misstag!

kläder för män

Det finns flera fällor man kan gå i när man köper kläder på nätet och i fysiska butiker. Vilka är då de vanligaste misstagen vi svenskar gör när vi köper kläder? Baserat på en nyligen publicerad undersökning kan du kanske få lite tips och råd gällande detta.

I en ny Novusundersökning från Tradera som studerat svenskarnas klädkonsumtion framgår att hälften eller mer av deras kläder och skor sällan eller aldrig används. Det är ju såklart tokigt och går emot vår princip här på Gentlemannaguiden om att köpa tidlöst och klassiskt mode som håller för många säsonger.

Så handlar vi män kläder efter corona

Undersökningen visar också att en av fem minskat sin konsumtion av nyproducerade kläder det senaste året. Efter coronavirusets utbrott har  45 procent dragit ner på  sina inköp av  vardagskläder.

Även följande observationer finns att utläsa från undersökningen:

  • Halva garderoben används inte – Varannan svensk man (50 %) använder sällan / aldrig hälften eller mer av sina kläder och skor. 
  • 38 procent av männen handlar något eller mycket färre nya vardagskläder efter coronautbrottet (kvinnor: 51 %)
  • 12 procent av männen handlar färre nyproducerade plagg det senaste året

Främsta anledningarna till att män slutar använda klädesplagg

Här finns samlat de vanligaste orsakerna till att män slutar använda de kläder de har i garderoben. Samtidigt kan detta alltså tjäna som exempel på saker du bör fästa uppmärksamhet vid inköp av kläder.

1.      Passar inte längre 24 %

2.      Har gått sönder 23%

3.      Har tröttnat på plagget 14%

4.      Används inte tillräckligt ofta 10%

5.      Har tappat i passform 10%

6.      Är obekvämt 4%

7.      Är omodernt 4%

Vad skall man tänka på vid köp av kläder?

kläder män inspiration

Vilka lärdomar kan vi då dra av ovan nämnda orsaker? Det finns framförallt tre saker som alla vi män kan tänka på när vi köper kläder. Saker som vi försökt få fram i många av de artiklar vi skrivit om herrmodet genom åren.

Kvalitet är viktigt

Det tål att upprepas. Det som är billigt är ofta också av undermålig kvalitet. Köper du ett beprövat och känt märke får du oftast det utlovade. De flesta kända märken lägger prestige i att leverera utlovad kvalitet och har också gjort nödvändiga lärdomar från tidigare misstag. Satsa på kvalitet så har du också ett plagg som håller för många år framöver.

Passform är a och o vid klädinköp

Denna punkt tangerar lite den tidigare. Satsar du på kvalitet får du ofta också ett plagg som behåller sin passform betydligt längre. Den nya tidens stretchmaterial är exempel på ”uppfinningar” som gjort användningstiden betydligt längre på kläder – speciellt med tanke på passformen.

Största problemet med passform på kläderna är att även minsta förändring i vikt kan påverka hur kläderna sitter. Har du satsat på optimal passform och dessutom satsar på rätt material har du betydligt större förutsättningar att både passformen och bekvämligheten håller måttet över en längre tidsperiod.

Satsa tidlöst och klassiskt

Vi har alla våra favoritstilar. Det är dock ett faktum att de som satsar på klassiska plagg har en betydligt större förutsättning att hitta plagg som håller för en längre tid.

Om du satsar på tidlösa plagg blir de aldrig omoderna och du kan kombinera dessa i all oändlighet till olika stilar i din outfit. Det gör att du inte heller tröttnar på plaggen lika fort som vad som kanske skulle vara fallet annars.

Sammanfattning

Det går alltså att vara strategisk också gällande klädinköp. Satsa på en basgarderob med kvalitetsplagg med alla plagg som du vet att du använder ofta i vardagen. Även till besök på restauranger, terrasser och utelivet i mer lediga sammanhang behövs ett visst utbud av klädesplagg.

Här har vi gått igenom några av de vanligaste misstagen som vi män gör när vi köper kläder. För mer tips hur du skall klä dig ger vi tips här med jämna mellanrum.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *