Burger King lanserar en egen eldskärm – Ett jobb för en kung och inte en prins

Mycket har hänt sedan David Edgerton och Jim McLamore år 1954 öppnade den första Burger King-restaurangen i Miami. En sak som dock gått som en röd tråd genom hela historien är burgerkedjans grillade, smakrika burgare. Lagom till julen lanserar nu Burger King en något oväntad nyhet – en 13 kg tung järngjuten eldskärm.

I den reklamkampanj som Burger King nu lanserar i samband med den nya eldskärmen berättas en fascinerande historia. En historia som stått som inspiration för produkten.

Historien börjar från en tidig eftermiddag i maj 1697, när slottet Tre Kronor brann ner till grunden. När H.K.H Prins Carl Philip 300 år senare designade en eldskärm, inspirerades han av händelsen. Eldskärmen föreställde slottet Tre Kronor, där man genom att sätta den framför en eldstad skulle föreställa sig vad man fick bevittna den hemska majdagen. 

Eldskärmen fick namnet ”Slottet brinner” och såldes på Svenskt Tenn för 14 500 kronor. 

Några år senare framträdde dock designern Eric Ericson och hävdade att det var han som stod bakom designprocessen. Det hela ledde till en mediastorm, och i slutändan togs prinsens namn bort från projektet.

I den nu aktuella kampanjen skämtar Burger King med plagiatanklagelserna mot Carl Philip. Enligt restaurangskedjan är jobbet med att designa en eldskärm trots allt inte ett jobb för en prins – det är ett jobb för en kung. Något Burger King har haft i åtanke när de nu använder sin mer än halvsekellånga kunskap om öppna eldar och släpper sin egen eldskärm föreställande en restaurang.

Eldskärmen säljs i begränsad upplaga för 995 kronor på burgerking.se och några utvalda Burger King restauranger. Skärmen är designad av Carl & Carl, en dansk designduo som levererar produkter i alla konstruktionsstadier; från idéutveckling till prototyper och färdiga konstruktioner redo för produktion.

Eldskärmen är gjord av Tierp – ett klassiskt svenskt gjuter som har 120 års erfarenhet av järngjutning.

Nedan kan ni se den nya kampanjvideon från Burger King.

Detta inlägg innehåller reklam från Burger King.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.