Den svenska mannen vill vara en gentleman

Den färska studien från vinhuset Lindeman’s som alltså gjordes i samband med lanseringen av vinet Gentleman’s Collection visar att konsten att vara en gentleman idag inte är så enkel som den en gång i tiden var. När det gäller svenska män är det inte många som känner sig som en gentleman, men att två av tre gärna skulle vara det.

Därför kan denna studie komma väl till pass för mannen som önskar att bli en gentleman i dagens krävande samhälle. Ett samhälle där synen på hur en gentleman bör bete sig har ändrat och flera av de traditionella reglerna således ändrat. Lindeman’s har till och med låtit göra upp en sajt som går under namnet bringoutthegentleman.se där man kan få några nyttiga tips.

Här följer en närmare redogörelse av den oberoende undersökning som Galaxy genomfört för Lindeman’s räkning och som kort berördes i gårdagens inlägg. Undersökningen utforskar alla aspekter av att vara en gentleman – allt från gentlemannamässiga egenskaper och karaktärsdrag, klädkoder och grooming till hur man bör bete sig på dejten, när man äter ute och i digitala och sociala medier.

lindemans gentlemans collection 7

Svenskarna efterfrågar moderna gentlemän

I undersökningen framgår att svenska kvinnor anser att ridderligheten hos dagens män är obefintlig, men att 80 procent av dem ändå skulle önska att deras partner vore mer av en gentleman. Men det rör sig inte om någon stereotyp gentleman som uppvaktar med blommor, är stark eller ber om föräldrarnas tillåtelse innan ett frieri.

Här pratar vi om en ny, modern gentleman som är ärlig, pålitlig, har koll på klädkoder och är en god lyssnare. Detta visar att förväntningarna på vad som utgör en gentleman idag har utvecklats för att återspegla dagens värderingar och att traditionella stereotyper anses föråldrade.

Koll på klädkoder viktigt 

Av kvinnorna som deltagit i Lindeman’s undersökning tycker 59 % att det är viktigt att en gentleman anstränger sig för att se bra ut och 64 % vill att gentlemannen har koll på klädkoder. Däremot kan det vara aktuellt att lägga bort kostymen och slipsen och tänka mer kreativt. Endast 20 % av kvinnorna i undersökningen ansåg det vara ”ogentlemannamässigt” att klä sig avslappnat på första dejten, och endast 30 % ansåg det vara opassande att bära mjukiskläder på andra platser än hemma.

När det kommer till vinkunskaper tycker en av fem män att det är viktigt att en sann gentleman kan sina viner i olika sociala sammanhang. En gentleman föredrar även vin framför öl. För att vinna sin partners hjärta är dock uppvaktning med blommor passé – endast 26 % av kvinnorna i undersökningen förväntar sig att en gentleman spenderar pengar på blommor annat än vid mycket speciella tillfällen.

Summering av undersökningen

Ut med det gamla och in med de nya reglerna för ridderlighet. Resultaten avslöjar ett tydligt skifte mellan de gamla och de nya gentlemannareglerna:

Bort med de gamla reglerna

 1. Glöm musklerna – personligheten kommer i första hand: Majoriteten (82 %) håller med om att det inte längre är viktigt för en gentleman att vara modig och ridderlig, eller för den delen stark och manlig (84 %). Tvärtom är det mycket viktigare med karisma och sinne för humor, i alla fall enligt 62 % av kvinnorna.
 2. Inga problem att dela notan: Över hälften av kvinnorna (59 %) anser inte att en gentleman nödvändigtvis behöver stå för dejtnotan.
 3. Lägg bort kostymen och slipsen, din partner nöjer sig med jeans och t-shirt: Endast 20 % ansåg det vara ”ogentlemannamässigt” att klä sig avslappnat på första dejten, och endast 30 % ansåg det vara opassande att bära mjukiskläder på andra platser än hemma. I undersökningen ansåg endast 20 % att gentlemän tenderar att vara överklädda – dock tycker 59 % att det är viktigt att en gentleman anstränger sig för att se bra ut, likaså att ha koll på klädkoder (64 %).
 4. Tänk inte ens tanken att ta snacket med föräldrarna: Endast en tiondel (13 %) av de svarande anser att en gentleman bör be om svärföräldrarnas välsignelse innan ett frieri.
 5. Luta dig tillbaka och ansträng dig inte i onödan. Här behövs inga ”damerna först”: Endast en tredjedel (36 %) anser att en sann gentleman håller upp dörren för sin date och endast 20 % av kvinnorna håller med om att en gentleman bör vänta tills hans partner har satt sig vid bordet innan han själv gör det.
 6. Oroa dig inte över petitesser. Knappt en fjärdedel (23 %) av kvinnorna tycker det är viktigt att en sann gentleman hjälper sin date med kappan.
 7. Blommor är passé. Satsa på att handla smart istället: Endast en fjärdedel (26 %) av kvinnorna förväntar sig att en gentleman spenderar pengar på blommor och dylikt annat än vid speciella tillfällen.

In med de nya reglerna:

 1. Minns du hur din mamma bad dig att bete dig när du var liten? Gör precis så. Nio av tio (92 %) anser att en modern gentleman bör veta hur man uppför sig. Även att vara artig och hänsynsfull (91 %), ärlig och tillförlitlig (74 %) samt punktlig och pålitlig (79 %) står högt på önskelistan.
 2. Hemmet är ett gemensamt ansvar: En modern gentleman bör hålla golvet rent från smutstvätt – föga förvånande anser över hälften av kvinnorna (55 %) att det är lika viktigt att en gentleman plockar upp smutskläderna från golvet som det är att välja outfit på morgonen.
 3. En modern gentleman behöver inte vara pryd: Inte ens en fjärdedel av de svarande (24 %) tycker det är opassande för en gentleman att ha sex på första dejten – och endast en femtedel (21 %) anser att ”sexting” är oacceptabelt.
 4. Modern teknik i all ära – men enough is enough: Enligt 83 % av kvinnorna bör en modern gentleman alltid sms:a eller ringa när han är sen till en dejt – här instämmer dock endast 57 % av männen. Nästan två tredjedelar (71 %) håller också med om att det absolut inte är okej att distraheras av samtal eller sms under en dejt, vilket dock endast hälften av männen (50 %) håller med om. Och tänk inte ens tanken att göra slut via sms – 84 % av kvinnorna och 65 % av männen tycker att det är helt oacceptabelt.
 5. Visa att du bryr dig och spetsa öronen: Nio av tio kvinnor (90 %) anser att en gentleman bör lyssna uppmärksamt när han blir tilltalad.
 6. Att vara hänsynsfull är A och O: En majoritet av kvinnorna (64 %) anser att en gentleman bör fråga sin partner om lov innan han byter relationsstatus på Facebook, och nästan tre fjärdedelar (67 %) tycker det är högst olämpligt att ta bilder av sin partner i en tvivelaktig situation.

Och se upp med nätdejtandet: Nästan en tredjedel (29 %) anser att det inte är acceptabelt för en gentleman att använda Tinder. Dock är svenskarna långt mer positiva till nätdejtande gentlemän än till exempel britter, där 40 % anser att det inte är ok, eller Australien, där 38 % anser att det inte är ok.

 1. Säkerheten främst: 47 % av männen och 61 % av kvinnorna anser att en gentleman antingen bör följa sin partner hem efter en dejt eller se till att de kommer hem säkert
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Gentlemannen

   Hej! Tack, det var en bra fråga. Lindeman’s hänvisar till en studie som genomförts av http://www.galaxyresearch.com.au/. I sig var ju resultaten rätt så uttömligt redovisade för i artikeln. Men själva resultaten i svarsprocent och liknande har jag inte tillgång till. Men det är säkert möjligt att få tag i genom ytterligare lite ”research”.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *