Bästa julöl 2020 – Här är våra favoriter till julbordet!

bästa julöl 2020

Årets julölsförsäljning är i full gång och här tar vi fram några av favoriterna för årets julbord. Här finns både gamla favoriter och nya klassiker. Häng med för våra tips med bästa julöl 2020!

Att dricka öl är en tradition som går flera hundra år tillbaka i Sverige. Under lång tid var det vanligare och tryggare att dricka öl istället för vatten. Vattnet var ofta dåligt och innehöll bakterier som kunde sprida sjukdomar.

Ölen som bryggdes för vardagsbruk var ofta lättare i smaken. Till julen byttes dock den enklare ölen mot en mörkare och mer kryddig öl.

Bästa julöl 2020 – Här är våra favoriter

De senaste åren har den svenska julölskonsumtionen blivit mer förknippad med vintermånaderna och inte endast till jul. Det är ändå runt julmiddagarna som den största andelen av julölen konsumeras.

Tre stora trender format utbud extra tydligt julsäsongen 2020. Miljömedvetenhet, sockerdebatten och intresset för alkoholfritt. Trots det är många klassiker fortsatt populära i utbudet hos dryckesleverantörerna. Om ni vill plocka fram öl till årets ölkalender 2020 finns här utmärkta alternativ!

Här är några av årets bästa julöl för julmiddagar 2020.

Här hittar du bästa julöl 2021

Falcon vinterbrygd

bästa alkoholfria julöl 2020

Vi börjar med en av de stora trenderna gällande öl – alkoholfritt. Svenskarnas intresse för alkoholfri öl är rekordstort. År 2013 drack svenskarna 3.4 miljoner liter alkoholfri öl, förra året hade den siffran gått upp till 14,7 miljoner liter och kategorin fortsätter att växa.

Till julen 2020 har Falcon lanserat en ny alkoholfri lager, Falcon Vinterbrygd. Falcon Vinterbrygd har en alkoholhalt på 0,5% och har toner av choklad, kaffe och torkade frukter.

Falcon Vinterbrygd passar utmärkt till vinterns rustika maträtter, men kan även användas för att blanda en rykande kopp Gölwein, där ölen värms upp tillsammans med en kryddad lag.

Fuller’s Old Winter Ale

I länder som England kallas den mörkare ölen för ”Winter Warmer” eller ”Old Ale” och tillskillnad från den svenska öltraditionen är dessa ölstilar mer förknippat med de mörkaste årstiderna som vintern innebär.

Ölen skall vara ett värmande inslag i det kalla klimatet och bär därför en sötare och fylligare smak än den klassiska alen. 

Fuller’s Old Winter Ala är fyllig, rik på malt och torkad frukt men åt det torrare hållet. Ölet har inslag av knäck, nougat och nötter. Det finns också en lätt sötma som påminner om brittisk fruktkaka och pomerans med en alkoholhalt på 5,3%.

Fuller’s Old Winter Ale har blivit en klassiker till det svenska julbordet och passar även att dricka under hela vintern. Servera gärna till rätter av fläsk- eller nötkött och till ostbrickan.

Fuller’s Winter Brew

Precis som Fuller’s Old Winter Ale går Fuller’s Winter Brew i en maltig och sötfruktig stil men denna har denna har legat i minst två månader på sin jästfällning innan buteljering. Det ger den en djupare och fruktigare smak.

Ölet buteljeras sedan med jästen i flaskan vilket gör att den fortsätter utvecklas över tid, bäst-före-datum är två år från tillverkningsdatum. Fuller’s Winter Brew har en rik och fyllig karaktär medan malten bidrar till en balanserad öl i klassisk Fuller’s-stil.

Stilen känns igen från Old Winter Ale men här finns mer kraftfulla och komplexa toner med en tydligare beska med toner av choklad i avslutet. Alkoholhalten ligger på 6,3%.

Lagunitas Holiday Ale

Lagunitas Holiday Ale är en strong ale på 7% från USA. Den är mjuk, frisk och krämig smak balanserad mellan viss maltsötma och blommor. Här finns inslag av gryn och jord toppad av en tydlig beska.

Lagunitas Holiday Ale passar utmärkt till revbensspjällen eller nyårskalkonen.

Bernard Bohemian Winter Ale

Bernard Bohemian Winter Ale är en frisk och fruktig julöl med rena, maltiga toner. Den har inslag av koriander och en lätt värmande avrundning.

Ölen är från Tjeckien och har en alkoholhalt på 8,2%. Den passar utmärkt till både tjeckisk och svensk husmanskost.

Gouden Carolus Christmas

Gouden Carolus Christmas var en av de extra fylliga och kryddiga julölen som var pionjär för belgisk öls popularitet i Sverige redan på 1990-talet.

Denna Belgian Ale har en alkoholhalt på 10,5% och är hyllat i såväl Belgien som här. För den som önskar en julöl med stark smak kan denna rekommenderas.

Den passar även utmärkt att dricka som sådan eftersom den annars lätt kan dominera maten.

Sigtuna Midvinterblot

Om ni vill ha en Porter till julen kan svenska Sigtunas Midvinterblot rekommenderas. Den är fyllig och mjuk smak med rostade toner.

Här märks inslag av kaffe, lakritsstång, mörk choklad och mörk malt.

Den har en alkohohalt på 8% och passar bäst på egen hand framför en brasa eller som dryck till chokladdesserter och smakrika ostar.

Nya Carnegiebryggeriet – Pomander IPA

Från Nya Carnegiebryggeriet kommer nyheten Pomander IPA som är bryggd med skal från apelsin och pomerans.

Med en lite mörkare och kraftigare maltkropp balanserar den julens smaker utmärkt.

Falcon Julbrygd

bästa julöl 2020

Ett av de första bryggerierna i Sverige som började producera julöl var Aktiebryggeribolaget Falken och än idag håller Falcon den stolta julölstraditionen vid liv.

Inte minst med Falcon Julbrygd som framställs efter ett anrikt recept från 1898.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.