Banana Bread Beer – nu på 33 cl flaska

Banana Bread Beer har fått sitt namn efter ett amerikanskt bakverk som blev populärt under 1930-talet. Nu lanseras banankreationen på 33 cl flaska i Systembolagets beställningssortiment. Alen från anrika Charles Wells Brewery i England är en spännande smakuppleveles och har blivit smått legendarisk framförallt i England och i USA. Precis som namnet antyder har man tillsatt bananer i bryggprocessen, inte nog med det, bananerna som används är Fairtrade-märkta.

Banana Bread Beer har en stor, mycket fruktig doft med inslag av skumbanan, bröd, kryddor och aprikos. Smaken är fruktig med inslag av banan, bröd, kryddor och aprikos.

Vid tillverkningen av Banana Bread Beer använder man sig enbart av Fairtrade-märkta bananer. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Banana Bread Beer har vunnit flera internationella priser senast en silvermedalj vid World Beer Awards 2015.

Ölet passar främst som sällskapsdryck men fungerar även till desserter med banan i. Banana Bread Beer serveras vid 8-10°C.

Banana Bread Beer har sitt namn efter ett amerikanskt bakverk som blev populärt under 1930-talet.

Banan Bread blev standard i amerikanska kokböcker på 1930-talet i och med introduktionen av de nya produkterna, bakpulver och bikarbonat. Receptet dök upp i Pillsbury’s Balanced Recipes, en kokbok från 1933. En del tror att receptet kom till genom att man under den stora depressionen inte ville kasta bort övermogna bananer och då uppfann ett sätt att ta till vara på bananerna. Andra hävdar dock att bananbrödet uppfanns i det moderna köket för att marknasföra mjöl- och bakpulverprodukter. Hur som helt är det ett väldigt trevligt bakverk som smakar ännu bättre om man tillsätter Well’s Banana Bread Beer.

Den 23 februari varje år firas nationella bananbrödsdagen.

kokbok 1933

Kokboken Pillsbury’s Balanced Recipes från 1933.

banan bread

Banana bread beer banana bread

Ingredienser

4,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1⁄2 tsk bikarbonat
2,5 dl valnötter, hackade
1 tsk salt
2 stora ägg
3 medelstora bananer, mosade
1 dl kopp smält smör eller margarin 1 dl Wells Banana Bread Beer

Gör så här:

Värm ugnen till 175 C

Smörj en form med smör och mjöla den

Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, valnötter och salt i en stor bunke.

Vispa äggen till en fluffig konsistens och tillsätt bananer, smör och bananölet. Vänd försiktigt ner mjölblandningen. Blanda försiktigt till en jämn och fin smet.

Häll blandningen i den smörade formen och baka i den förvärmda ugnen i ca 55 minuter. Prova med en tandpetare så att brödet är fast och har fått en vacker gyllenbrun färg.

pancakes 2

Bananölspannkakor med färska bär och vispgrädde.

Ingredienser

2,25 dl mjöl
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg
2,25 dl Wells Banana Bread Beer
2 tsk smält smör
2 mogna bananer (mosade)
Servera med färska bär och vispad grädde

Gör så här:

Bland mjöl, socker, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, öl, smör och bananer i en separat bunke. Rör ner mjölblandningen i vätskan. Det kommer att bli lite klumpigt men det är helt ok!

Värm en stekpanna på medelvärme, stek tunna pannkakor i stekpannan tills pannkakorna är gyllenbruna på båda sidor.

Servera de nystekta pannkakorna tillsammans med färska bär och vispgrädde. Smaklig måltid!

Charles Wells – Kaptenen som började brygga öl

Charles Wells startade bryggeriet i Bedford år 1876 och brygger kvalitativ öl och har tilldelats en rad priser för sina produkter. Bombardier Premium Bitter, Banana Bread Beer och Young’s Double Chocolate Stout är utmärkta exempel på brittisk öl av bästa kvalité.

Kapten Charles Wells (1842-1914) var grundaren av Charles Wells Ltd, som nu är det största privatägda bryggeriet i England.

Wells föddes den 13 augusti 1842 som den andra sonen till George Wells. Charles lämnade Bedford Modern School vid fjorton års ålder och gick till sjöss som kadett på fregatten Devonshire.

Charles visade sig vara en utmärkt sjöman och efter 26 år som sjöman blev Charles Wells kapten på rederiets första ångfartyg.

Under en permission i början på 1870-talet förlovade sig Charles Wells med Josephine Grimbly av Banbury i Oxfordshire.

Charles-Wells

Joesphines far krävde då att ”Charles måste lämna havet och hitta en ny mindre farlig karriär”.

Charles gjorde som hans blivande svärfar sa och 1872 så gifte sig paret. Charles och Josephine fick fem söner och tre döttrar.

I december 1875 ropade Charles in två och en fjärdedels tunnland intill floden Ouse som rinner genom Bedford. På marken fanns ett bryggeri, ett mälteri och en koldepå samt ägandet av 35 pubar.

Charles behöll bryggeriet och mälteriet men gjorde sig av med koldepån. Charles Wells trodde att efterfrågan på öl aldrig kommer att försvinna. Med hjälp av pengar från sin far kunde Charles göra det lilla brygghuset till ett stort bryggeri med syftet att förse Bedford och städerna runt omkring med öl.

Skärmklipp 2016-07-07 19.56.59

Skärmklipp 2016-07-07 19.57.28

Eftersom vatten är en av ingredienserna i öl så är det viktigt att vattnet är av bästa kvalite om man vill brygga riktigt bra öl.

1902 klättrade Charles Wells upp på en kulle några kilometer från bryggeriet. Där bestämde han sig för att göra en egen brunn för att utnyttja en underjordisk reservoar av vatten, renat genom lager av krita och kalksten. Alla öl från Wells Brewery görs än idag med vatten från denna brunn.

Fyra av Charles och Joesphines söner blev delägare i Wells Brewery under förutsättningen att de stannade kvar i hemstaden Bedford.

Charles Wells dog 1 april 1914.

Företaget är fortfarande i familjens händer med den femte generationen i verksamheten. Det finns för närvarande tre familjemedlemmar som arbetar inom företaget. Charles Wells Pub Company äger idag mer än 200 pubar.

2006 startade ett samarbete mellan Wells och bryggeriet Young’s & Co. Bryggeriet gick då under namnet Wells & Young’s Brewing Co Ltd. 2011 köpte Wells loss Young’s & Co och brygger nu alla Charles Wells och Young & Co’s produkter på bryggeriet i Bedford.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *