E-cigarett som ett hälsosammare alternativ

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Under oktober varje år genomförs Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj med syfte att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer samt bedriva påverkansarbete. Kampanjen genomförs redan för 13:e hösten i rad och kulminerar i en tv-sänd gala som sänds ikväll där bland annat årets Rosa Bandet-kampanj summeras.

Rökning har haft en stor roll i alla samhällsklasser genom historien. De av oss som beundrat det stiliga herrmodet från 1920-talet fram till 1960-talet har säkert observerat vilken roll rökningen hade bland annat i de illustrationer och filmer som gjordes vid den tiden. Många av oss har dessutom från våra far- och morföräldrar hört historier om hur det kunde se ut en vanlig dag på kontoret vid den tiden. Bland annat tv-serier som Mad Men som utspelar sig i 1950- och 1960-talets New York har sedermera klargjort lite av rökningens roll vid denna tidsera. Där har nämligen rökningen en lika framträdande roll som de välsittande kostymerna.

Det gäller dock att se den tidens vanor för vad de var. Rökningens skadeverkningar har med tiden blivit allt mer kartlagda och nuförtiden lär det inte vara någon hemlighet för någon vilka risker det medför. Därmed finns det få ursäkter för den som bryr sig om sin hälsa och sitt välbefinnande att fortsätta med dessa skadliga vanor.

Som tur finns det numera en mängd olika sätt att avvänja kroppen från rökningens gissel. Nikotintabletter, plåster och tuggummin är några av de produkter som redan länge funnits på marknaden, men även andra produkter har de senaste åren blivit alltmer populära hos oss.

En av dessa är E-cigaretten. E-cigarett, el-cigarett, e-cigg eller elekrisk cigarett, kärt barn har många namn och alla dessa är olika namn för en el-cigarett. E-cigaretten kom ut på den svenska marknaden för några år sedan och populariteten hos dessa har sedan dess ökat i snabb takt.

En e-cigarett är en elektronisk cigarett som vid inandning producerar ånga. I e-cigaretter finns det ingen tobak utan det är vätskan, också känd som e-vätska, som hjälper till att bilda ånga. Ångan luktar inte och missfärgar inte tänder eller naglar. En e-cigarett består av ett batteri, en atomizer och en vätskebehållare där en så kallad e-juice hälls i. Dessa delar skruvas ihop i denna ordning och tillsammans formar de e-cigaretten. Batteriet är uppladdningsbart och kan ofta laddas via en medföljande USB-kontakt, som kan anslutas t.ex. till en dator. Atomizern är en slags förångare som vid inandning förvandlar e-juicen till ånga. Man kan få e-juicen i en mängd olika smaker, som t.ex. tobak, kaffe och blåbär.

E-juicen kan fås med eller utan nikotin och med olika styrkor. Precis som med andra nikotinprodukter som används för rökavvänjning rekommenderas att man använder sig av en högre nikotinhalt ju fler cigaretter man rökt per dag för att göra övergången till ett nikotinfritt leverne mer smärtfritt och för att lindra abstinensbesvären.

Om man inte redan tidigare gjort ett beslut att sluta röka är det dags att ta tag i saken och då kan e-cigaretter vara ett bra sätt att lindra övergången och hitta en hälsosammare alternativ. Det är inte bara en själv som vinner på detta, utan även omgivningen eftersom man inte utsätts för samma partiklar och kemikalier från en e-cigarett jämfört med tobaksrök. Dessutom skall man inte underskatta den effekt som det har på ens omgivning med en fräschare andedräkt och kläder som är fria från lukten av tobaksrök.

I en artikel för några veckor sedan skrev jag om vikten av självbehärskning och disciplin för framgång. Att ha förmågan att stå emot frestelser som rökning är ett av de enklaste sätten att visa både för sig själv och omgivningen att man är kapabel till detta.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *