De snyggaste stilarna för våren och sommaren: Tidlös elegans med piké

snyggt klassiskt herrmode sommar

Ett av nyckelplaggen för sommaren 2020 är definitivt pikétröjan. Det är ett mångsidigt plagg som kan användas både som den är eller innanför kavaj. Här tar vi fram några av de snyggaste modellerna av pikétröjor denna sommar.

Som vi nämnt i flera omgångar hämtar herrmodet 2020 till stor del inspirationen från 1930-talets gyllene tidevarv inom herrmodet. En av nyckelplaggen då var pikétröjan.

Här hittar du mer inspiration inom mode för män

Pikéer inom herrmodet 2020

Till glädje för alla som gillar klassiskt herrmode har nu de allra flesta modehus till denna säsong kommer med egna retro-tolkningar av detta klassiska plagg.

Det bästa av allt är att pikétröjan nu också finns i alltmer ändamålsenligare och skönare material. Dessutom i en mer kroppsnära passform som tar fram den manliga figuren på ett snyggare sätt.

snyggt herrmode sommar 2020

Precis som ifjol kan du med fördel använda dig av en scarf för att få till den klassiska, bekymmerslösa looken. Den mångsidiga pikétröjan passar alltså även väldigt bra under kavaj.

Under 1930 och 1940-talet var detta en utpräglad så kallad “Resort Wear” eller “Sports Wear” som användes t.ex. under golfrundor. I dagens läge går det bra att använda denna klädseln även till kontoret eller kvällens äventyr om så önskas – om etiketten inte påvisar annat.

Snyggaste pikéer sommaren 2020

Det som också är utmärkande för årets pikétröjor är deras rena linjer, dessutom i jordiga färger som passar utmärkt till en mer dressad stil.

snyggast mode för män sommar 2020

Här syns en finstickad pikétröja i läcker naturvit färg från Morris Heritage. Denn är i merinoull, som är ett riktigt skönt material på sommarens pikétröja.

snyggaste herrmodet sommar 2020

Här syns en finstickad jerseypiké från brittiska John Smedley. Denna är tillverkad av Sea Island bomull och kommer från Care of Carls Brittiska avdelning.

snyggaste mode för män sommar 2020

Här ett exempel på hur man på ett elegant sätt kan kombinera en sval sommarkostym i linne med pikétröjan. Kostymen i årets trendfärg olivgrönt kommer från Oscar Jacobson.

snyggaste piké sommaren 2020

Pikén på bilden ovan är modellen Alfie från danska NN07. Den är tillverkad i ett viskosgarn med inslag av mjuk kashmir och passar såväl till pressat som till jeans.

sommarmode för män klassiskt herrmode 2020

Här syns ett stil- och tygprov med av piké från Esquire Apparel Art 1934.

snyggaste herrmodet 2020

När man väljer en piké för en klassisk look är detaljerna viktiga. Välj gärna en avskalad modell, utan knappar och andra detaljer. Till denna säsongen har Filippa K tagit fram en piké i många olika färger som är tillverkat i en stretchig bomullskvalitet. Med en minimalistisk design som passar den också utmärkt under kavajen.

snyggaste badmodet sommar 2020

En riktigt klassisk pikétröja i frottétyg är modellen Terry från Orlebar Brown. Den har inspirerats av den modell som Sean Connery använde i Bondfilmen Goldfinger från 1964. Denna piké kan med fördel användas tillsammans med badbyxor för att återskapa 1960-talskänslan.

snyggaste herrmodet sommar 2020

Annars är det väl brittiska Sunspel som anses ha de mest ikoniska pikétröjorna på marknaden med sin Riviera Polo-kollektion. En piké som har sina rötter från 1950-talet. Här syns en “Camp Collar-modell” av piké som lanserades för ett par år sedan som en del av kollektionen Ian Fleming™ Collection.

Hur kombinera pikétröjan?

snyggaste byxorna sommaren 2020

Hur kombinerar man då övriga plagg med pikétröjan för att få till den klassiska 1930-tals looken? Här har vi ett utmärkt val i forma av kostymbyxor med smal passform och dubbla frontveck från Morris Heritage. Byxorna är tillverkade i en tunn och fin ullväv signerad den italienska vävproducenten Vitale Barberis Canonico.

Även i övrigt utmärker sig tidigare nämnda Morris Heritage med en av de absolut stiligaste sommarkollektionerna på marknaden. Här används en finstickad pikétröja i fint merinogarn tillsammans med en linnekostym i snygg olivgrön färg. Allt från Morris Heritage. 

Som vi sett ovan passar både klassiska loafers, italienska Tod’s Gommino bilskor och sneakers till denna outfit. Dessa sneakers får dock gärna vara av den modell som syns ovan på en av bilderna, alltså en avskalad modell.

Det finns gott om snygga scarves till denna vår- och sommarsäsong. Bland engelska Drake’s är känt för sina högkvalitativa scarves och slipsar. Ta även och kolla in Etons senaste kollektion av bandanas och scarves. Bilden ovan är från Etons senaste sommarkollektion.

klassiskt herrmode 2020

Exempel på så kallat resemode från Esquire Apparel Arts 1934. Längst ned till höger piké med scarf och chinos.

klassiskt herrmode från förr

Ännu ett exempel på så kallad “Resort Wear” från Esquire Apparel Arts 1934. Även här har gentlemannen packat ned en pikétröja med chinos i sin resväska. Glöm heller inte smokingen och en kostym i lättare tyg på resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *